03
juni
2008

Nederlag i ingenmansland


Redan när Sergej Nazarenko tog några kliv in i det öde land som borde bevakats av de svenska mittfältsspelarna hann jag få onda aningar. Sedan klappade han till. Där satt den. 1–0 till Ukraina och den match som var det svenska genrepet inför EM hade, som vanligt på senare tid, skapat fler frågor än den gett svar.

Det viktigaste frågan är just det centrala mittfältet. Under de senaste mästerskapen har luckorna därinne utnyttjats hänsynslöst av motståndarna. VM 2002 (Senegal) och VM 2006 (Tyskland) tog slut för svensk del när man stötte på lag som varsnat den svagheten. Den har funnits där under hela 4–4–2-perioden, alltså sedan tidigt 1980-tal. Den förste som kilade i luckan mellan mittbackar och innermittfältare var danske Allan Simonsen.

När blågult nu ställs mot lag som tränas Otto Rehhagel, Luis Aragonés och Guus Hiddink skall ingen tro annat än att de här gamla rävarna har läst in sig på uppgiften. Det är just där man skall slå hål på svenskarna. Går inte det kan man ju istället runda de svaga ytterbackarna. Allt pekar, dessvärre, mot en upprepning av den tröstlösa insatsen i Belgien/Holland 2000.

• Sedan bör det ju kanske framhållas att ingen av de svenska spelarna har löss i ansiktet. Även om det eviga kliandet under intervjuerna kan förleda en att tro det. Kliandet, och ovanan att inleda var och varannat svar med ordet ”näääej”, har andra orsaker. Ofta är svaren på frågorna så allmänt hållna, och så befriade från personliga åsikter, att hela intervjusituationen ter sig absurd. Det är då spelarna väljer att klia sig lite grann.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39