14
december
2010

Näsbränna för Blatter

FIFA gick häromveckan förbi England och gav fotbolls-VM 2018 till Ryssland. Det fick Londons borgmästare Boris Johnson att minnas vad FIFA-basen Joseph Blatter (i Johnsons ögon) lovat. Johnson snedtände. På studs tog han själv tillbaka löftet om FIFA-topparnas boende under OS i London 2012. Meningen var att de på stadens bekostnad skulle inhysas på hotellet The Dorchester, där en svit kostar £1.000 per natt (ca 11.000 kronor).

Omvändningsbeslutet måste ha fattats i hastigt mod, men hej vad bra det tog. Fler engelsmän har reagerat med ilska och Blatter har bl.a. sagt: ”England är ju normalt själva sinnebilden av fair play. Nu visar de upp en arrogans som är typisk för den västerländska civilisationen.”

Roger Burden, styrelseledamot i engelska fotbollsförbundet, säger att han inte litar på FIFA-delegaterna. Blatter säger: ”Det är nonsens. Det finns ingen systematisk korruption inom FIFA.”

Där är jag faktiskt beredd att ge Blatter rätt. Korruptionen finns. Men den är osystematisk och godtycklig. Prasslandet med förmåner och kontanter sköts på ett sätt som påminner Bister om ett gammalt visdomsord från Gunnar Johansson, en gång i tiden sportjournalist på SvD och TT:

”Svenska sportjournalister är omöjliga att muta. Men försök gärna...”

Att beslutsamt rycka bort en gratisvecka på ett av Londons dyraste hotell är tyvärr det enda språk de där herrarna förstår.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39