17
september
2017

Tomten bor inte i Sundsvall

Jag vill låna pengar av banken, som kräver säkerhet. Någon sådan har jag inte. Men då kommer snilleblixten: Det är ju höst. Snart är vi inne i oktober och snart är det jul. Jag erbjuder mina julklappar som säkerhet. Den ansvarige banktjänstemannen skrattar så han skriker.

GIF Sundsvall, som de senaste åren tjänat mer pengar på spelarförsäljningar än någonsin tidigare, har inga pengar. GIF vill låna fem miljoner för att klara sig till nyår. Man har erbjudit kommunen säkerhet i form av det utbildningsbidrag (4,2% av transfersumman) som kommer den dag RB Leipzig säljer Emil Forsberg. Om RB Leipzig säljer Emil Forsberg. Det har man gjort utan att ens underrätta Forsberg om saken. Oförskämt är ett alldeles för milt ord för det.

Dock har RB Leipzig uppmärksammats på GIF:s kontoställning och därför erbjudit sig att flyga upp till Sundsvall och – gratis – spela en vänskapsmatch. Det är vänligt och kan vid fullsatt arena och ett biljettpris på 250 kr rakt över ge knappt 2 mkr.

GIF har slarvat bort intäkter på sponsorsidan, man har slarvat bort två värvade spanjorer (självförvållat papperstrassel), av någon anledning dragit på sig ökade lönekostnader och även budgeterat med spelarförsäljningar som inte blev av. Sistlidna sommar anlitade man två agenter för att försöka nasa bort spelare ur ett av seriens sämsta lag. Det gick ju inte. Skäms!

10
september
2017

Rosenberg sänker MFF

Daniel Andersson och Magnus Pehrsson, duon som styr Malmö FF:s sportsliga utveckling, ger sig själva underkänt genom att förlänga kontraktet med Markus Rosenberg, som så här dags nästa år fyller 35.

I juli missade han årets viktigaste match, hemmamötet med Vardar Skopje i kvalet till Champions League, på grund av en bristning. Där klarade MFF 1–1. Han var i spelbart skick till returen och gjorde där ledningsmålet. Men i andra halvlek kunde Vardar vända och går ifrån till 3–1 (4–2 sammanlagt). Efter det debaclet blev han utvisad mot Djurgården efter en armbåge. Han har på senare år också visats ut för ett knä (mot Norrköping i oktober 2015) och en armbåge (mot Häcken i maj 2016). Den senaste armbågen gav tre matchers avstängning, bl.a. bortamatchen mot jumbon AFC som MFF förlorade. Den 27 augusti missade Rosenberg ansvarslöst en straff mot IFK Göteborg men revanscherade sig genom att senare göra 2–1 (slutresultat 2–2). Dock blev han därpå utbytt och kostade då på sig konstaterandet ”Det var inte vad jag tänkt mig.”

MFF anser att en spelare i karriärens utförsbacke är viktigast i laget. Klubbens sportsliga ledning lägger sig platt för honom. I och med det frånsäger man sig möjligheten att utveckla laget på det sätt som är nödvändigt för att nå nya internationella framgångar. Det handlar om en obehaglig kombination av sentimentalitet och kapitalförstöring.

04
september
2017

VNL med träsmak en säkerhetsrisk

Alla fotbollsspelare är gladast när de spelar fotboll. Det ligger en trygghet i att vanemässigt förbereda sig för helgens match. Man kollar utrustningen (skorna), funderar på den direkte motståndaren i matchen och försöker samtidigt få klart för sig vilka lagkamrater som är aktuella för spel. När rutinerna bryts vet man aldrig hur det kan gå.

För den nu 23-årige Victor Nilsson Lindelöf (VNL) hade allting pekat uppåt. Han skolade in sig i Benfica via klubbens B-uppställning i andraligan. Efter 96 seriematcher där och 48 i A-laget ansågs han i somras mogen att flytta till Manchester United. Priset blev 35 miljoner euro, vilket är att hugga till för en försvarsspelare.

Att gå från Benfica till Man Utd är att klättra ett par pinnhål på karriärstegen. Men det personliga priset för flytten är högt. Den egna truppen är skarpare. Plus att hela Premier League är starkare och att serien dessutom är fyra omgångar längre än i Portugal.

