24
oktober
2016

Arvet efter Zlatan, del I

Zlatan Ibrahimovics målskytte i Manchester United hackar och det är därför tid att se tillbaka. Vilket arv lämnar efter han sig, denne fotbollens banbrytare? Såvitt Bister kan se handlar det om en sak – nacksträckandet.

Vi vet ju att han sällan använder huvudet till att nicka. Men jag vågar påstå att han var den som introducerade nacksträckandet före avspark, när lagkaptenerna möter domarteamet. Istället för att möjligen le och kanske småprata står han där och – helt i onödan, han är ju redan uppvärmd – gör nacksträckningsövningar. Samtidigt som han glor ner i gräset. Några av hans epigoner på området har tillfört utvecklat det hela, genom att gå ner i nigsittande och komplettera med några ljumsksträckare. Bister hyllar oreserverat en trendsättare vars storhet har gått de engelska journalisterna förbi.

• Bister rös av vällust när Jörgen Lennartsson vid Gefles 3–3-nick mot IFK Göteborg häromsistens gav sig på det försvarslösa flaskstället.

Detta skedde på tilläggstid. Vid den obligatoriska tv-intervjun några minuter senare var han så fin Jögge-ponken. Varenda cell i skallen var utbrunnen. Inte ens klyschorna stod beredda. Han ville bara därifrån. Men hölls kvar av en nitisk tv-reporters allt bisarrare frågor. Vilken njutning...

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39