08
maj
2012

ÖSK:s problem: styrelsen

Örebro vinner inte och tränaren Sixten Boström mår pyton. Klubbens supportrar börjar kräva både det ena och det andra, senast åskådliggjort genom en banderoll som sattes upp inne på arenan under natten till söndag. Som vanligt är det lätt att närsynthet och särintressen kommer i vägen när orsakssammanhangen skall redas ut. Man diskuterar laguppställningar hit och byten dit.

Till en början kan konstateras att en mästerkocks rykte vilar på att han arbetar med bästa möjliga råvaror. Jämför gärna ÖSK:s startelvor från 2009 och 2010 med dagens lag. Försvaret är borta, mittfältet försvann i vintras och anfallet består av soloåkande gästarbetare. Stjärnvärvningen Tobias Grahn har offentligt kritiserat lagets anfallsspel, dock utan att inse att han själv är en del av problemet. (Och nu närmar vi oss kärnan.)

Det är antagligen så här: Sportchefen Lennart Sjögren och styrelsen lyckades i första skedet – efter klubbens tvångsnedflyttning vintern 2004/05 och den allsvenska återkomsten inför 2007 – relativt ostört leta fram de spelare (och den tränare) man ville ha. När den gruppen sedan nådde resultat (3:a 2010) blev omvärlden medveten om ÖSK:s styrka. Spelarna uppvaktades och lockades i många fall att lämna. Då skulle Sjögren&Co göra om rekryteringstricket. Men nu gick det inte att arbeta i skymundan. Priserna hade stigit. Dessutom blir klubbar som stiger (som ÖSK) föremål för ett bombardemang av tips från diverse agenter.

Det är i det läget som ÖSK-ledningen har slutat leta och istället börjat sålla bland inkommande agenttips. Och nu sitter man där med en trupp som består till övervägande del av spelare som inte ens är andrasortering. I takt med att spelaromsättningen ökat har nyrekryteringen pajat ihop. Men man har precis det lag som klubbens fotbollsledning förtjärnar. Och det är ett lag som inte ens Sixten Boström kan få att fungera som en enhet.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39