08
januari
2013

Nya patienter till BP

Det blir trångt i rehabrummet på Grimsta IP i sommar. Det är en konsekvens av Brommapojkarnas värvningspolitik hittills i vinter. En annan följd är att de svart- och rödrandiga gossarna lär studsa tillbaka ner till Superettan.

Två spelare på uppågående försvinner. Man släpper vänsterbacken Ludwig Augustinsson till IFK Göteborg. Han ingår i U21-landslagets nya kull. Man släpper sin näst bäste målskytt Nabil Bahoui till AIK, där hans spelstil knappast komer att passa.

Ersättarna kan karaktäriseras som sopor:

• Nicklas Bärkroth från IFK Göteborg var skadad stora delar av förra året. Han spelade 3 allsvenska matcher (0 mål).

• Fredric Jonson åkte ur med GIF Sundsvall, där han gjorde 23 matcher i seriens segaste backlinje.

• Andreas Haddad åkte ur med Örebro. Han var dessutom skadad stora delar av året och kom inte heller han upp i mer 3 matcher (0 mål).

• Gabriel Özkan återvänder från AIK efter sex och en halv säsong, där han på grund av ideliga skador bara medverkat i 65 av 195 möjliga matcher. I fjol gjorde han 7 framträdanden. Özkan ska inte spela fotboll. Det gör bara ont.

Här har vi åtminstone tre givna rehabfall. Samtidigt kommer Augustinsson antagligen att utvecklas nere i Götet medan Bahoui kommer att glida in i en zon av grämelse och tysnad som knappast kommer att kunna lysas upp av det månatliga lönekuvertet. Om det nu är så att han verkligen vill spela fotboll.

Brommapojkarnas tredje allsvenska försök blir alltså ettårigt. Men rehabteamet får jobba skift.

03
januari
2013

Brage blir årets krisklubb

I ett skede när GAIS först sparkat den märklige sportchefen Mats Persson och sedan övergivits av sin ansvarslöse ordförande Christer Wallin tycks Brage från Borlänge ha rivit av en nummerlapp som nästa krisklubb.
Det är svårt att se värvningen av Dulee Johnson på något annat sätt. Johnson har sedan han lämnade AIK vid årsskiftet 2010/11 hunnit spela för Panetolikos, De Graafschap och AmaZulu. Tre klubbar på två år.
Brages färske sportchef Michael Kallbäck har rivstartat. Först den amerikanske målvakten Bryan Meredith från Seattle Sounders (som efterträder Gerhard Andersson) och sedan denne Dulee Johnson (ersätter Slavik Jevtushenko), som likt en hasande snigel har lämnat ett spår efter sig på sin väg från Sverige runt världen och tillbaka. Det talas om rehabprogram och det lovas både det ena och det andra.
Men samtidigt har Kallbäck en tränarkonflikt att lösa. En spricka har av allt att döma uppstått mellan å ena sidan Örjan Glans och å andra sidan Bo Wålemark och Jan-Åke Rosén. De båda sistnämnda var förbjudna att närvara på träningarna under december. Det hela lär ha haft sin upprinnelse i att det inte funkade att ha västsvenskarna Glans och Wålemark boende i samma lägenhet. De flyttade i sär i augusti, men tycks trots det fortfarande gå varandra på nerverna.
Det är i mina ögon mer än egendomligt att kontraktera ett problembarn som Johnson i ett läge när en långvarig tränarkonflikt är långt ifrån löst. Kallbäck har problem. Han borde ha löst det första (tränarna) innan han på eget initiativ drog på sig det andra.

18
december
2012

Loppet kört för Bettman

Gary Bettman, 60, och hans hustru Shelli kommer att få det svårt med julmyset i år. Bettman är sedan 1993 commissioner (eller vd) för National Hockey League.

NHL är, om nu någon har missat det, mitt uppe i sin tredje lockout under Bettman. Ligan har de senaste 20 åren missat hösten 1994, hela säsongen 2004/05 och just nu även (minst) hösten 2012.

Bettman har den här gången hårdnackat drivit klubbarnas linje vad gäller delning av intäkterna 50/50 mellan klubbar och aktiva. Spelarna har lika hårdnackat motsatt sig detta.

Bettmans oresonliga inställning har lett till att hans motpart i spelarfacket Donald Fehr numera inte ens tål att se honom. Anledningen till tjurandet är att Bettman satsat mycket på en expansion i södra USA (hellre än på tundran i Kanada) och att det inte har fungerat ekonomiskt. Han försvarar sitt eget bygge in i döden.

Efter fruktlösa förhandlingar har konflikten flyttats över till domstolarna. Spelarfacket kommer att upplösas. På så sätt slås NHL:s förhandlingsposition ut. De amerikanska antitrustlagarna (som motverkar karteller) gör att varje klubb nu måste förhandla individuellt med sina spelare som varenda detalj i kontrakten.

För facket (NHLPA) är det en sista utväg, identisk med vad basketspelarna i NBA hittade på under sin lockoutperiod förra säsongen. Den gången tog det tolv dagar att lösa konflikten. Bl.a. genom att lockouten förklarades olaglig och därför gav spelarna rätt till skadestånd.

