08
december
2009

Vik hädan, gubbj-vlar!

Dubbelmästarna AIK, träskmännen i Djurgården och Les Misérables i Hammarby må under förra säsongen ha haft skiftande lycka i jakten på poäng. Men trots allt förenas man av en sak, och det är bristen på pengar.

Alla tre har en ekonomi som är körd i botten. Det beror till största delen på att trion aktivt bidragit till att trissa Allsvenskans lönenivåer allt högre. Förblindade av sentimentalitet skriver man nya kontrakt med spelare som för länge sedan borde ha pensio-nerats. Efter seriens slut har Daniel Tjernström (AIK), Mattias Jonson (Djurgården) och Fredrik Söderström (Hammarby) alla förlängt sina fotbollsliv med ytterligare (minst) ett år, trots att alla tre borde ha balsamerats för länge sedan.

Jag har svårt att bestämma mig för om Tjernströms farsartade passningsspel beror på skumögdhet eller taskig bollkänsla. Jonson räddade visserligen sitt lag kvar i serien. Men på de två senaste åren har han bara orkat starta i en tredjedel av matcherna. Söderström, i den mån han alls har några ben kvar, är väl god för uppåt 20 sekunder blankt på 100 meter.

Alla talar om klubbkänsla i samband med att kontrakten förlängs. Men egentligen handlar det om att spelare som är passé försöker hålla sig kvar i en profession där man inte längre kan tillföra något. Snikenheten tar överhand och de allsvenska lagen är (faktiskt) överbefolkade av 30-plusare som är utslitna både fysiskt och mentalt. Ungdomarna trängs i kön men får vackert vänta på sin tur.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39