09
augusti
2011

Korkade klubbar väljer fel

Under onsdagen samlades representanter för Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll samt ledare från klubbarna AIK, Djurgården, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Detta för att försöka stoppa en utveckling som ofelbart leder till att vissa publikgrupper överger fotbollen.

Nolltoleransen mot smällare och inkastade föremål har hittills i år lett till att tre matcher avbrutits och fått sina resultat spikade av SvFF:s disciplinnämnd.

Ett av de grepp som föreslagits handlar om att införa personliga biljetter, något som redan tillämpas av både SJ och konsertarrangörer. Problemet är att just detta har skapat delade meningar i Allsvenskan. Förslaget är vettigt. Men de klubbar som har störst publik (och vars anhängare orsakar de största problemen) är samtidigt de klubbar som ställer sig på tvären vad gäller införandet av denna kontroll.

Hela saken börjar bli aningen löjlig. Polisen vill inte ha anmälningsplikt för de huliganer som har tillträdesförbud, därför att det betyder helg- och kvällsjobb (alla andra ursäkter är lögnaktiga undanflykter). Och storklubbarna vill alltså heller inteta steget in i framtiden vad gäller biljetthanteringen.

Här har vi hela problemets kärna: Förbundet har i decennier tittat på och tillåtit klubbarna att dalta med ståplatspöbeln. Klubbarna har valt de kortsiktiga biljettintäkterna därifrån hellre än att på ett strategiskt genomtänkt sätt bygga sin stampublik på sikt (=familjerna). Nu har hela saken gått för långt. De skiträdda och ryggradslösa företrädarna för dessa klubbar har för längesedan tappat kontroll och inflytande över vad som händer på kortsidorna. De har den publik de förtjänar. Vi andra gör bäst i att hålla oss långt borta. Tro inte att det här mötet ger något.

02
augusti
2011

Töm läktaren istället!

Svensk fotboll är just nu ohotad innehavare av hela Fotbollseuropas dumstrut. Tre matcher har så här långt avbrutits och disciplinkommitténs omfördelning av nio matchpoäng kommer med stor säkerhet att väga tungt när mästarlaget skall koras.

SvFF:s nolltolerans mot inkastade föremål slår hårt. Men detta utan att råsoparna träffar där de skall. Klubbarna förlorar poäng. Klubbarna får betala dryga böter. Publiken blir av med sina biljettpengar utan att få mer än en ”aldrig mer”-upplevelse. Tv-tittarna får lyssna till uppgivna referenter tills någon producent pluggar in en repris för att fylla ut tiden.

Ingenstans träffar smockan den som orsakat alltihopa och nästa dag sitter en flinande, pårökt ung man med hjärna som en amöba hemma och försöker stava sig igenom sportbilagornas fördömanden. ”Jag avbryter matcher – alltså finns jag” tänker den tillfredsställde.

Varför inte inskränka de omedelbara åtgärderna till att utrymma den kortsida där oroligheter uppstått? Det hade gått utmärkt att genomföra vid de båda tillfällena i Malmö, men hade (det skall erkännas) varit svårare i Södertälje.

Hittills har fotbollsetablissemanget nöjt sig med att slå hål i luften. Kanske dags att verkligen ta konflikten (i vändkorsen) och grundligen visitera kortsidepubliken.

Sedan skulle det ju hjälpa om polisen tog sin uppgift på större allvar och inte, som i lördags, slopade visitationen. Detta skedde med motiveringen att DIF-fansen annars skulle gå miste om sora delar av första halvlek. ”Och förresten är knallskotten så små att de är svåra att hitta”, sade en polistalesman. Stämmer. Men det är ju ingen anledning att sluta leta. På med gummihandsken bara!

21
juni
2011

Fem saker att fundera på

Den som tror sig se små rökpuffar slå ut ur öronen på vår käre förbundsordförande herr Lagrell ser alldeles rätt. Det har nämligen brunnit därinne. Hans ”stöd” för Solnas Stads totaldiskade direktör Sune Reinhold kan inte tolkas på annat sätt. Mest är det väl ett tecken på den förnekelse av uppenbara sakförhållanden som präglat Lagrells 20 år vid rodret.