I bästa fall startar ligasäsongen i mitten av januari med 48 spelomgångar. Bettman kommer att verka disträ på juldagen när hans tre barn dyker upp med sina familjer, lita på det.

11
december
2012

Zlatan osåld i stor skala

Ni minns säkert hur Zlatan Ibrahimovics bok lanserades förra hösten. Hur Bonniers ganska bums gick ut med "nyheten" att första upplagan var slutsåld och att tilltryckning skulle ske.

Ja, vad har de stora förlagen sina marknadsavdelningar till – egentligen? De säljer inte så värst många böcker. Men tar alla chanser att skapa hallå kring förlagets produkter.

Nu kommer en så kallad backlash i fallet Zlatan. Ihärdiga rykten gör gällande att tryckpressarna tycks ha löpt amok.

Enligt uppgift skall landets bokhandlare – som efter ihärdigt tjat från just Bonniers marknadsavdelning tog in enorma staplar av boken – till dags dato ha returnerat inte mindre än 200.000 exemplar!

Smaka på det – 200.000 osålda böcker. I branschen kallas sådana för "hyllvärmare". Bonniers har noga räknat 127,4 ton osålda Zlatanböcker. Säga vad man vill om Bonniers – men ingen där behöver frysa.

Det är ingen orimlig gissning att partiet kommer upp på vinterns bokrea. En Zlatan för nitton spänn? Avstå. Vänta tills man skänker bort eländet.

• TV4 säljer sina VM-kvalmatcher i fotboll (herrar) till Kanal 5. Fyran säger sig satsa mera på dam-EM under kommande år. Tänka sig. Hamrén förvisad till en pyttekanal, i sällskap med väst, halsduk, Allbäck och hela packet. Jag skrattar så jag skriker!

04
december
2012

Herr Z sabbar sämjan

Carlo Ancelotti, tränare för Paris St-Germain, är desperat när han säger det som alla redan vet: "Det här laget kan inte förlora tre matcher av fem."

Marken gungar och orsaken är den väntade. Men håll med om att herr Z den här gången är ovanligt tidigt ute. Vi har inte ens hunnit till jul- och nyårsuppehållet, och han har redan lyckats förstöra stämningen i laget.

Parkeringsincidenten för två veckor sedan, när herr Z fick en åthutning för att han hela hösten ställt bilen på personalledningens platser och svarade med att överge sin bil på sniskan och i vägen för alla andra, är bara ett symptom på vad som pågår. Och det handlar inte i första hand om att slippa gå hundra meter extra till omklädningsrummet.

Detaljstudera PSG:s matcher och ett liknande mönster framträder. Herr Z pekar, herr Z skakar på huvudet, herr Z skäller ut sina lagkamrater.

De lagkamrater som ni. kära läsare, ännu inte orkat lära er namnen på har så smått kommit till insikten att Paris nya världsstjärna är en man att avsky, på alla sätt och under dygnets alla timmar. Han domderar, han skrämmer folk och han är på det stora hela tämligen odräglig.

Utspelet härförleden om att Manchester City kontroversielle (i detta fall: "helgalne") Mario Balotelli bör införskaffas gjordes av ren självbevarelsedrift. Han behöver avledare. han behöver någon som är ännu galnare än han själv. Endast så kan herr Z överleva säsongen i Paris. Att överleva själv har då blivit viktigare än att vinna titlar med ett fungerande lag.

Herr Z försöker än en gång förvandla fotboll till en individuell sport.

Och på Ballon d-Or-listan här han inte hemma. Tänk inte ens tanken.

27
november
2012

Ny geting gillar gult

När Moestafa El Kabir nu skrivit på för BK Häcken så kan vi samtidigt säga adjöss till Hisingslagets blixtsnabba och mycket direkta anfallsfotboll, den som sånär gav ett allsvenskt guld.

El Kabir kommer till Häcken för att ersätta Waris Majeed, seriens skyttekung. Majeed är snabb. El Kabir är också snabb. Men det handlar också om löpvägar.

Där Majeed gick rakt på mål måste El Kabir åtminstone en gång per match ta vägen om domaren, för att inhämta dagens gula kort. Sådant bromsar spelet.

• Andreas Johansson återvänder till Djurgården. Åtta år har gått sedan han lämnade klubben för Wigan och han sedan dess också spelat för Ålborg och Odense. Det kuriösa är att han kommer "hem" för att ersätta sin ersättare, Daniel Sjölund. Och även om den nu 34-årige Johansson anländer med färdtjänst, så lär han vara åtskilligt snabbare än den numera kontraktslöse Sjölund. Ingen framtidslösning. Men vem f-n håller på med sånt i dagens fotboll? Rätt svar: Ingen!

• BP släpper sin ena målskytt Nabil Bahoui (15) till AIK och behåller Pablo Piñones-Arce (18), som gått som tåget i Superettan men som samtidigt är dokumenterat hopplös i Allsvenskan. Vem ersätter Bahoui?

• Undrar just hur stämningen just nu är inom Newcastle United. Minns att managern Alan Pardew i slutet av september erbjöds ett åttaårskontrakt av sin hänförda klubbledning. Det var en belöning för vårens femteplats. Just nu ligger laget på fjortonde plats, med svag form. Minnet är kort. Men utköpspriset skyhögt.

<<  16 17 18 19 20 [21

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39