10
maj
2011

Polisen = ögontjänare

Äntligen tog SvFF-basen Lars-Åke Lagrell och hans sekond Mikael Santoft bladet från munnen. I en debattartikel i DN erkände man (tio år för sent, men ändå) att fotbollen inte klarar av att handskas med sitt huliganproblem. Man föreslog också anmälningsplikt under matchdagar som en lämplig åtgärd för att kunna kontrollera de individer som redan har tillträdesförbud.

Anmälningsplikt innebär att de berörda under matchtiden måste infinna sig på en polisstation belägen på betryggande avstånd från den aktuella arenan.

Polisens svar förvånar. Man talar om integritetskränkning och föreslår istället fotboja, en anordning som skall varna om vederbörande kommer för nära en pågående allsvensk match.

Som vanligt i svensk rättsuppfattning har det nu alltså blivit synd om de svin som systematiskt har åsidosatt säkerheten under matcherna och därför skrämt bl.a. barnfamiljer på flykten.

Men det här är bara ett sätt för polisen att skjuta problemet ifrån sig. Sanningen är väl att få polisstationer idag har den bemanning som krävs (på vardagskvällar och helger) för att sitta och spela yatzy med buset i två timmar. Man har heller ingen lust att ändra sina tjänstgöringsscheman. Man är, enkelt uttryckt, poliser på kontorstid. Under dygnets övriga timmar är ordningsfrågorna någon annans problem.

En undran: Vad händer om larmet från en fotboja löses ut inför en välbesökt derbymatch? Hur ska polisen hitta syndaren? Vad händer? Vi vet redan att personalen i vändkorsen inte törs säga nej, även om vederbörande är igenkänd. Resultatet blir att han får antagligen bära sin boja längre tid. Men han kommer för den skull inte att avhålla sig från att gå på fotboll – och ställa till med ännu mera jävelskap.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39