02
februari
2010

Blatter bakom beslut?

Issa Hayatou, som leder det afrikanska fotbollförbundet, verkar inte ha några anlag för diplomati. Hayatou är av allt att döma mannen bakom beslutet att utestänga förtvivlade Togo från deltagande i de två kommande upplagorna av Afrikanska mästerskapen.

Regler är, som bekant, till för att följas. Anledningen till Hayatous hårda agerande gentemot Togo är att det var landets regering – och inte dess fotbollförbund – som tog beslutet att kalla hem laget från Angola sedan truppens buss blivit utsatt för ett eldöverfall, med två dödsoffer som följd.

Men att i det här fallet följa lagens bokstav blir lika bisarrt som när Örgryte visade sin sympati för den i Eritrea fångne journalisten Dawit Isaak. Klubbens civilkurage i stödet till en person med föreningsanknytning var väsensfrämmande för SvFF:s regel-påvar, som kvickt satte en prislapp på initiativet: 10.000 kronor! Böterna drogs senare tillbaka, men först sedan den allmänna opinionen fått förbundsfolket att framstå som blinda byfånar.

FIFA sätter alltid press på medlemsnationer där regeringarna lagt sig i skötseln av förbundet. Situationen i Afrika är dock annorlunda. Man kan säga att Togo begick första misstaget, genom att välja buss framför det säkrare flyget. Men att sedan straffa ett förbund för att dess regering visat handlingskraft när fotbollsfolket var paralyserat är sjukt. Troligen är det Joseph Blatter som hetsat Hayatou till beslutet. Anledning: Då kan han själv träda fram som populär Messias och ”benåda” Togo.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39