08
februari
2011

ÖIS+Qviding=Blåsning

Örgryte och Qviding vill slå sig samman. Tanken är att skuldtyngda ÖIS skall försättas i konkurs så att grannen Qviding, som står närmast i tur för uppflyttning, skall kunna ta över platsen i Superettan. Efter något år eller två med ett konstruerat övergångsnamn – något som tvingas fram av SvFF:s regelverk – kommer man att heta Örgryte IS. Det här innebär bland annat att ÖIS överger bolagsformen och att bolagets skulder praktiskt nog – men bara för ÖIS självt – suddas bort.

På det här viset förenas två av de konkurrenter som slåss om utrymmet i Göteborg. Man lägger ner en fabrik för att en annan skall kunna finnas kvar. Men egentligen så handlar det ju om att slå ihop två råttbon. 2x0=0. Qviding har aldrig haft tillräckliga ekonomiska resurser för att ens spela en roll på Superettans andranivå.

Qvidings ordförande Joacim Nord vet nog inte riktigt vad han talar om när han säger:

– Örgryte Idrottssällskap har tradition, historia och ett starkt varumärke.

Tänk om det vore så. Då hade ÖIS inte behövt vända sig till en granne som är en utpräglad ungdomsförening för att faktiskt be om hjälp att överleva. Sanningen är väl att ÖIS inte har kunnat stå på egna ben på många år. Om det nu var Benny Roséns pengar, Stena Lines pengar eller Göteborgs kommuns pengar (via Allbäcks byggmästeri) som höll skenet uppe kan kvitta.

Det är länge sedan klubbens öden intresserade någon annan än de närmast sörjande. Publiken, som var Sveriges största för 50 år sedan, krympte efter hand och inte ens lagets medaljkamp för tiotalet år sedan förmådde locka fram särskilt många gamla ÖIS:are ur garderoberna. Enda syftet med sammanslagningen är att blåsa de klubbar och företag som väntar på pengar.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39