28
juli
2009

FIFA föser Sverige framåt

Många läser har säkert noterat – och förundrats över – hur det s.k. transferfönstret i sommar sett ut för svenskt vidkommande. Men det följer FIFA:s regelverk och omfattar sålunda tolv veckor mellan säsongerna (för vår del under vintern) och fyra veckor mitt i säsongen (under sommaren). De svenska klubbarna har gemensamt beslutat att sommarfönstret skall infalla under juli månad. Detta med hänsyn till det lag som har europeiska cup-kval att tänka på och som ibland behöver förstärka inför dessa.

Konsekvensen blir att Sverige kan ta in spelare utifrån under juli månad men att Allsvenskan kan förlora spelare ända fram till sista augusti. Om nu Kalmar tror sig bli av med Rasmus Elm i augusti måste man alltså gambla en aning och täta luckan redan innan den uppstått. Andra lag kan förlora spelare helt utan förvarning.

Det här är ingen idealisk situation. Det finns två alternativa förändringar. Den enkla är att flytta det svenska sommarfönstret till augusti. Då kan de klubbar som inte skämt ut sig och stupat redan i kvalet få en chans att förstärka med nya spelare som verkligen behövs. Den mera komplicerade lösningen är att den svenska säsongen hamnar i fas med överiga Europas majoritet, att man alltså går tillbaka till höst/vår, den ordning som rådde före VM 1958. Det är antagligen dit FIFA vill få Sverige genom att kraftfullt insistera på 12+4. Visst vore det kul att få ut ett fräscht mästarlag i Champions League-kval, istället för ett som sett sitt bäst-före-datum passera under vintern.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39