26
april
2016

Rekordjämn allsvenska

Allsvenskan 2016 liknar ingenting annat. Fem omgångar är spelade. Sundsvall och Jönköping toppar. Ska Giffarna eller den småländska nykomlingen göra en Leicester och bita sig kvar däruppe hela året?

Skulle inte tro det. Haken här är att "toppen" egentligen utgörs av tio lag inom två poängs marginal. Ett eller två poängtapp i rad och läget är förändrat. Mönstren kommer att vara tydligare om en månad, när alla har avverkat tolv matcher och serien tar paus för EM-slutspelet.

Inget etablerat lag har lyckats åstadkomma en flygande start på säsongen. Djurgården var på väg, men efter två förluster är laget nere på jorden. Norrköping har öppnat hyfsat men måste hitta en ny målvakt. Malmö började trögt men har snackat ihop sig internt och hittat sitt försvarsspel. MFF är därför det långsiktiga topptipset. Både Örebro och Hammarby kan vara nöjda så här långt. Göteborg har åtminstone hyfsad arbetsro inför fortsättningen. Så långt övre halvan.

AIK är än så länge ett oskrivet blad. Hypen kring 16-årige Alexander Isak skyler över problemen med mittfältet och anfallet. Vilken uppställning är den bästa? Östersund charmade alldeles i början men fick också ett pålitligt anfallskort skadat direkt. Helsingborg är notoriskt ojämnt och risken är väl att Henke Larsson än en gång lämnar en klubb innan misslyckandet är hugget i sten.

Gefle ligger där man ligger och gör det med viss vana och trygghet. Men ett "tjenare grabbar, kul att se er här nere" riktat till Kalmar, Elfsborg och Häcken kommer inte att tas väl upp. Här är nämligen tre klubbar som redan nu är illa ute. KFF:s tillit till Viktor och Rasmus Elm kommer att straffas. De båda har bara startat var sin match. Elfsborg saknar genomslagskraft och Häcken står och faller med skadade Paulinho.

Falkenberg, med skadade löftet Gustaf Nilsson ute ur bilden fram till sommarens planerade Danmarksflytt, ligger sist och lär stanna där.

Slutsats: Peter Gerhardsson slutar i Häcken för att bli assistent till nye förbundskaptenen Janne Andersson.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39