14
januari
2019

Messis 400 ställer diagnos

Lionel Messis fullträff i Barcelonas 3–0-seger över Eibar var hans 400:e i La Liga. Han är spanska ligans flitigaste målskytt genom tiderna. Dit har han kommit på 435 spelade matcher. Styvt gjort, onekligen.

Men det är också ett tecken på hur det länge stått till i La Liga. Det spårade ur under tidigt 1990-tal, när intressenter bjöd över varandra när de ville förhandsboka rätten att sända Real Madrids och Barcelonas matcher i det kabel-tv-nät som då höll på att byggas. De båda fick så mycket pengar att man med tiden kunde nöta ner all annan inhemsk konkurrens. Den som utmanar de två stora – och på allvar tror sig kunna göra det – hamnar ganska snart obehagligt nära konkurs. Atlético Madrid är enda undantaget.

De baskiska klubbarna är sedan länge ute ur bilden. Andra uppstickare (=f.d. storklubbar) som Sevilla och Valencia kommer aldrig i närheten av de stora inkomster man behöver. Ty de största pengarna från UEFA går till de två stora, som för säkerhets skull förbrukar slantarna i förskott.

Barcelona och Real Madrid har monopol på intäkter och därför också monopol på framgång, ungefär som i Frankrike (PSG) eller Italien (Juve). Men i Tyskland och England spelar man fortfarande om titeln.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39