29
mars
2016

En rökare i Barça

Bister besökte en gång Barcelona. Det var i mars 1989. Johan Cruyffs första tränarsäsong i FCB pekade mot ligaseger och intresset för klubben var än en gång på väg uppåt.

Cruyff predikade sina fotbollsgrunder där en av hörnstenarna var att varje laguppställning måste vara symmetrisk, i det här fallet 4–4–3. Anledningen var logisk: På så sätt bildas trianglar som ger varje spelare två passningsalternativ.
Han släpptes in i Ajax A-lag som tonåring. Då blev han en utförare av tränaren Rinus Michels tankar om ett osedvanligt högt och pressande försvarsspel. Det inleddes i samma sekund som laget blev av med bollen. Michels kallade detta "pressing voetbal". Det var hans efterträdare, rumänen Stefan Kovacs, som i brist på bättre sade "totalfotboll".

Cruyffs bidrag till utvecklingen blev att systematiskt lämna sin centerplats, först i 4–2–4 och senare i 4–3–3. På så sätt uppstod ett vakuum och så drogs hela laget in i en virvel av positionsbyten där Cruyff kunde avsluta anfallen som mittfältare i tredje vågen – självklart omarkerad.

I Barcelona hemsöktes han av holländska journalister, flåsiga män i för varma kläder som alla var utsända med samma uppdrag: "Ta reda på vad den dj-ln tjänar!". I det klimatet kunde han ägna en stund åt en glosögd svensk som visste vem som stått i Ajax mål när han debuterade. Vi var bekanta sedan tidigare och han berättade gärna om hur han ville se spelet utföras. Just den här dagen tog vi hissen ner från pressrummet till parkeringen. Han sträckte fram cigarillpaketet och jag tog en. "Men du röker ju inte", flinade han. Svaret blev ett mummel och röda kinder. Jag klev ur BMW:n vid Plaça Espanya, fånflinande med en stinkpinne i näven.

Johan Cruyff avled i lungcancer den 24 mars. Han blev 68 år gammal. Idag har merparten av Europas stora fotbollsklubbar tränare som under sina aktiva karriärer på något sätt kommit i kontakt med Cruyff. Målvakten hette Hoogerman.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39