24
maj
2016

Mannen som uppfann fotboll

Louis van Gaal fixade Manchester Uniteds första FA-cupseger sedan 2004. Men han gick bet på att ordna en biljett till Champions League – och där fick klubbstyrelsen den ursäkt man behövde för att göra sig av med honom.

Den numera 64-årige holländaren har fått många nya rynkor i ansiktet under sina två år i Manchester. Det har varit en tuff tid för honom och det har sin rot i att han var precis lika olämplig för jobbet som sin företrädare Moyes. Men det kanske är begripligt att just tränaranställningar inte är den bästa grenen för United efter 27 år med Alex Ferguson.

Louis van Gaal spelade i reservlaget en tid när Ajax var som allra bäst, i början av 1970-talet. Han var mittfältare och sedan libero med bl.a. Royal Antwerp och Sparta Rotterdam. Genombrottet som tränare kom med Ajax 1991–97. Klubben var tillbaka på tronen och spelade Champions League-finaler 1995 (slog Milan) och 1996. Men laget krossades av Bosmandomen.

I Ajax hade han arbetat med yngre och formbara spelare som ställde upp på hans tämligen strikta regemente (de hade ju ingenting att jämföra med). Han är samtidigt en holländare av den typ som gillar att prata (det gör alla holländare, men van Gaal ligger åt det ivriga hållet även i den samlingen). Som alla Oranje-gubbar i tränarskrået lägger han gärna ut texten om "hur och varför". Men i fallet van Gaal kom det ganska snart att låta som om just han uppfunnit hela sporten.

Den självcentreringen har han sedan tagit med sig till Barcelona, holländska landslaget (två gånger på varje ställe) och Bayern München. Den minsta gemensamma nämnaren för hans jobb har varit oförmågan att få spelet att lossna. Det har efter allt prat ofta påmint om kramp.

Nu kommer antagligen José Mourinho istället. Han har ett direkt tilltal till var och en i truppen. Det kan bli bättre. Sommarens värvningar avgör.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39