22
augusti
2016

Blytungt silver

Damernas OS-silver sätter press på Janne Andersson. Han har redan pudlat bort nationalsången och tagit in en konsult för mycket (Lagerbäck). Med brallorna halvvägs nere tvingas han se hur Pia Sundhages landslag tar OS-silver trots att laget bara gjort fyra mål på sex matcher. Men tack vare en taktisk medvetenhet som blågula elvor sällan varit i närheten av.

Framgångens viktigaste element var förmågan att ändra spelstil med hjälp av ett par byten. Ni kan inte gärna ha hunnit förtränga herr Hamréns byten. Nu menar jag inte mellan kostymerna utan hans eviga trall där en trött, skäggig yttermittfältare ersattes av en annan trött, skäggig yttermittfältare. Effekt? Ingen alls.

Damlandslaget gick med hjälp av två byten från inledande igelkottsförsvar, med en halv spelare på topp, till ett löpstarkt 4–3–3. Det var en njutning att se hur svenskorna slog om i semifinalen mot Brasilien. Med en kvart kvar och megapress på brassorna att anfalla inför hemmapubliken kom bytena. Plötsligt var det svenskorna som anföll. Detta i ett mästerskapsslutspel, i en utslagsomgång – i en typ av match där det svenska herrlandslaget inte haft någonting att komma med under de senaste 20 åren.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39