20
mars
2012

Mycket väsen för ingenting

När Bister slog upp tisdagens upplaga av Dagens Nyheter föll ögat på en notis som handlar om bristande intresse för kommande helgs Supercupmatch. Den spelas på lördag och arrangerande Helsingborgs IF hade på måndagen bara sålt drygt 2 000 biljetter.

Enligt DN går matchen mellan "svenska mästarna Helsingborg och cupmästarna AIK." Det är så usel faktakoll att det, åtminstone i det här sammanhanget, blir riktigt sjukt roligt.

DN har naturligtvis, som alltid, rätt. Matchen är ointressant, bland annat därför att den under rådande förutsättningar är helt onödig. Det finns liksom ingenting "super" att göra upp om när samma klubb (HIF) förra året vann båda titlarna.

Det verkar dessutom finnas en tävlingsföreskrift som säger att serietvåan (AIK) i det här fallet har företräde framför den förlorande cupfinalisten (Kalmar FF). Allt för att skapa och upprätthålla en "tradition" i svensk fotboll, en organism som i alla år visat sig vara vaccinerad mot allt vad cupspel heter.

Men är det inte så, vid närmare påseende, att Supercupfinalen påminner väldigt mycket om Svenska Fotbollförbundets ordförandeval, som också äger rum äger rum på lördag och som också, vad jag kan förstå, är en komplett onödighet.

Karl-Erik Nilsson är så given att det inte kommer att behövas rösträkning. Susanne Erlandsson har kastat in handduken. Lars-Christer Olsson tar över SEF istället. Och den fjärde kandidaten Jörgen Eriksson gick och gömde sig för länge sedan.

Det ena är en kuliss som ska föreställa folkfest. Det andra är en kuliss som skall föreställa demokrati.

Två scener befolkade av sprattelgubbar.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39