14
juni
2016

Italien tar hem gruppen

Det var klasskillnad mellan öppningsmatcherna i EM:s E-grupp – Irland–Sverige och Belgien–Italien. Först var det byfesten, där var och en vinglar runt som det passar med burken i näven. Sedan var det banketten, med finporslinet framtaget och en tanke bakom både dukning och bordsplacering.

Bara målvakten Andreas Isaksson höll blågult kvar i matchen. Irlands ledningsmål kom i början av andra halvlek, efter en kort period av intensiv irländsk press. Först ett skott vars retur gick rakt ut (att ingen fanns där ...). Bollen sedan ut till höger. Coleman vände ut och in på Forsberg och lyrade mot straffområdets bortre hörn. Sverige hade i det läget åtta utespelare i det egna straffområdet. Men eftersom hela det svenska försvaret glodde på bollen hade man ingen koll på Hoolahan, som stod fri och fick den tid han behövde för att nypa till. Sveriges kvittering var en skänk, en framtvingad situation där backen Clark inte vågade släppa Zlatans inlägg förbi sig. Han försökte möta och språngnicka tillbaka bollen men tryckte istället in den i eget mål.

Allting låste sig till en början kring Zlatan. Spelet förbättrades efter hand men det blev aldrig mer än knallpulver framåt. Att Lustig tvingades ut var en skänk. Däremot gick Olssons hyllade framfart till vänster ut över Forsberg, som på ett ovant sätt tvingades inåt. Guidetti erövrade startplatsen från bekväme Berg. Men spelet var påvert och 1–1 rättvist. Ingen hade förtjänat att vinna.

Nu väntar Italien–Sverige (fredag) och Belgien–Irland (lördag). Italienarna övertygade stort mot Belgien och vann med 2–0 efter att ha hittat smarta och eleganta lösningar på de problem som uppstod. Belgien hade, som väntat, svårt att få ihop alla enskildheter till en enhet. Sverige kommer att få skotta ner sig mot gruppens bästa lag. Belgarna kan gå på en ny käftsmäll.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39