29
augusti
2016

Ett ord i rättan tid

Malmö FF kräver förbud mot elitspel på konstgräs. Efter ett årsmötesbeslut i våras går man nu på offensiven. Klubben har lämnat in en motion till Svensk Elitfotbolls medlemsmöte i Stockholm denna vecka.

Huvudskälen bakom MFF:s aktion är två: Konstgräset anses öka avståndet mellan Allsvenskan och Europa. Med ständigt skiftande underlag i matcherna ökar skaderisken.

Båda skälen är högst rimliga. Den spelstil som utvecklats i Sverige de senaste åren (bl.a. rullande och duttande utan förmåga att slå genomskärare på djupet, usel förmåga att glidtackla etc) lyser igenom när det ska kvalas i Europa. Skaderisken är självklar när sju av 16 lag spelar på naturgräs och övriga på plastplaner i olika stadier av förfall (=förslitningsgrad/hårdhet). Ju äldre spelare desto större problem.

MFF:s Håkan Jeppsson är medveten om sin egen klubbs klimatfördel i sammanhanget och vill därför styra mot antingen naturgräs eller hybridgräs (där en 25 procentig "plaststomme" garanterar ett jämnt underlag – en variant som används nere på kontinenten).

Bister blir lika glad varje gång någon tänker på själva spelet fotboll. Men det var länge sedan nu. Hade nästan glömt bort hur det känns.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39