05
april
2011

Handen i kaklet, Bosse!

Förra veckans utgjutelse i denna spalt handlade om SEF:s vilja att sälja namnet på Allsvenskan och lämpligheten att söka en namnsponsor bland något av de företag som säljer tamponger. Svenska klubbars ekonomi blöder ju, som bekant.

Snart nog snoppade SvFF-basen Lars-Åke Lagrell den diskussionen genom påpekandet att namnet ägs av förbundet och att Svenska Spel varit namnsponsor så länge någon kan minnas.

Det här gör att veckans spotlight riktas mot mannen som gick ut med namnförsäljningsinitiativet – SEF-basen Bo Johansson.

SEF:s egen utredning om svensk elitfotbolls framtid säger att klubbarna under de fem kommande åren måste fördubbla sina intäkter. Johansson har onekligen hittat en väg här.

Det nya, som kommer att ge maaaaaassor med pengar, är att klubbarna – med moderskeppet SEF i spetsen – börjar sälja tillgångar som man inte ens äger. Det är visserligen kriminellt. Men det ger pengar.

Men för Bo Johansson börjar det bli aningen besvärligt. Han har redan tidigare talat med dubbla tungor. Då gällde det ägar-frågan (51/49), där han står för en uppfattning som Elfsborgs-ordförande och en annan som SEF-bas.

Nu har han gjort ett utspel som gör att hans yrkesroll och föregivna yrkesmoral (bankmannens) krockar med vad som krävs i hans bisyssla som SEF-bas. Som om Riksbankschefen Stefan Ingves sålde stulna bilar ”vid sidan om”.

Oavsett vad, så är det väldigt tråkigt att de Sveriges elitfotbollsklubbars intresseorganisation leds av en man vars vidsynthet inte sträcker sig längre än kaklet vid pissrännan på Elland Road.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39