Det är mycket på en gång. Och VNL fick sina rutiner spräckta när han i början av hösten placerades på läktaren. Bristen på regelbundet spel ger träsmak och viss rostighet i aktionerna när det väl är matchdags. Därav misstaget mot Bulgarien senast. Men han har minst tio års spel framför sig och kommer tillbaka, var så säkra.

28
augusti
2017

Alla tål inte framgången

Östersunds FK har gjorde det till synes omöjliga. Man klarade tre hinder och är klart för gruppspelet i Europa League. Det är sagolikt bra gjort och de poäng man eventuellt tar på sex matcher mot Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Luhansk får räknas som bonus.

Klubbledningen har gjort sitt genom att gradvis bredda spelartruppen under sommaren. Lagledningen har gjort sitt genom att rotera spelarna med sikte på maxinsatser i EL-kvalmatcherna.

Allting borde vara så bra som det kan bli. Men det är inte det. Jag pratade med tränaren Graham Potter under den allsvenska upptaktsträffen. Där förklarade han att han aldrig tagit jobbet i ÖFK om han förstått vad som väntade. ”Så illa kan det väl inte vara?” tänkte jag.

Men i kölvattnet av den senaste framgången har förklaringen kommit i trådar på Facebook. En lokal surgubbe skrev: ”Ett lag med 75 procent utlänningar slår ett mittenlag från Grekland är väl ingen större bedrift. Se hur de klarar sig i allsvenskan med risk att ramla ur, nu med ännu flera matcher.”

Det var väl inte så många rätt där. Men det visar på en djup bitterhet över att det inte är IFK Östersund eller Ope IF som har dessa framgångar. Ren sekterism. Gubbjävlar…

20
augusti
2017

Pehrssons dagar i MFF är räknade

Förra veckans spalt ägnades Malmö FF och nu är det dags igen. Serieledarna åkte till Eskilstuna och förlorade mot AFC, ett lag som därmed tog sin andra seger för säsongen. AFC förtjänar all beundran. Men MFF ... ? Två försvarstavlor i inledningen och sedan var dagen förstörd för skåningarna. 3–1 till AFC.

En av de torgförda förklaringarna går ut på att Markus Rosenberg, snart 35, är så pass viktig att laget liksom inte klarar sig på egen hand när han är avstängd. Men det köper jag inte alls. Den luckan borde innebära ett drömläge för den som vill ha hans plats nästa år.

Förklaringen ligger nog närmare tränaren Magnus Pehrsson. Kan det vara så att spelarna redan tröttnat på honom? Han kunde inte skärpa laget inför Champions League-kvalet mot Vardar. Han kunde heller inte inpränta allvaret inför en bortamatch mot jumbon, en match som inte gärna kunde ge annat än tre poäng.

Efteråt fick Pehrsson ett återfall i sin gamla babbel-mani, bekant från sejourerna i Djurgården och som experttyckare utan avstängningsknapp i tv. Han tyckte inte det fanns någon anledning att be de himmelsblå fansen om ursäkt eftersom ingen av dem ändå fanns på plats i Eskilstuna. Jag vet inte om det ens förtjänar att kallas en tanke.

14
augusti
2017

MFF för svagt för att bli bra

Malmö FF missade totalt i Europa. Nu har fyra spelare lämnat truppen och fyra tillkommit samtidigt som två lånats ut. Intressantast är att ungdomarna Kingsley Sarfo och Carlos Strandberg förstärker offensiven.

Det här är tillräckligt för att ta ännu ett SM-guld – det fjärde på de senaste fem åren och det femte sedan 2010. Men mycket bättre än så blir det inte. De fyra gulden har nämligen tagits av fyra olika tränare (Roland Nilsson, Rikard Norling, Åge Hareide och Allan Kuhn) och Magnus Pehrsson blir i så fall den femte. Den minsta gemensamma nämnaren här är Daniel Andersson, aktiv i guldlagen 2010 och 2013 och sedan sportchef 2014 och 2016. Han är inne på fjärde året som sportsligt ansvarig. Magnus Pehrsson är hans tredje tränare.

Det finns ingen linje i tränartillsättningarna men truppen är bred (och dyr) och där har MFF ett försteg som gör att konkurrenterna hamnar allt längre bakom. Men det är i kraft av pengarna, inte i kraft av sportslig utveckling. MFF kan surfa igenom Allsvenskan men kommer att framstå som alltmer yrvaket varje gång det blir dags för Europa.

