25
november
2018

Matchhjälte med hemligheter?

AFC Eskilstuna slog ut Brommapojkarna i kvalet och återvänder till Allsvenskan. Jubel inom AFC men knappast någon annanstans och bytet BP/AFC går egentligen spårlöst förbi. Ingendera laget drar publik. Men en man hade mycket att säga om både sin egen insats och motståndarna.

Det handlar om AFC:s matchvinnare Bajram Ajeti, som spelade för BP i våras. Han berättade redan inför kvalet om sin vår i BP och hur han påtalat ohållbarheten i det regemente som tränaren Luís Pimenta förde ”men ingen ville stå bakom mig”. Det låter modigt, rättrådigt och initiativkraftigt. Pimenta fimpade Ajeti innan han själv fimpades efter märkliga tidningsuppgifter om hur det gick till på lagets träningar.

Men – stopp ett tag nu. Pimenta värvade Ajeti till BP inför denna säsong därför att de båda samarbetat en gång tidigare. Det var under 2014, när Pimenta förde Kongsvinger till seger i norska tredjedivisionen. Ajeti hade ett hyfsat år (19 matcher/10 mål).

Med tanke på det verkar det finnas en hund begraven här, dold under lager av klubbyten och hastiga sortier. AFC är nämligen Ajetis sjunde klubb efter året i Kongsvinger. Sju klubbar på fyra säsonger. Aftonbladet och Expressen kanske skulle gräva lite djupare innan man offentliggör angrepp från en spelare med dylikt cv.

18
november
2018

Sanna ord om John

John Guidetti är uppenbarligen på väg ut i kulisserna. Han fick inte spela alls i Konya och hemma i Vitoria-Gasteiz får han mest titta på när Alavés gör sin bästa säsong över huvud taget. Sverige vinner (ibland) och Alavés vinner och Guidetti behöver inte ens hjälpa till.

Trots det vill en kvällstidning blåsa upp honom och hålla någon myt om stjärnstatus vid liv. Man redogör för hans situation i klubben men det nämns inget om nedvarvning eller hemflytt. Frågorna serveras på silverfat. Rykten byggs upp till ”nyheter” värda att bygga en text på.

När han själv inte vill tillstå att det skulle finnas intresse från Galatasaray (klubben som Johan Elmander scoutar för) kastar man in ett vedträ i form av ett annat rykte: Intresse från Celtic. Det ställs inte som en fråga till Guidetti, mera som en intressehöjare på slutet när man kammat noll på Galatasaray. Problemet är väl då att han redan har varit i Celtic och att de känner honom där.

Om det i kommande artiklar skulle antydas att Feyenoord visar intresse så vet ni att det är båg. Av just det skälet: Där har han redan varit.

12
november
2018

Rekordlång baksmälla

”Hoppas verkligen de håller sig i skinnet”, sade C Mores kommentator Anders Andersson i slutet av matchen mellan Kalmar FF och AIK. Han menade AIK:s fans, som radade upp sig i täta led kring kritlinjerna.

Givetvis kunde inte hålla sig i skinnet. Tönten i gulsvart skidmask, som invaderade ensam, var bara en försmak (och varför kunde ingen av de vakter som ledde ut honom rycka av honom masken?). Så snart matchen blåsts av kom resten.

Konsekvensen av detta intrång är att planen måste läggas om för att vara i skick till nästa års premiär. Planskötaren Mathias Svensson intervjuades av Barometern: ”Den delen där prisutdelningen ägde rum är sönder, vi pratar tusen kvadratmeter i runda slängar.” Och det var inte allt.

Därför blir AIK:s baksmälla efter guldet långvarig. När Kalmar inspekterat skadorna och beställt nytt gräs från Holland kommer nämligen räkningen att landa på AIK:s bord. Och det blir några kronor extra att punga ut med för AIK:s ekonomiansvarige, utöver guldbonusar.

Man anser dig säkert ha råd med det och det var väl också väntat. Likafullt handlar det om kapitalförstöring på hög nivå och helt i onödan.

05
november
2018

AIK – för tolfte gången

Rekordpubliken 50 128 hade tänkt sig att AIK skulle säkra SM-guldet mot Sundsvall i söndags. Det hade nog även spelarna tänkt sig. Men fotbollsspelare ska inte tänka för mycket, åtminstone inte under pågående match. Där ska träningspassens nötande betala sig i instinktiva aktioner.

