23
februari
2010

Eguren ger utlösning

Sisådärja. Där kom den. Jag talar om den mentala effekten av Hammarbys sjukt usla 2009, säsongen som slutade med nedflyttning och ekonomiskt kaos. Hammarbys anhängare orkade tiga och svälja förtreten i närmare fyra månader. Sedan kom nyheten om AIK:s lån av Sebastián Eguren. Uruguayanen var Hammarbys bäste spelare under 2007–08, innan han såldes till Spanien. Nu platsar denne fenomenspelare inte längre i Villarreal. Därför söker han sig till AIK för att garanterat få speltid under våren. Anledningen är att han vill säkra en plats i Uruguays VM-trupp.

Paradoxalt nog tror jag att de värsta psykopaterna i Hammar-bys supporterled hade reagerat mildare om laget fortfarande varit Allsvenskt. Nu skiljer en serie mellan lagen och det finns inte ens ett vårderby där de kan bua ut sin besvikelse.

Det har lett till en veritabel känsloorgasm, en utlösning av den undertryckta massa som byggts upp under vintern. Insikten om deklasseringen blev först nu direkt påtaglig. Beskedet om Eguren fick korken att fara ur den jästa flaskan. Fansen stod maktlösa när Hammarby rasade ur Allsvenskan. Inte heller nu har man någonting att säga till om, när den spelare som tidigare betygat sin ”kärlek” till Hammarby plötsligt dyker upp hos AIK. Händelsen blir inte mindre intressant av att Hammarbys anhängare just nu ser AIK som sin ”huvudfiende” medan AIK:arna å sin sida aldrig har någon annan huvudopponent än Djurgården. Hammarbyarna är bara ett trasigt och opolerat patrask, åtminstone sett från Solnas horisont.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39