31
maj
2016

Landslaget saktar in

Det är en milsvid skillnad mellan Sveriges och Irlands förberedelser inför EM i Frankrike. Irländarna spelar för fullt i sina två vänskapsmatcher, mot Nederländerna i fredags (1–1) och mot Vitryssland igår (tisdag). Därefter spikar Martin O'Neill sin trupp.

Sveriges trupp är redan klar. Erik Hamrén har valt en påtaglig inbromsning in efter ligasäsongen. Han ville inte gå in på vad han fått ut av den mållösa matchen mot Slovenien i Malmö, där flera nyckelspelare vilade. Zlatan hade ont, Kim Källström hade ont, Martin Olsson hade ont och Albin Ekdal hade ännu ondare. Men Hiljemark gav mersmak på innermittfältet och det är antagligen något som ställer till det för Hamréns förutfattade meningar angående besättningen på den platsen.

Emil Forsberg var emellertid precis så pigg och på hugget som man kan önska inför ett mästerskap. Han klev av i paus och ersattes av Erkan Zengin, detta kantspelarnas universalgeni som tillbringat snart åtta år i Turkiet utan att förstå särskilt mycket av vad som pågår där. Väl medveten om att han akterseglats av Forsberg i kampen om vänsterplatsen bjöd han på ett mindre genomtänkt utspel angående journalisternas sätt att bevaka landslaget. "Förbjud kritik" var Zengins budskap.

Han jämförde med Turkiet där journalisterna så att säga ingår i landslagets hejaklack. Mycket bättre, tycker Zengin, som verkar trivas bättre i ett nästintill totalitärt statsskick med centralt kontrollerade tidningar och etermedier. Där hade han sluppit läsa detta: Att han tappat något på vägen hit från Trabzon – farten! Jag tror inte att han kommer att vara till sin fördel från sin utsiktspunkt på avbytarbänken. Vi får se vad Den Store anser om det.

Under tiden rycker avsparken mot Irland i Paris den 13 juni allt närmare.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39