15
februari
2011

Quo Vadis, ”Foppa”?

När Peter ”Foppa” Forsberg bestämt sig för att sluta spela is-hockey är det bara ett Julius Caesar-citat som duger. Detta där-för att en ”Foppa” utan ishockey verkar vara en tanke som han själv, hittills, inte ens vågat tänka. Alltså: Vart går du, ”Foppa”?

Slutet på hans storslagna karriär har onekligen varit utdraget. Han debuterade i NHL den korta säsongen 1994/95, med Quebec Nordiques. Efter det året flyttades klubben till Denver och blev Colorado Avalanche. Han vann Stanley Cup 1996 och 2001 men hans individuellt bästa år var 2002/03, med seger i skytteligan. Under NHL-lockouten 2004/05 var han MoDo:s dragplåster.

Det var efter flytten till Philadelphia 2005/06 som skadorna började tära på honom. Han hade hela tiden råkat ut för allvarliga skador (axeln ur led, spräckt mjälte, hjärnskakningar) men fr.o.m. 2007/08 har ena foten spökat oavbrutet. De fyra senaste/sista säsongerna har därför blivit hackade i småbitar, med två comebackförsök vardera i MoDo och Colorado.

Den energi han lagt ner i dessa försök har visat på en osed-vanlig envishet, men också på en sviktande omdöme. När han nu lägger ner klubban är det efter två matcher som båda förlorats, där han själv inte tagit några poäng och protokollet bara innehåller fyra utvisningsminuter. Coachen Joe Sacco, som leder ett lag i kris, har hetsat för att få med Forsberg, ett sista halmstrå för att lyfta laget ur en djup svacka. Men där Sacco sett en positiv inverkan har andra bara sett en gammal kämpe som har svårt att hinna med, som kommer fel in i närkamperna och tillbringar mycket tid med att kravla sig upp från isen.

Legendaren Börje Salming, som också höll på för länge, får sista ordet: ”Han borde spela golf och skaffa familj, ha, ha”, skrockade den gamle till Aftonbladet. Frågan är bara om det räcker för en kille som verkar sakna ishockeyns tävlingsnerv mer än allting annat. Alltså: Vart går du, ”Foppa”?

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39