Nu tjorvade saker och ting till sig när man närmade sig GIF-målet. Och som om det inte vore nog var medelpadingarnas målvakt William Eskelinen inställd på att hålla tätt. Han gjorde det med hjälp av sin egen talang, trävirket och AIK:arnas obenägenhet till enkla och naturliga lösningar. AIK var drabbat av guldfrossa. Dock utan att bryta samman totalt. Försvaret höll, trots att mål-Linnér tvingades stå över. Det finns all anledning att tro att klubben säkrar sitt tolfte SM-guld i Kalmar på söndag. Men det borde ju naturligtvis skett på hemmaplan.

Samtidigt, i en annan del av staden, tackade Hammarbys anhängare av Kennedy Bakircioglu med nya rekordpubliksiffran 31 810. Det betydde två saker. Först och främst att Hammarby är publikstarkast i landet för femte året i rad (snitt 23 679) men också att klubbens publik svarat på lagets framgångar. Årets siffra var 1 543 bättre än ifjol, ett trendbrott då publiken dessförinnan krympt en aning under tre år i följd. Och 15 bättre än AIK...

29
oktober
2018

En loser i LA

Nej, det blev inget slutspel i MLS-ligan för Los Angeles Galaxy. Inte i är heller, är kanske bäst att tillägga. För andra året i rad missar ligans mesta mästarlag (2002, 2005, 2011, 2012, 2014) medverkan i det som i Nordamerika kallas postseason.

Trots det har Galaxy blivit konkurrenskraftigare än bottenåret 2017 (sist av 22 lag, 8–8–18). I år var man ett mittenlag (13:e av 23, 13–9–12). Slutspelsplatsen fanns inom räckhåll i sista matchen. Den var så gott som gjuten när Galaxy ledde mot Houston med 2–0 (vilket hade räckt). Men Houston vände och vann med 3–2.

Vid slutsignalen blev Z därför arg. Så arg att lagets vattenflaskor fick ta smällen. Sen satte han sig på lagledarbänken och surade, helt ovillig att tala med de journalister som till övervägande grad lärt sig tassa på tå i dylika situationer. Arg satt han antagligen och funderade på vems felet kunde vara. Tror inte han tänkte att han möjligen kunde engagerat sig lite mera för egen del, stöttat avgångne tränaren Sigi Schmid med goda råd eller agerat mentor för yngre kollegor.

Nejdå. Efter att ha misslyckats med sitt uppdrag och spolat av sig det värsta riktade han nog snarare intresset mot det som måste vara ett rykte planterat av hans personlige positivhalare (”Z till Real M”). Klotjohan (fyrans storlek) har försökt med den förut. Nu är det kanske lite för sent för sådant trixande.

22
oktober
2018

Kuvös som kväver

Tryggare kan ingen vara än Janne Anderssons lilla forwardsskara. Marcus Berg, Isaac Kiese Thelin och John Guidetti står kvar längst fram i kön trots att ingen av dem uträttar någonting.

Marcus Berg är på väg att slå uthållighetsrekord i avhållsamhet, Kiese Thelin behöver någon som pekar åt honom och när Guidetti äntligen fick in en påse – ja, då föregicks den av en skrattretande råmiss från samme gubbe.

Senast fanns ytterligare två anfallare i truppen. Av dessa hade Sebastian Andersson en fördelaktigare kölapp än debutanten Kristoffer Peterson. Andersson går halvbra i tyska andraligan. Peterson återfinns i den holländska skyttetoppen.

Vad gör Janne Andersson? Han ger den blide Sebastian Andersson chansen från start i vänskapsmatchen mot Slovakien. Peterson sitter på bänken när Guidetti visar alla målgester han lärt sig framför hallspegeln. När det byts blir det Andersson ut, Berg in (66:e). Peterson nöja sig med ett genuint taskbyte (för Hiljemark, 81:a).

Så här gör man för att skapa den trygghet som i lagsammanhang är rena giftet. Om Janne Andersson verkligen vill sätta fart på Berg och Kiese Thelin (Guidetti kan knappt ens springa) så måste han tackla måltorkeproblemet på ett annat sätt. Öppna kuvösen!

14
oktober
2018

Ta Pehrsson!