Om Andersson ska tillåtas fortsätta använda landets rikaste fotbollsklubb som övningsobjekt för sina blinda tränarval kommer det att fortsätta på det sättet. När tar Champions League-pengarna slut?

07
augusti
2017

ÖFK blir höstens mest svårtippade

Östersunds FK har piggat upp oss denna bitvis glåmiga sommar. Laget klarade det svåra (om än ej omöjliga) hindret Galatasaray, ett turkiskt storlag som nyligen inlett försäsongsträningen. Det gick också vägen mot Fola Esch, som inte är särskilt framstående men dock envetet i sin defensiv.

Det verkliga provet kommer i play off-matcherna mot fulltränade PAOK Saloniki, 17 och 24 augusti. Hur det än går där så har det tunga spelprogrammet påverkat laget. Tränaren Graham Potter har avlastat spelarna då och då, bl.a. genom att låta B-uppställningen möta (och slå) Djurgården. Och hur blir det om ÖFK går vidare till gruppspelet?

Skulle laget åka ut mot PAOK kan man vänta sig en reaktion i Allsvenskan, en pyspunka och lätt baksmälla. Skulle laget gå vidare kan man vänta sig att de allsvenska matcherna delvis hamnar i andra hand. Oavsett vilket blir ÖFK i höst mycket svårtippat i Allsvenskan.

Dam-EM i Holland kan inte ha varit särskilt uppbyggligt för tillträdande förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Pia Sundhages stomme med Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin måste ersättas. Och frågan som söker ett svar är: "Finns det alls några snabba spelare i svensk damfotboll?"

19
juni
2017

KFF:s kris beror inte på Swärdh

Kalmar FF hade 2004–09 en period utan motstycke i sin historia med cupseger 2007 och SM-guld 2008. Ett knippe välscoutade brassar plus tre bröder Elm gav stora försäljningsintäkter.

2011 stod Guldfågeln Arena klar. Problemet var att det redan då börjat peka neråt och att man egentligen aldrig kunnat fylla nybygget, som sedan dess kostat ca 10 mkr om året att driva. Ägandet har blivit en kvarnsten. Guldfågeln kostade 250 mkr att bygga och kommer nu att köpas av kommunen för 244,5 mkr.

Arenabygget var det första misstaget. Det andra var att inför 2015 – i en attack av jolmig sentimentalitet – på nytt rada upp tre bröder Elm som lagets bärande balkar. Den då nyanställde tränaren Peter Swärdh hade troligen ingen del i det beslutet. Nu har Swärdh sparkats på grund de av svaga resultat som är en direkt följd av huvudlösa styrelsebeslut under 2014 och 2015. Rasmus, den viktigaste av bröderna, har efter sin återkomst medverkat i endast 33 av 72 seriematcher.

Klubbledningen ger oss en kärve snömos: "Huvudfrågan i analysarbetet har handlat om föreningen ska gå i en annan riktning". Kursbytet är i allas intresse eftersom allting just nu pekar neråt. Men är verkligen Nanne Bergstrand rätt man att vända kurvan uppåt?

12
juni
2017

Slutet nalkas för Zlatan

Mino Raiolas toksatsning höll inte. Medge dock att han ansträngde sig: Munkavle på den ansvarige ortopeden efter Zlatans knäoperation och istället för sansade uttalanden från den som faktiskt tittat in i knäet en kärve barnsligt uppblåsta andrahandsuttalanden från Raiola själv.

Ett handlade om att Zlatans fysik i allmänhet var så imponerande att hans knä i synnerhet skulle komma att tjäna som ett framtida forskningsobjekt. Det måste ha känts lite kallt i byxorna när ortopedens assistent förklarade att något sådant aldrig sagts, vare sig av honom eller hans chef. Efter det kom beskedet från Manchester United: Kontraktet går ut sista juni och då är det tack och adjö.

Ska vi gissa att historien fortsätter med Galaxy i Los Angeles? MLS-säsongen öppnar runt 1 mars och då bör Zlatan vara återställd. Om man ska tro Raiola.

Bister tar hellre rygg på World Soccer, som inte har med Zlatan på årets lista över världens 500 märkvärdigaste spelare och i en bisats om Marcus Rashford klassar knäskadan som potentially career-ending.

