12
januari
2010

Mak vet vad som gäller

I somras skrev Kif Örebros tränare Richard Holmlund ett två år långt kontrakt med Seychellernas fotbollförbund. Efter ett halvår med ögruppens A- och U21-landslag bröt han sitt kontrakt och återvände till Örebro. ”Han har inte varit nöjd med hur de satsat, det har inte varit tillräckligt seriöst,” sade Kif Örebros välkomnande sportchef till Nerikes Allehanda.

Holmlund, en svensk damfotbollstränare, är ju inte precis någon världsresenär. Vad hade han väntat sig? I det här läget var inte landets förre förbundskapten Jan Mak omöjlig. Han hade jobbet före Holmlund och han blir också dennes efterträdare. Allt med arbetsgivaren Elfsborgs goda minne.

Hollandsfödde Mak har i 30 år fungerat som tränare i svensk fotboll. Han har tränat lag som Halmstad, Brage och Elfsborg men också gjort avstickare till ställen som Libanon. Poängen är att han under lång tid har bildat sig en uppfattning om förhållanden som inte nödvändigtvis stämmer överens med hans uppväxtmiljö. Vid sin första ankomst till Seychellerna måste han därför ha haft en rad frågor med sig. En av dem är grundläggande: Hur mycket tid och engagemang kan spelarna ge?

Jag tror Holmlund missade den biten. Han ställde ut konerna och förutsatte att hans Steg 4-utbildning (som enligt svenska tränare är den bästa utbildningen i hela världen) skulle verka som en isbrytare. Men det finns ingen is på Seychellerna, bara ett gäng intresserade gubbs under 30 som vill lära sig mer om fotboll. Den saken fixar Jan Mak!

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39