05
april
2016

Raka rör lönar sig

Märkligt det här med spelidéer. AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys premiärinsatser visar hur svårt (eller enkelt) det kan vara.

AIK har bytt sina egensinniga och självgående spjutspetsar Henok Goitom och Mohamed Bangura mot Denni Avdic och Eero Markkanen, två spelare som kräver en helt annan support bakifrån. Nu är visserligen finländaren inte fulltränad och fick börja på bänken. Men det väsentliga är att det två förstnämnda är borta. Trots det väljer AIK-tränaren Andreas Alm att starta med två innermittfältare som ligger lågt (Ofori och Etuhu). Så blev det heller inget spela att tala om.

Hammarby tycks vara lika illa ute. Ramen kring konstverket lossnar när Kennedy sjukanmäler sig. Att det finns nya spelare i truppen kvittar. Nanne Bergstrand väljer ändå att starta med Philip Haglund och sänker speltempot ytterligare genom att byta in Johan Persson. Det blir en samling klumpiga fötter och stela ben som får oerhört svårt att möta Östersund, den nätt samspelande nykomlingen. ÖFK är sannolikt det första svenska elitlaget som från början är anpassat till konstgräsmiljö.

Djurgården har däremot förlorat spelare och målmedvetet sökt efter passande ersättare. De nya går så gott som allihopa rakt in i laget – därför att de behövs. Bakom det ligger Per Olssons förmåga att rakt svara "ja" på samma fråga som får Bergstrand att spruta ånga ur öronen och Alm att bara vända ryggen till. Frågan är egentligen hemlig. Men den har att göra med uppmuntran till egna initiativ.

Så har Markus Rosenberg (MFF) och Tobias Hysén (IFK Gbg) genom sina premiärdykningar bums nominerat sig själva till Årets Helena Bergström. Den som vill komma i åtanke ska fiska efter fördelar på ett sätt som är tillgjort, genomskinligt och förutsägbart.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39