11
januari
2011

Cabrera, än en gång

Ni minns säkert hur Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd ryckte agentlicensen från Oliver Cabrera. I mellandagarna – mycket lägligt med tanke på att merparten av de journalister som hade jublat i högan sky var lediga – rev Besvärsnämnden upp detta beslut.

Cabrera hade alltså överklagat. Och Besvärsnämnden fann, bland annat, att Disciplinnämnden inte är behörig att utdöma ett straff som innebär att en spelaragents licens dras in. Det hela måste hänskjutas till FIFA.

Men då blir det problem för vårt kära, inavlade fotbollsförbund. Det var nämligen någonting mycket skumt med den utredning som bildade underlag för Disciplinnämndens beslut. Utredaren Anders Sigurdsson – en f.d. polis som numera sköter SvFF:s säkerhet – hade ljugit i utredningen. Han påstod att f.d. GAIS-spelaren Wanderson inte ville vara med i utredningen. Problemet var att Sigurdsson över huvud taget inte hade brytt sig om att fråga. Är det någonting som Sigurdsson har tagit med sig från sin förra yrkesbana? Månne agerade han på order uppifrån? Eller är han bara sällsynt trögtänkt och oduglig? Frågorna måste ställas.

I alla händelser kan inte Sigurdssons utredning presenteras som ”bevis” om nu FIFA skall titta närmare på Cabreras agerande. Skall vi gissa att det inte blir mer av den här affären? Varken klubbarna eller SvFF kan vara särskilt intresserade av en total genomlysning. Sådant kallas korruption.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39