23
juni
2009

Faran inte över för ’Pool

Liverpools anhängare kan andas ut. Detta sedan snabbt växande skulder och förluster fått klubbens amerikanska ägarduo George Gillett och Tom Hicks att inse det svåra i att vara alltför diversi-fierad. Det sista är ett fint ord som i det här fallet betyder att hur många olika verksamheter som helst blandas i samma gryta.

Att driva en professionell bollsportklubb i Europa är ofta komplicerat för nordamerikaner. På hemmaplan är alla klubbar i en liga sammanknutna genom att de i grunden är representanter för samma organisation (ligan), som reglerar verksamheten med hjälp av kollektiva lönetak och den årliga spelardraften (där sämsta laget väljer först). I Europa finns ingen sådan samsyn. Alla drar åt olika håll. Löner och övergångssummor drar hela tiden iväg uppåt. En stor del av verksamheten i toppskiktet – se särskilt Real Madrid – finansieras med lånade pengar.

Nu säljer George Gillett Montreal Canadiens (och dess arena Bell Center) tillbaka till bryggeriet Molson, som såldes 2001 för £165 miljoner och nu köper tillbaka för £330 miljoner.

Samtidigt försöker Tom Hicks bli av med Texas Rangers (base-ball) och Dallas Stars (ishockey). Allt detta därför att duon har ett lån på £350 miljoner som förfaller nästa månad. Sedan har man ju också förra bokföringsårets förlust (£42,6 miljoner) i Kop Football (Holding) Limited att tänka på. Det förvånade är att duon väljer att behålla sina intressen i Europa, en marknad som man av allt att döma inte förstår sig på. Andhämtningpausen är bara tillfällig.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39