05
oktober
2010

Ett praktskott i foten...

Hollands förbundskapten Bert van Marwijk sparkar ut mittfältaren Nigel de Jong ur landslagstruppen. Samtidigt påbörjar han nedräkningen för egen del. Den som saknar trovärdighet kan inte lyckas som arbetsledare, vad uppgiften än gäller.

Anledningen till avskedet är det benbrott som Nigel de Jong orsakade i helgens match mellan hans klubb Manchester City och Newcastle United. De Jongs vårdslösa tackling drabbade Hatem Ben Arfa, som bars ut med en dubbel fraktur.

Samma sak hände i mars, när Holland under VM-förberedelserna mötte USA i en träningsmatch. Den gången drabbades Stuart Holden, som följaktligen missade VM. Det benbrottet för-anledde inga åtgärder från van Marwijk, tvärtom. När Holland nått finalen mot Spanien blev Nigel de Jongs brutalitet ett av vapnen i van Marwijks taktiska arsenal. Ett lag tillsagt att sparka skiten ur motståndarna (bara det skedde på mittplan) lyckades dock inte bli världsmästare. Nigel de Jong var dock en av de ivrigaste. Det var han som satte sulan i bröstet på Xabi Alonso.

I holländsk press kallas nu Nigel de Jong ”återfallsförbrytare”. Bert van Marwijk säger ”Jag hade inget val”. Inte nu, kanske. Men i mars. I mina ögon har van Marwijk offrat sin spelare. Han gjorde det för att freda sig själv, och framstår på kuppen som en småaktig hycklare. Det blir intressant att se hur de Jongs defensive parhäst Mark van Bommel – som också är van Marwijks svärson – uppträder mot Sverige.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39