07
september
2010

Hamrén bör ta nästa steg

Erik Hamrén har på kort tid lyckats med något som hans företrä-dare aldrig var intresserade av – han har återfört landslaget till folket. Känslan kring blågult är plötsligt densamma som på Tom-my Svenssons tid. Inget hemlighetsmakeri. Inget hukande sekt-beteende. Som en effekt av denna öppenhet har vi plötsligt fått ett landslag med offensiva ytterbackar. Detta utlovades ständigt under skitsnacksdynastin (1998–2009) men stannade vid ett löfte.

Sverige slog Ungern trots att man några gånger kom undan billigt. Trots segern finns det anledning att dröja vid några av lagets svaga punkter. Ungrarna lyckades genom sin tidvis höga press nästan helt och hållet strypa vänsterbacken Safaris planer på offensiva utflykter.

Safari hölls hårt och uppspelen lades istället över på mittback-arna Mellberg och Majstorovic. Båda är övertygade om sin egen storhet. Men tillsammans är de för lika, alltför träbensmässiga för att anförtros så viktiga uppgifter. Där tog det svenska spelet stopp. Bristen på flyt i uppspelen blottade också Anders Svenssons brist på tempo. Farbror Anders må klara sig gott i Allsvenskan, men bli tämligen ofarlig när han (som här) markeras ut av en speciellt avdelad motståndare. Det finns raskare alternativ i truppen och det är bara att hoppas att Hamrén, som hittills tillfört tidigare okända kvaliteter som öppenhet och eget spel, törs ta ytterligare ett steg genom att skynda på föryngringsprocessen. Observera att detta skrivs före mötet med San Marino. Men där skall väl ingenting obehagligt kunna hända?

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39