08
mars
2011

Van Gaal ryker närsomhelst

Tyska Bild meddelar att Louis van Gaal bestämt sig för att lämna sin tränarpost i Bayern München redan i sommar, det vill säga ett år innan kontraktet går ut.

Laget har halkat efter i Bundesliga, är utslaget ur DFB-Pokal och när egentligen bara ett hopp om framgång – avancemang i Champions League.

Det sistnämnda gör mig tveksam till Bilds nyhet. Det är nog snarare så här: Louis van Gaal ryker i samma ögonblick som Bayern München lämnar Champions League. Om/när laget blir utslaget har han nämligen ingen anledning att stanna i klubben.

Frågan är bara hur länge det dröjer. Just nu har Bayern München ledning (1–0) i åttondelsmötet mot Internazionale, de regerande mästarna som redan är inne på sin andra tränare efter José Mourinho. Returen spelas i München, den 15 mars.

Flera av Louis van Gaals företrädare som Bayerntränare har fått erfara samma sak. Otillfredsställande resultat har skapat rykten om sparken. En läcka uppger att en överenskommelse är nådd (”han sitter säsongen ut”). Men när sista möjligheten att spela hem en pokal går om intet är också den sittande tränarens ämbetstid över.

Så driver man hjulen framåt i den klubb som antagligen är Europas mest välskötta. En misslyckad tränare försvinner, en korttidsvikarie tar vid och under tiden söker man den som skal ta över i sommar. Samtidigt ser man över spelartruppen och ger tidigt klartecken för de övertaliga att försöka hitta nya klubbar.

Det är genomtänkt och i förlängningen professionellt på ett kliniskt sätt. Det enda som är konstant är klubbledningen, med de gamla 1970-talsstjärnorna i spetsen, och tränarstaben utöver huvudtränaren. Alla andra är utbytbara. Det är på så sätt man säkrar det som på svammelsvenska kallas kontinuitet.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39