16
juni
2009

EM-succé, och sedan...?

Se gärna på varje timme av U21-EM. Åtminstone Sveriges matcher. Och vinka sedan adjö till de spelare som lyckas bäst. Om de nu inte redan tillhör utländska klubbar, förstås.

Det finns ju nämligen en obehaglig ekvation inbyggd i spelet kring denna EM-turnering. Allt handlar egentligen om hur de svenska arrangörerna lyckas och hur det i så fall påverkar Sveriges möjligheter att söka EM 2016. Svenska framgångar på planen skulle förstärka bilden av en lyckad turnering. Men det skulle också, oundvikligen, leda att Allsvenskan tappar ytterligare ett par unga svenska spelare. Spelarförlusterna är eländiga, åtminstone för publiken/fotbollskonsumenterna. Men å andra sidan är de nödvändiga, sedda ur ett mer långsiktigt ekonomiskt perspektiv.

Svenska klubbar är, efter Bosmandomen, oändligt lyckliga om de får sälja spelare till utländska klubbar. Hittills har Hammarbys Lolo Chanko blivit klar för en flytt till Aalborg. Har klubben också en köpare till Charlie Davies? Hur stor hacka kan AIK göra sig på Jorge Ortíz och Iván Óbolo? Kan Göteborg, som förlorar Wernbloom till AZ, sälja fler spelare efter EM?

Vilka spelare kommer hit istället? Hammarby har redan tagit in ett par brassar på prov. Göteborg jobbar annorlunda och fick redan i vintras hem en vingklippt (men fortfarande ung) Kalle Svensson, utifall Bjärsmyr skulle försvinna i sommar. Så är det att leva i ett fotbollens putteland.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39