IFK Göteborg har kickat Mats Gren och behöver en ny sportchef. Sett till erfarenheter, meriter och bakgrund verkade valet vettigt när han anställdes våren 2014.

Klubben har i själva verket varit på drift de senaste 15 åren. När Gunnar Larsson avgick som ordförande (2000, efter 18 år) och Roger Gustafsson två år senare avgick som fotbollsansvarig sattes en karusell i rotation och den snurrar ännu. Dagens ordförande Mats Engström är den åttonde efter Larsson. Antalet klubbdirektörer sedan 2007, inklusive årsfärske Max Markusson, är sex. Ur det perspektivet har det varit relativt lugnt på sportchefsfronten med Mats Persson, Håkan Mild och Mats Gren sedan 2003.

IFK körde i diket direkt efter Gustafssons avgång när Mats Persson skötte pengamyglet kring Peter Ijeh och för det fick krypa i fängelse. Omsättningen på ledande poster har gjort att IFK totalt tappat riktningen. Resultatet är en kroniskt misskött ekonomi som lamslagit den sportsliga delen. IFK har sedan en del år gjort till regel att sälja sina egna spelare alldeles för unga. Allt för att få in pengar. Trots det är det röda siffror i bokslutet så gott som varje år.

Lösning? Anställ Magnus Pehrsson! Den mannen tycker fortfarande att han fick kicken för tidigt från MFF. Jag är mycket spänd på vad han kan uträtta med IFK.

08
oktober
2018

Passa på att njuta

Det drar ihop sig i Allsvenskan. Fem matcher återstår. Medan AIK-fansen kan se fram emot guldmedaljer sitter traditionella rivalen IFK Göteborgs anhängare mera obekvämt i väntan på att lagets svagaste slutplacering sedan 2002 ska konfirmeras.

Ändå är det nog så att man från båda håll ska passa på att njuta av två spelares sista matcher för sina klubbar. Kristoffer Olsson briljerar i AIK och Giorgi Karaishvili räddar ibland poäng åt Blåvitt. Olsson är närmast förutbestämd för ytterligare ett varv ute i Europa medan IFK:s 22-årige georgier, som anlände i våras från Saburtalo Tbilisi, är en av ytterligt få spelare i sitt lag som kommer ifrån säsongen med plusbetyg, inte minst för sina frisparkar. Med tanke på IFK:s kroniskt usla ekonomi är det troligt att Karaishvili säljs bara någon företrädare för en utländsk klubb råkar harkla sig i sportchefen Mats Grens närhet.

2002 räddade IFK Göteborg sig kvar i Allsvenskan efter kvalseger mot Västra Frölunda, trea i Superettan. Då slutade laget tolva i Allsvenskan. I år blir placeringen troligen 12 (just nu) eller 13. Formen är rent ut sagt skabbig, med 0–2–3 på de fem senaste. Sirius (1–3–1) hotar underifrån. Men kval ska man slippa den här gången.

01
oktober
2018

Adjö, Hamad!

AIK tar guldet. Dolkstöten mot Hammarby i vårderbyt och nådastöten i höstmötet framstår som lagets viktigaste segrar. Samtidigt bör Hammarbys ledning analysera varför vårens serieledare vikit ihop sig fullständigt (Hammarby får numera plats i AIK-tränaren Rikard Norlings innerficka).

Den inledande forceringen var bra. Men Bajen lämnade första AIK-mötet groggy med självbilden (där ett SM-guld ingick) på sniskan. Efter andra AIK-mötet påminner de grönvita om ett gammalt ringvrak. Startelvan har varit identisk under lång tid och nu viker nyckelspelarnas form.

I det läget begår lagets kapten Jiloan Hamad en s.k. podd (Cafékampen) där det framgår att han ”med stor sannolikhet lämnar nu i vinter”. Hamad har ett år kvar på kontraktet men också en fastställd försäljningssumma (6 mkr). Det var Hamad som gick i spetsen i våras. Men sedan dess har han blivit alltmer osynlig. Mot Elfsborg var han bänkad.

Den 28-årige Hamad, som anser sig ”ha sina bästa år framför sig”, klarade inte av mentalt att ställas utanför VM-truppen. Han har tidigare under tre år utomlands uträttat noll och intet. Nu vill han gärna få chansen att göra om det. Ge honom den! Låt oss också hoppas att han hittar en klubb som, i likhet med Hammarby, låter honom slippa de övningar i fyspassen som han tycker är för jobbiga.

