04
januari
2011

Rätt blev mer än fel

Ulf Järvefelt, en man som genom åren gynnat Edsbyns IF och därför belönats genom att utses till föreningens hedersordförande, har nu också bibringats samhällets syn på samma insatser – där blev belöningen tre års fängelse. Det som i föreningens ögon varit guld värt betecknas av tingsrätten som ”grov trolöshet mot huvudman”. Saken handlar om de 18,6 miljoner som Järvefelt tömt familjeföretagen på. Pengarna gick till bygget av Edsbyns bandyhall men också till att värva och avlöna de spelare som gjorde laget till svenska mästare fem säsonger i följd, 2004–2008.

Detta pågick alltså under lång tid, och utan att det lokalt ställdes några obehagliga frågor. Det säger en hel del om bandyn som sport. Det säger också en hel del om dess traditioner och varför sporten har sitt starkaste fäste i Hälsingland. I fallet Järvefelt går det tillbaka till morfadern, som under 1940-talet grundade Edsbyverken och Edsbyns träförädling (samt sköt till pengar till bandyn). Edsbyverken såldes 1976 och då bildades Celox som ett investmentbolag, med tiden en koncern med dotterbolagen Edsgrängs Förvaltnings AB och Kärrby AB.

Bubblan sprack inför klubbens 100-årsjubileum 2009, då det uppdagades att de pengar som saknades i företagen inte alls gått till aktieköp. Konkursen var ett faktum. Straffet blev kortare än brukligt, då det handlat om ”en sorts godhjärtad naivitet”. Av domen framgår bl.a. att de 18,6 miljonerna skall återbetalas till konkursboet. Bevare oss för den sortens dumbommar.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39