• När Moestafa El Kabir stack till Italien fick han uppenbarligen med sig Mjällbys växelspak. På bara två matcher sin explosive spets har MAIF-pojkarna hunnit visa takter som tyder på att laget kommer att sjunka som en sten genom tabellen.

• Det var därför Tobias Grahn packade ihop och stack i helgen, mitt under pågående match. Han har satts i en roll han inte riktigt passar för, att stötta Ekenberg längst fram. Grahn lullar omkring och Ekenberg får inga bollar. Allt går i snigeltempo. Kanske lika bra Grahn sticker nu, innan brallorna åker ner.

• Örebro får också se sig för. Med Almebäck såld och Haginge instoppad i mitten lär det börja läcka något fördj-t i det försvaret. Shoppa lite i sommar, Lennart?

• Och vad händer i Syrianska? Laget har ju tagit poäng utan Peter Ijeh och tränaren Melkemichel kanske tänker att det är en god idé att fortsätta på den linjen. Frågan är vad Ijeh tycker.

• Detta är saker som vi kommer att förstå mera om när denna tidning kommer tillbaka efter sitt sommaruppehåll. Det gäller väl egentligen samtliga punkter utom den första och vederbörandes vandring mot undergången, med bestämda steg. Kan arenabygget i Solna bli värre, med tanke på arbetsplatsolyckor med dödlig utgång och mutaffärer? Visst kan det! Tänk framförallt på att åbäket skall stå där i några årtionden. Och kosta rysligt mycket pengar. Också ett arv att lämna efter sig.

14
juni
2011

Kommentatorsfritt, tack!

Jag utgår från att mina läsare är vettigt folk. Alltså bör ni redan nu ha skippat allt vad uppsnack heter inför tv:s direktsända fotbollsmatcher. Det är ju enkelt. Dessutom är det bra för sinnesfriden. Nu är det dags för nästa grepp. Bister kräver att betalkanalerna i fortsättningen tillhandahåller en kommentatorsfri kanal för själva matchen. Det är inte meningen att tittare som betalar dyra pengar skall behöva utsättas för det påtagligt desorienterade svamlet under matcherna.

Ta AIK–MFF i söndags. Kommentatorn kämpade hela matchen med att få snits på uttalet av AIK-målvaktens efternamn. Bisittaren körde hejvilt med utropet ”Figguräidå!” varje gång MFF fick tag i bollen. Förutom att han lyckas snacka bort hela nöjet med matchen. Den prisbelönte programledaren är en säregen figur. I hans värld heter MFF:s avslutare Mesjmeti medan högerspringaren har tilltalsnamnet Gisjerrmo. Det här är varianter som i samtliga fall är hemsnickrade, utan någon som helst förankring i det verkliga livet (men det rimmar ju i och för sig ganska bra med den fotbollssyn som serveras ...). Tro nu inte att Canal+ är värst. Viasat har en herre som börjar gurgla ibland (oklart varför) oavsett om han babblar om ishockey eller fotboll. Där är det heller inte många rätt. Utrymmet medger dessvärre inte en berättigad slakt av Eurosport.

Ska det behöva vara så förbannat svårt att lära sig vad folk heter? Ni sitter där vecka efter vecka. Ni har relativt bra betalt. Trots det låter det oftast som när två bonndrängar stavar sig igenom en upphittad amerikansk porrblaska (Kolla, vilket instick!). Det är svagt. Det är uselt. Det är genant.

En kommentatorsfri kanal kan därför mera ses som en mänsklig rättighet än ett krav från en övermåttan känslig konsument. Alternativet är att sparka hela babblarbandet. Tänk så mycket pengar ni skulle spara in...

