02
juni
2009

Rädslan stoppar Hysén

Allsvenskans skytteligaledare Tobias Hysén finns inte med när landslaget nu i snabb följd tar sig an Danmark och Malta. Detta är en uttagning som mer än något annat pekar på Lars-Rolands behov av ”kontinuitet”. Valet har stått mellan en inspirerad Tobias Hysén och Markus Rosenberg, en man som på senaste året snubblat bort matchvinnarformen.

Hysén gör fler mål än tidigare. Rosenberg gör betydligt färre. På 29 matcher (21 från start) i Bundesliga blev det denna säsong 7 mål (att jämföra med 14 i fjol). Rosenberg och Werder Bremen har funkat sämre än tidigare. Ändå är Markus mannen för blågult, därför att han har större erfarenhet. Det där sista är inte mina ord. Det är hur uttagningen motiverades från ansvarigt håll. Dock sägs ingenting om vad Markus har större erfarenhet av.

Skulle tro att det hänger ihop så här: Markus är avbytare i landslaget. Han har haft en halvdan säsong och är bara tacksam för att få komma hem och träffa polarna. Han knotar inte över att behöva plåga sig igenom Polanskis videoanimeringar och han har reservbänkens skålformade plastsäte inetsat i rumpan. Tänk, så bra. För Lars-Roland, alltså. Det är dock ingen tvekan om vem som i dagsläget är den bäste inhopparen av Markus och Tobias. Att försöka hålla en heltänd Hysén på mattan utan att säga de förbjudna (men sanna) orden ”du är inte med här för att spela, så tig!” är extremt jobbigt för två jämngrå personligheter som bygger sitt värv på bekvämlighet och konflikträdsla. Två tomtar som hellre väljer bort en matchvinnare än...

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39