Den klubbledare som skriver något annat än ett prestationsbaserat kontrakt med Zlatan Ibrahimovic, 36 år gammal när/om han blir friskförklarad, borde ägna sig åt något annat.

05
juni
2017

ÖFK och Sirius följs av VSK

Blir det Manchester United för Victor Nilsson Lindelöf? Är affären redan klar? Mycket är osäkert kring den talangfulle mittbacken från Västerås. Det enda som är säkert är att Västerås SK redan, efter en förlikning, fått de pengar man anser sig ha rätt till från Benfica – 50 miljoner kronor.

Hammarbys Richard Magyar rör definitivt på sig. Han lämnar Stockholmarna för Greuther Fürth i tyska andraligan. Affären är något överraskande med tanke på hur illa det gick för Magyar förra året, när han tillsammans med norrmannen Lars Sætra utgjorde en av seriens mera väloljade svängdörrar. I år har det gått bättre. Men med dansken Mads Fenger på ingång var Magyars dagar i mittförsvaret räknade.

Nu är det läge att spekulera i tränarförändringar. Sitter trion Lennartsson (IFK Göteborg), Haglund (Elfsborg) och Axén (Örebro) kvar när serien drar igång på nytt? Det är inte utan att det börjar se pinsamt ut när fräschingar som Östersund och Sirius oblygt plockar poäng. Östersund har t.o.m. gått bättre i år än som nykomling förra året och Jönköping traskar på i ungefär samma takt. Om några år borde Västerås vara moget för ett liknande genombrott.

Det enda som är säkert är att MFF och Norrköping gör upp i toppen medan AFC och HBK är hopplöst avhängda.

29
maj
2017

Vem törs ta över AFC?

AFC Eskilstuna sparkar sin tränare Per Olsson. Att så sker efter elva matcher med fyra oavgjorda som bäst är inte så konstigt. Det egendomliga är att han alls fick jobbet.

AFC är nykomling, både i Allsvenskan och i sin hemstad Eskilstuna. Man har också en trupp där halva styrkan är nyrekryterad. Inte mycket att bygga på där, särskilt inte för en tränare som uträttat sina storverk under helt andra förutsättningar. Olssons tid i Gefle IF (hösten 1989, 1996–2002, 2005–13) kännetecknades av ett varsamt gnetande, där ett pussel lades bit för bit under en lång följd av år. I AFC hade någon vält bordet och dessutom snott hälften av bitarna.

Klubbägaren Alex Ryssholm har gått bort sig i sin ivriga handel med kontraktsfria Bosmanspelare. De spelare som finns tillhands för tillfället är inte i särskilt många fall av den vänliga beskaffenhet som krävs för att helhjärtat ta till sig Olssons försvarsbetonade instruktioner. När Olssons likaledes årsfärske assistent Anders Johansson för en månad sedan ifrågasatte upplägget fick han sparken.

Per Olsson lär efterfrågas som krisdoktor i sin gamla klubb Gefle, som just nu är på väg ur Superettan.

Vem törs ta över AFC?

22
maj
2017

Trio vid vägs ände

Vad har Jörgen Lennartsson, Magnus Haglund och Alexander Axén gemensamt? Förutom sina tränaranställningar i Allsvenskan (som fortfarande gäller i skrivande stund) skulle jag säga att trion också har allvarliga problem. IFK Göteborg, Elfsborg och Örebro har så här långt inte gjort någon glad.

Frustrationen är tydlig:

• Lennartsson har skällt ut pressen för att de ställer "jobbiga" frågor om hur IFK Göteborg sköts. Den salvan borde han kanske ha riktat mot sin egen styrelse.

• Axén har buntat ihop hela Svenska Fotbollförbundet för att en av hans spelare har fått en lång, och välförtjänt, avstängning för att ett illasinnat överfall.

• Haglund har, sin vana trogen, inte gjort eller sagt särskilt mycket alls mer än att han inte förstår vad saken handlar om ("kritiken når inte hela vägen in på mig" – med den floskeln kanske han bör satsa på politik) .

Det är väl så att somliga har nått vägs ände i sitt predikande av att fotboll bör spelas med både hängslen och livrem. Andra tränare har fräschare idéer och åstadkommer mera med trupper som på papperet inte har samma meriter. Det är egentligen ganska skönt och pekar mot ett generationsskifte på tränarbänkarna, något som jag sett fram emot så länge som de här herrarna varit med.

