28
november
2016

Emil blir aldrig staty

Emil Forsberg regerar. Hans lag, det omstridda RB Leipzig, toppar Bundesliga som nykomling. Själv har han hittills hunnit med fem mål och sju framspelningar. Bättre ändå är hans uppträdande.

Han slutar ju aldrig springa och han tänker oftast ett par moment framåt i spelet. Inga onödiga bollförluster, inga försök att skjuta igenom utsträckta ben. En ambitiös spelare som förstått att egna utvikningar måste gynna laget.

Han fyllde 25 för en dryg månad sedan och är ett bra exempel på hur en karriär ska odlas, steg för steg. Han tog klivet upp i Allsvenskan med GIF Sundsvall. Efter en säsong i högsta serien med Giffarna blev det Malmö FF i två säsonger. När han bemästrade den nivån (14 mål 2014) såldes han till Leipzig. Efter en och en halv säsong med laget i andraligan handlar det sedan i somras om spel i en av Europas absolut bästa ligor. Jag påminner gärna om att det finns en annan typ av långsiktiga förberedelser i bakgrunden. Både farfar Lennart och pappa Leif var elitspelare.

Vad ska det då bli av detta? Utrikesdelen av karriären blir spännande att följa. Oavsett hur det går hoppas jag innerligt att han slipper bli staty. Den kitschiga äran kan tillfalla andra som redan i originalutförandet är bättre lämpade för uppgiften.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39