17
oktober
2016

Gamla synder tynger HIF

Helsingborgs IF spelare kostar 30 miljoner kronor. Fem klubbar i serien betalar högre löner än HIF. Då kan man tycka att laget borde slåss om medaljer. Men icke. HIF ligger just nu på kvalplats och där lär man bli serien ut.

Vad är det då som skevar? Har klubbledningen varit korkad nog att ge överlöner till medelmåttor? Är tränaren så oduglig att han pajat ett material med medaljchans?

Bister vill nog påstå att ingendera kommer ur det här med äran i behåll. Men det tyngsta ansvaret har klubbledningen. Synderna ligger några år tillbaka. Då stod externa finansiärer för kostnaden när spelare värvades. Konsekvensen blev att HIF senare, när samma spelare skulle säljas, att man inte kunde räkna in en krona. Den spelargruppen är snart utsåld (tredjepartsfinansiering är inte längre tillåten). Men så sent som i vintras fick luckorna i truppen fyllas med enbart gratisspelare (Bosmanfall), och då från sämre klubbar.

Utöver denna eftersläpande brist är det inte någon fördel att tränaren aldrig kommer att bli en hyllad föredragshållare. Han kunde åtminstone visa att han bryr sig när det än en gång är dags att summera en förlust. Nu sitter han där som en snögubbe och säger att "det är så det är". Med den inställningen blir det svårt i ett kval mot ett lag som är vant att vinna.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39