07
juni
2011

FIFAn för fotbollskorruption

”What’s in it for me?” (Vad får jag ut av det?) Den frågan har de senaste decennierna ställts oavbrutet på FIFA:s kongresser. Detta oavsett om det gällt ordförandeomröstningar eller den lilla skitfrågan om var nästa VM-turnering skall spelas.

Ordförandevalet har alltid berört alla delegater (drygt 200 personer). Var och en av dessa är alltså en möjlig måltavla för den som vill bli ordförande. Rösta på mig! Vad får jag ut av det? Frågan besvaras genom överräckandet av ett kuvert. Så går det till om man skall tro Lennart Johansson, mannen som kandiderade i ett ordförandeval utan att hans kampanjgeneral hade tagit vägen förbi sin kontorsgrossist.

Joseph Blatter har varit FIFA-president sedan 1998. Han sitter säkert tack vare att han i första hand gynnar de delegater som kommer från fattiga länder. Han hålls högt i de medlemsrika världsdelarna (överallt utom i Europa och Amerika).

Nu vill denne människovän och sanne demokrat bredda valmanskåren även vad gäller framtida VM-turneringar. Dessa beslut har hittills tagits av FIFA:s exekutivkommitté, som har 24 medlemmar. Dessa 24 har de senaste årtiondena i allt större utsträckning kommit att framstå som (mycket) mottagliga för mutor från länder som vill ha ett VM-slutspel. Men när Blatter nu ser till så att samtliga FIFA-delegater har var sin röst även i den processen så ser han alltså till så att drygt åtta gånger så många personer som tidigare kan bearbetas/övertalas/mutas i jakten på ett slutspelsarrangemang.

Delegater från fattiga länder med obefintliga utvecklingsmöjligheter vädrar guld och gör följaktligen allt för att behålla sina platser som förbundspresidenter i hemländerna, allt för få vara med vid farbror Josephs schweiziska köttgryta.

Men om så många som möjligt är nöjda kan herr Blatter räkna med att bli omvald, i evighet. Och det är vad hela saken handlar om.

31
maj
2011

Hur länge till, Sir Alex?

Barcelona vann Champions League efter att ha skåpat ut Manchester United. Men vi kan också konstatera att United delvis föll på eget grepp, nämligen självöverskattning. Ryan Giggs hade funkat som ”quarterback” i de relativt enkla semifinalmatcherna mot Schalke 04. Därför tänkte lagets manager Sir Alex Ferguson att samma grepp borde funka även mot Barcelona. Men det gjorde det inte. Giggs fick aldrig tag i bollen. Barças mittfält, förstärkt med Messi, trillade boll som aldrig förr och Giggs var aldrig i närheten av att kunna bygga upp Uniteds spel.

Så långt matchanalysen. Intressantare var dock de närbilder som en påpasslig/påflugen kameraman visade av Ferguson. Nu menar jag inte den slagne, modlöst hängige man som efter slutsignalen lomade mot läktaren för att ta emot en sketen silvermedalj. Nej, jag tänker istället på Ferguson sittande på bänken under matchen. Med knutna, darrande händer.

Jag kan inte göra anspråk på att vara medicinskt utbildad. Men nog förefaller Manchester Uniteds manager ha drabbats av Parkinsons sjukdom.

Hans omvittnat korta stubin har för länge sedan placerat honom i riskzonen. Bister kommer att tänka på ett citat om en annan brittisk fotbollsprofil som drabbats av sjukdomen. Det handlar om Ray Kennedy (Arsenal–Liverpool–Swansea). Bob Wilson, målvakt i Arsenal dubbelvinnande lag 1971, karakteriserade lagets unge mittfältare: ”Han var kapabel att starta ett slagsmål ensam, i ett omöblerat rum.”

När det gäller Ferguson kan man nog säga att säkringarna har brunnit för länge sedan. Men vad är ett liv utan fotboll? Minns att Ferguson inför VM 1986 efterträdde Jock Stein som skotsk förbundskapten. Anledningen: Stein hade avlidit under en landskamp.

<<  18 19 20 21 22 [23

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39