03
april
2017

Sasa som på ”Tölös” tid

Örgryte hade en gång i världen en ytter vid namn Karl-Erik "Tölö" Kristensson. Han kämpade i laget under hela 1950-talet och var med om vandringen från division 3 till Allsvenskan. Hans jobb var att serva avslutarna Agne Simonsson och Rune Börjesson i mitten. Men bollen tog inte alltid den väntade vägen. "Tölö" var dock inte svaret skyldig om någon klagade. "Inlägg!? Det var ju ett skott!" var hans standardparering.

AFC-spelaren Sasa Matics mål på Sundsvall fick mig att tänka på "Tölö". Inlägget passerade Sundsvalls målvakt och spräckte debuterande AFC Eskilstunas allsvenska målnolla. Dessvärre var det allt AFC orkade åstadkomma framåt i sin första toppseriematch (1–3).

Det finns dock ingen anledning för AFC:s anhängare att misströsta. Det kan däremot finnas orsak att göra en koll efter en tredjedel av serien. Antalet poäng där ger en fingervisning om hur det kommer att gå. Den traditionella nykomlingen brukar ta hälften av sina poäng under de första tio matcherna. Förra året lyckades både Östersund (15 av 42 poäng) och Jönköping (13 av 35) överträffa förväntningarna och båda klarade sig kvar. ÖFK höll in i kaklet men J:Södra mattades en aning på slutet. En slutsumma på 30 poäng brukar räcka för att undvika direktnedflyttning. Har AFC 15 efter tio matcher?

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39