10
maj
2016

Pöbeln styr Allsvenskan

"Arrangören, det vill säga fotbollen, har ett huvudansvar. Både för kulturen på läktaren och för hur arrangemanget ser ut." Så säger inrikesminister Anders Ygeman till TT, och fortsätter: "I stort är supporterkulturen en stor tillgång för svensk fotboll, men så finns det en ganska liten klick som har ett dåligt beteende och de måste helt enkelt ändra sig eller försvinna från arenorna."

Detta med anledning av de två senaste veckornas händelser:

27 april Malmö FF–IFK Göteborg avbruten sedan ett knallskott kastats från Göteborgsklacken mot en spelare och en av domarna. MFF tilldömdes segern med 3–0.

5 maj Cupfinalen Malmö FF–Häcken fördröjd på grund av bengalbränning. Fyra bränn- och rökskadade till sjukhus samt en förmodad hörselskada efter kastat knallskott (från Häckenklacken mot egen supporter).

8 maj Skånederbyt Helsingborg–Malmö tillfälligt stoppat av hemmafansens bengalbränning i ett läge när HIF gick in för att säkra segern. Tränaren Henrik Larsson var inte särskilt imponerad av det beteendet.

Ygeman är glasklar. Men SEF stryker ultras och firmor medhårs för att få dem att peka ut knallskottskastare. Bengalbränningen tycks man ha glömt bort. SEF är inte i närheten av någon trovärdighet. Man spelar fortsatt under täcket med ligisterna för att försäkra sig om biljettintäkter.

Författaren Björn Ranelid har, i likhet med Bister, tröttnat och skriver på Facebook: "Jag bejakar inte kriminella och sinnessjuka handlingar inför och under en fotbollsmatch. / ... / Avslöja dem, ange dem och utestäng dem från alla fotbollsmatcher under tio år. De skall därtill straffas med dryga böter och helst fängelsestraff, om det är så att en människa kommer till skada genom deras sjuka tilltag med bengaler och rökverk."

Ett befogat utbrott. Men sanningen är att SEF inte bryr sig så länge som publiksiffrorna hålls uppe. Inget ledarskap, ingen moral.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39