15
maj
2017

Jag smälter för Sirius

Nykomlingen Sirius går som tåget. Man har undvikit svindyra värvningar på vägen uppåt. Tränaren Kim Bergstrand har plockat ihop laget efterhand och gjort en del loppisfynd på vägen.

Ta målvakten Josh Wicks, nerbantad till tusen och tät som en greve. Västgöten Jesper Arvidsson på vänsterbacken är en erkänd kvalitetsspelare. Men jag är nyfiken på hur Bergstrand har gjort när han har knådat till Christer Gustafsson, en gång i Hammarby TFF men sedan knappast en övertygande A-lagsspelare under Bajens år i Superettan. Och Moses Ogbu har tagit revansch för sitt platta fall under en halv säsong i Jönköping.

Det bästa till sist: Kingsley Sarfo, vars tre mål hittills möjligen ska ses som ett undantag. Han är bra, yes, men 2014–16 gjorde han endast 6 mål på 60 matcher. Han har dock en utstrålning som gör att publiken älskar honom. Därför hoppas jag att Uppsalaborna inte låter sig avskräckas av den usla gräsmattan, utan tar sig till Studenternas i ännu större skaror än hittills. Om inte annat för att på nära håll studera hur Sirius – i likhet med Jönköping och Östersund – slår till delar fastkörda konkurrenter med häpnad. Mera sånt!

08
maj
2017

Fyra matcher rätt straff

Kennedy Igboananike räddade en poäng åt Örebro med sitt sena mål i andra omgångens match mot AFC (2–2). Men dessförinnan hade han sänkt AFC:s Ludvig Öhman med en armbåge i ryggen. Domaren såg ingenting. Förseelsen anmäldes i efterhand och straffet blev två veckors avstängning, vilket i klartext innebär fyra matcher.

ÖSK överklagade beslutet till Riksidrottsnämnden och hoppades att han skulle få spela söndagsmatchen mot Djurgården. RiN:s avslag kom klockan tio på förmiddagen. ÖSK:s tränare Alexander Axén blev då rosenrasande på precis allting som hade med situationen att göra: Att det anmäldes i efterhand, att videobilder får användas till detta, att handläggningen tog tid, att det var "tre pajasar" som tog beslutet, att avslaget på överklagandet kom på matchdagens morgon. Etc. Etc. Han tog också till ÖSK:s välbekanta gråtargrepp, nämligen att det är "mellanlag" som får ta smällen om SvFF vill komma åt någonting (=alltid vi i ÖSK!).

Men: Igboananike attackerade en spelare bakifrån utan att bollen var i närheten. Öhman hade inte en chans att gardera sig. Det var alltså ingen närkamp. Det var ett svinaktigt överfall och fyra matcher från läktaren är vad Igboananike behöver för att tänka över vad han vill med sitt bollsparkande. Frågan är nu om han ska ha sällskap av Axén.

02
maj
2017

Zlatan startar om i USA

Mino Raiola har inlett spelet om optionsåret. Som enda källa berättar han för världen att "Zlatan Ibrahimovic har genomgått en lyckad knäoperation. Han kommer att komma tillbaka OCH SKADAN INNEBÄR INTE SLUTET PÅ HANS KARRIÄR." Versalerna är Raiolas grepp. Om han sagt orden inför mikrofon hade han troligen gått upp i falsett.

Zlatan har skadat korsbandet och enligt alla rimliga beräkningar krävs en rehabiliteringstid på åtta eller nio månader. I allra bästa fall skulle han vara tillbaka strax efter nyår. I normalfallet en bit in i februari. I värsta fall aldrig.

Det som ligger i potten är optionsåret på det ettåriga kontraktet med Manchester United. Därav passusen "Varken Zlatan eller det medicinska teamet är tillgängliga för intervjuer för tillfället. Fler uppdateringar kommer att följa." De kommer att följa parallellt med förhandlandet, som taktiska utspel och påtryckningsmedel. Men det blir ingen fortsättning i United, som i alla händelser ha en ny målskytt till höststarten. Vart ska denne ta vägen när Z är tillbaka? OM (mina versaler) Z alls kommer tillbaka. Fotbollslag byggs inte på det sättet. Allt tyder istället på en omstart i USA när säsongen inleds i början av mars 2018.

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39