24
september
2018

Daniel bör tänka efter

Malmö FF går som tåget under nye tränaren Uwe Rösler. Då börjar Zlatan Ibrahimovic kasta trånsjuka blickar från USA. MFF kanske kunde vara något för den snart 37-årige centern som i år har harvat i Los Angeles Galaxy.

Men där borde MFF:s sportchef Daniel Andersson tänka efter före. Utsåld arena? Troligen. Sportslig succé? Knappast.

Galaxy får svårt att gå till slutspel. För egen del har han 23 matcher/18 mål och 5 gula kort (avstängd efter nästa). Laget har ett uselt försvar men lyckades i söndags vinna efter sju raka matcher utan seger.

Sedan kan man ju fråga sig vd Z har för inverkan på lagmoralen. Så här har det sett ut i år: 21 maj Örfilar Montreal Impacts Michael Petrasso. Avstängd i en match (mot San Jose, 1–0). 1 augusti Avstår att spela för MLS All Star-lag mot Juventus och stängs av i en match (Colorado Rapids, 1–2). 25 augusti Örfilar Los Angeles FC:s Lee Nguyen. Blir bötfälld. 10 september Tränaren Sigi Schmid avgår. 15 september Gjorde karriärens 500:e mål mot Toronto FC. Men bötfälldes för att fyra gånger haft handen uppe i motståndaren Nick Hagglunds ansikte.

Trots straffmål och assist mot Seattle i söndags (3–0) riktade klubbens egen hemsida uppmärksamheten mot norrmannen Ola Kamara.

17
september
2018

Lösningen på Jannes problem

Landslagets målskytte har alltför länge varit en källa till oro. Efter Ola Toivonens avhopp har det blivit än tydligare att konkurrensen om det båda spetsplatserna är för svag. Marcus Berg och Isaac Kiese Thelin, visst. Men sedan?

Svaret kan finnas i holländska Eredivisie, där Kristoffer Peterson så här långt toppar skytteligan efter att ha gjort sex mål på fem matcher för Heracles Almelo.

Peterson hade nyligen fyllt 16 när han i januari 2011 lämnade Sävedalens IF för Liverpool. Han kom aldrig upp i Liverpools A-lag utan lämnade klubben sommaren 2014 efter en utlåning till Tranmere Rovers.

Det bar av till Holland. Under 30 månader med Utrecht (30/3) fick han smaka på Eredivisie. Det blev också en halvårsutlåning till Roda Kerkrade (14/1). Sedan januari 2017 spelar han för Heracles Almelo, där före säsongsstarten svarat för 48 ligamatcher och 11 mål. Han har kontrakt t.o.m. 2019 plus option på ytterligare ett år.

Peterson, som blir 24 i november, har spelat både U17- (6/2) och U21-landskamper (7/1) för blågult. Han torde alltså inte vara okänd för SvFF-folket, som härmed manas att ta ut honom i nästa A-landslagstrupp.

10
september
2018

Sex i baken för Hamrén

Erik Hamrén är tillbaka i europeisk fotboll. Efter en tid som sportchef/manager för Mamelodi Sundowns i Sydafrika är han nu Islands förbundskapten. Välkomstsaluten blev förödande. Debuten, borta mot Schweiz i UEFA-snillenas nya turnering Nations League, slutade nämligen med schweizisk seger, 6–0.

”När de gjorde 3–0 på en frispark tappade vi allt. Organisationen, tron. Det är mitt ansvar”, kommenterade Hamrén för C More. Mönstret känns bekant.

Islands skara av anhängare bör ställa in sig på en återgång till (inte så) gamla tider, ty den man som nu har tagit över är inte kapabel att bygga vidare på det hus som restes av Lars Lagerbäck. Hamrén har visat det förr, när han ledde blågult, och kommer nu eftertryckligt att visa det igen.

För övrigt kan man klia sig i skallen angående Brommapojkarna. Sveriges mest angelägna elitklubb – som i sina veckobrev framhåller sin betydelse i socialt och samhälleligt avseende – släppte flaggskeppet (A-laget) vind för våg när ansvaret lades i händerna på sportchefen Daniel Majstorovic, som numera mest är berömd för att Zlatan bjuder honom på middag när Z då och då dyker upp i Stockholm. Majstorovic anställde en tränare vars personlighetsdrag stämde väl överens med hans egna.

