21
november
2016

Det hade HIF tjänat ihop till

Försök inte få mig att tolka Helsingborgs nedflyttning till en "tragedi" eller "katastrof", ord som ofta tas till i dylika sammanhang när glosorna tryter. "Välförtjänt" låter bättre i mina öron. Skälet är enkelt.

Klubben har de senaste 15 åren inte kunna sköta sin ekonomi. Kommunstyrelsen har på olika vägar framstått som livräddare och huvudsponsor. Men det avgörande felet begicks för några år sedan, när externa investerare stod för nyförvärven. Där pinkade HIF-styrelsen i sina egna byxor. Det kändes varmt och skönt i början, det gör det alltid. Men i vintras var samma spelare på väg bort. Några för att de fick bättre villkor annorstädes, andra för att klubben inte längre kunde betala deras löner. Det blev bara småpengar kvar när investerarna fått tillbaka sitt (plus ränta). Där förvandlades brallan till rena ispansaret. Så kan det gå.

Det roliga med det här är att Sirius, AFC och Halmstad har lika stora möjligheter att ställa begreppen på huvudet som Östersund och Jönköping gjort i år. Deras chans ligger i att Allsvenskans regelbundna medlemmar inte har en aning om vad som väntar. Ett möte mellan Elfsborg och Göteborg kan skissas upp på förhand. Att göra samma sak med AIK eller Djurgården mot AFC är betydligt svårare.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39