16
februari
2010

Mattias: 30+ och skadad

Det är en månad kvar till den allsvenska premiären. Det blir ännu ett år med ett matchprogram som kommer att tära hårt på de 16 lagens spelartrupper. Då tänker jag inte i första hand på summan av de 30 omgångarna, utan snarare på ryckigheten i upplägget. Först 14 omgångar på två månader, sedan en två månader lång paus innan resterande 16 rundor klaras av på lika många veckor.

Våren är alltså en ihållande rivstart medan hösten genomförs i ett mer normalt tempo. Men till hösten hör också topplagens åtaganden i Europacupernas kvalomgångar och landslagets inledning på EM-kvalet. Det är ett intensivt matchande som straffar klubbarnas förkärlek för att, in absurdum, förlänga kontrakten med sina äldre spelare. Gubbar är sköra. Gubbar går sönder. Fotbollsspelare som passerat 30 sträcker sig eller tar emot smällar som får ödesdigra konsekvenser.

Djurgårdens Mattias Jonson fick en smäll på ena knät i helgens träningsmatch mot Gefle. Han var redan förra året en av ett betydande antal spelare i åldern 30+ som inte klarade av att genomföra mer än (högst) två tredjedelar av det allsvenska programmet. Gubbarna biter sig kvar, väl medvetna om att de på den allmänna arbetsmarknaden inte är goda för mer än 20.000 i månaden. Som fotbollsspelare tjänar även medelmåttorna mellan två och fyra gånger så mycket. Och klubbarna ger dem nya kontrakt. Med tiden kommer det förhoppningsvis att framgå att Allsvenskan är ungdomens arena. Gubbarna får ta vägen via lunken i Superettan till ett mera normalt arbetsliv.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39