09
juni
2009

Journalistisk dödvinkel

Lars Lagerbäck var livrädd inför mötet med journalisterna efter förlusten mot Danmark. Han var så skakis att han använde Henrik Larssons personliga tragedi för att slippa stå till svars för sitt eget misslyckande som fotbollstränare.

Lagerbäck trodde sig nog tillämpa en paragraf från mediaträningen. Men här, precis som när det gäller fotbollsutbild-ningen, har han bara varit närvarande på hälften av lektionerna.

Resultatet blev en smaklös egotripp. Det rätta vore att trupp-ledningen hänvisat till ”familjeangelägenhet” och låtit Larsson ta sig ut bakvägen från Råsunda. Vad det egentligen handlade om hade kunnat presenteras på presskonferensen dagen efter. Det hade ju faktiskt ingenting med själva matchen att göra. Men bisaken förvandlades till huvudsak i ett läge där eftersnacket egentligen borde ha handlat om ledarfrågor, som slentrianmässig laguttagning och brist på geist i spelet. Men om man nu till varje pris vill undvika att diskutera sin egen del i en avgörande förlustmatch måste ju ändamålet få helga medlen.

För morgontidningsjournalisterna betyder kvällslandskam-perna alltid hårt pressade lämningstider. Där utbröt givetvis rena förvirringen och det som borde sägas blev aldrig sagt. Dock fick Lagerbäck den logiska följdfrågan ”Men vem är det som har dött?” Då visade förbundskaptenen sitt rätta ansikte: ”Vad är det för jävla fråga?”, blev svaret. Det hörde liksom inte dit, inte när den initiala uppgiften om dödsfallet redan tjänat sitt syfte.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39