14
september
2010

Zlatan: Helst en egen boll

Zlatan Ibrahimovics vettlöst haussade debut för Milan får Bister att minnas en episod från sin uppväxt.

I den lilla stad där min syraanfrätta personlighet formades fanns ett handbollslag, befolkat av lokala förmågor och spetsat med veteraner från elitsammanhang. En vinter dök en egen junior upp i laget. Han hade spänst från sin friidrottsträning och ett bra skott. Vi såg honom som en blivande fantom. Efter ett par år plockades han av grannstadens allsvenska lag. Något år eller två senare var han tillbaka i moderklubben, skadskjuten och aldrig mer densamme. Något hade hejdat hans förmodade utveckling till allsvensk stjärna. När jag något årtionde senare råkade en av hans lagkamrater var jag tvungen att fråga. Och svaret blev ärligt och klargörande:

– Han var för dum i huvudet. Hemma hade vi på enklaste sätt försökt få honom i skottläge. I Allsvenskan var han tvungen att lära sig spelmönster, med fem, sex eller sju moment, som avslutades med att han eller någon annan sköt. Det gick inte. Inte en chans.

Zlatan grundade sitt rykte som målskytt och ”världsstjärna” i Juventus och Inters ensidiga kontringsspel. Han klarade inte att anpassa sig till Barcelonas mycket mer komplicerade lagmaskin. Milan har en flora av utvecklade tekniker, men saknar Barças genomarbetade spelidé. Endera försöker genierna anpassa sig till varandra, eller så knäcks äggen och vi får se en slafsig ego-omelett. Som mot Cesena. Bäst vore om alla hade varsin boll.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39