03
september
2018

Benítez dröm leder framåt

Newcastle United, en av Bisters kärlekar i England, har i vanlig ordning startat knackigt. Detta trots att många (inklusive denna tidnings experter) sett förra säsongens tiondeplats som början på något bra.

Managern Rafa Benítez gick in i sommaruppehållet övertygad om att det fanns £45 milj att göra av med på nya spelare. Men då hade han inte räknat med ägaren Mike Ashleys uppfattning: ”Om du ska köpa måste du sälja först!”

Benítez kontrakt löper ut efter denna säsong. Ashley vill ha honom kvar. De har diskuterat framtiden. Ashley erbjöd fem nya år. Benítez hade inga invändningar mot lönen men fick inte gehör för sina tankar om större transferbudget, utbyggd träningsanläggning och en rejäl satsning på klubbens U23-lag. Då försökte Ashley med ett ettårsavtal. Föll heller inte i god jord.

Nu är situationen denna: Benítez, som gravt förälskat sig i både staden Newcastle och dess fotbollsklubb, stannar kvar i väntan på att någon köper ut Ashley. Benítez ser nämligen möjligheter. Med nya ägare som vill satsa ordentligt tror han att United kan slå sig in bland de sex största. Det är, än så länge, en dröm. Men något måste han ha att se fram emot medan han försöker häva det nuvarande krisläget.

27
augusti
2018

Maktskifte i Norrland

Östersunds FK är, just nu, ett potentiellt medaljlag. Efter en skakig start på säsongen har laget klättrat i tabellen.

Men frågan är hur länge det varar. Efter lagets beundransvärda insats i Europa Leagues gruppspel har sju ordinarie spelare försvunnit.

I tur och ordning: Gabriel Somi (New England Revolution), Fouad Bachirou (Malmö FF), Sotirios Papagiannopoulos (FC København), Ken Sema (Watford), Brwa Nouri (Bali United), Alhaji Gero (Esteghlal) och Saman Ghoddos (Amiens). Det är spelare som i flera fall ratats av sina första (elit-)klubbar för att sedan arbeta sig tillbaka in i finrummet. De har själva skapat möjligheter att tjäna större pengar utomlands.

Men just nu, efter alla dessa avgångar, är laget försvagat. Det visade sig inte minst i helgens möte med GIF Sundsvall, det f.d. konkursboet. Sundsvall vann den matchen (2–1) efter ett sent mål. En lyckosam satsning på spanjorer gör att GIF för första gången i mannnaminne spelar fotboll, i stället för att brottas och tjonga. En av spanjorerna lämnade i somras men fem är kvar och tillsammans får man ut mesta möjliga av Linus Hallenius, som nu börjat göra mål även i Allsvenskan.

Allt talar, just nu, för att GIF Sundsvall tar över som Norrlandsetta.

20
augusti
2018

DIF illa ute

För den som vill se Djurgården som en porslinsbutik är det inga problem att utnämna dess obligatoriska elefant: Jonas Olsson.

I ett läge där sportchefen Bosse Andersson gått bort sig i sitt köpande och säljande (och lagmaskinen därför börjat tugga tomt) tar Olsson till orda. När DIF i söndags mötte Kalmar hade han följande att säga i paus:

– Det är svårt när man har en spelarrekrytering där man har en forward och en ytterback i hela truppen och sex mittbackar och sex yttermittfältare.

Ord och inga visor. Dessutom så pass sant att tankarna går till barnet i HC Andersens saga Kejsarens nya kläder. Olsson beskriver bara det som var och en med rudimentära fotbollskunskaper redan har sett. Icke förty svarar hans tränare Özcan Melkemichel att den diskussionen bör tas internt.

Även om Olsson har rätt så har han kanske inte insett att han är en del av problemet och också sitter inne med resurser som kan ta det hela närmare en lösning. Om Jonas Olsson väljer att sluta så har ju Djurgården bara fem mittbackar…

Serieledande AIK spelar en typ av fotboll som inte kan ge några framgångar utanför Sverige. Tre mittbackar, två ytterbackar och tre mittfältare vars huvudsakliga syssla är att ha uppsikt bakåt. Samt två eremiter på topp. Det var väl inte direkt så att man skrämde skiten ur Nordsjälland.

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39