26
januari
2010

Adjöss, Alexander!

Bister har sorg. Ett favoritobjekt drar sig tillbaka från fotbollsplanen. ”Slutar spela fotboll” vore för mycket sagt. Jag talar om Alexander Östlund, den en gång fjunige AIK-anfallaren som slutade gå till sin frisör.

När han hållit sig borta från klippoteket under en längre tid, så länge att han då kunde tas för en aningen barnslig varulv, bestämde han sig för att fullkomna sin förvandling genom att börja på ny kula på fotbollsplanen. Nu skulle han inte längre vara anfallsspelare. Nej, högerback verkade mycket bättre.

Hans backande ute till höger tog honom från Norrköping till Hammarby, vidare till Feyenoord (holländarna skrattar fortfarande), därifrån till Southampton fram till ändstationen i Esbjerg. ”Avstigning för samtliga” (fast på danska).

Östlunds tillkännagivande blev en glädjens dag i Esbjerg. Lyckan strålade ur ögonen på de barn och gamla som har fasta platser på kortsidorna bakom målen. Det var över. ”Äntligen kan vi se hela matcherna”, kvittrade de små. ”Äntligen kan vi lämna hjälmarna hemma”, konstaterade de gamla. Inga fler skott i tred-je våningen. Inga fler missriktade inlägg. Kort sagt: Ingen mer terror mot samhället mest skötsamma och sårbara medborgare.

Jag vill ge Alexander några ord på vägen: Var noga med att välja fritidssysselsättning. Inte dart, ej heller sportskytte eller golf. Undvik allt som kräver finmotorik och pricksäkerhet. Och gå tillbaka till frisören. Du är förlåten.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39