15
december
2009

Henkes nya måttstock

Henrik Larsson tar över som tränare i Landskrona BoIS, som ger den f.d. landslagsspelaren och utlandsproffset ett kontrakt som löper över ett år.

Larsson har ingen som helst tränarutbildning. I normala fotbollsländer, utan inavel, hade en organisation som Svenska Fotbolltränarföreningen reagerat och påpekat att deras utbildade medlemmar bör ha förtursrätt till tränarjobben i elitklubbarna. Så sker icke här.

Men vad är att vänta i lilla Sverige, där fotbollsdomarkåren de senaste åren legat platt inför Larssons egna tolkningar av reglerna samtidigt som hans tränare i Helsingborg inte ställt några krav på att han skall medverka under vinterträningen. Han har fått slutföra sin spelarkarriär i en enda lång gräddfil, som i sin tur lett vidare till nästa karriär.

Landskrona hoppas troligen kunna värva sponsorer på Larssons namn. Men tränarjobbet i BoIS blir också ett sanningens ögonblick för honom. Serietabellen blir i fortsättningen den enda måttstocken på hans värde. Frågan är vilken kurs Henkes papper står i om ett år. I Holland har AZ nyligen ledsnat på sin tränare Ronald Koeman. Tidigare har f.d. världsstjärnor som Marco van Basten och Ruud Gullit framstått som hopplösa tränare. Precis som en gång Real Madrids anförare Alfredo Di Stéfano. Att man matats med – och lyckats svälja – myten om sin egen storhet som spelare betyder inte att man per automatik blir en duglig tränare.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39