20
november
2017

I skuggan av Zlatan

Zlatan Ibrahimovic ska inte med till VM. Åtminstone inte om man får tro den undersökning som Expressen lät Demoskop genomföra efter Sveriges lyckade VM-kval mot Italien. Nära två tredjedelar (63%) av de 1011 tillfrågade anser att det blir bättre utan. Frågan ställdes alltså precis efter landslagets 0–0 i Milano och före Zlatans återkomst med inhoppet mot Newcastle United.

Förutsättningarna för frågeställningen gör att det här inte ska ses som ett stöd för förbundskapten Janne Andersson. Däremot har Expressen nu fastställt ett initialt värde vad gäller denna fråga. Om knät håller kommer opinionen med stor säkerhet att gradvis förskjutas i Zlatans favör.

I takt med detta kommer skuggan att lägra sig över Anderssons VM-förberedelser. ”Ska du ta ut honom?”, ”Ska han med till VM?” etc i all oändlighet. Jag fruktar att det närmaste halvåret kommer att slita något oerhört på förbundskaptenen.

• Jönköpings Södra åkte ur och lokalpolitikerna, som nu slipper bygga ny arena, pustar ut.

• Tänk om damlandslaget spelat med öppna kort i sitt försök att skapa opinion för högre ersättningar. Då hade man inte behövt bry sig om eländet.

13
november
2017

Damernas felskrik

Damlandslagets utspel om höjda ersättningar för landslagsspel måste vara något av det mest korkade och missriktade som förekommit i den vägen.

Grundförutsättningen för SvFF:s landslagsverksamhet är att herrlandslaget drar in pengarna genom biljettförsäljning till hemmamatcherna samt, i förekommande fall, genom mästerskapsdeltagande. Dessa intäkter fördelas på de övriga landslagen, som i princip enbart står för utgifter.

Herrlandslaget har missat de två senaste VM-slutspelen. Uteblivna FIFA-pengar för VM-spel har under den perioden sammanfallit med bygget och driften av Friends Arena. Det är ingen hemlighet att SvFF:s ekonomiska ställning har försvagats avsevärt.

Då, mellan herrarnas båda avgörande VM-kvalmatcher mot Italien, väljer damlandslaget att bränna av en salva med bojkott av Fotbollsgalan och hot om kommande spelstrejk. Detta blev ett dominerande samtalsämne på första presskonferensen nere i Milano. Ordförande Karl-Erik Nilsson, generalsekreterare Håkan Sjöstrand och landslagschefen Lars Richt var inte roade av störningen.

Damlandslagets spelare vill ha mera pengar men sågar samtidigt i den gren man sitter på, ty ett VM-avancemang för herrarna skulle onekligen öppna för en gynnsammare behandling av deras krav. Anledningen bakom ska vara att mycket lite har hänt under ett års samtal med SvFF. Men vad väntar man sig nu?

06
november
2017

Att vara bäst räcker inte

Det går knappast att ifrågasätta Malmö FF:s sportsliga dominans i Allsvenskan. Årets seger var den femte sedan 2010 och klubben har så mycket pengar att det krävs ganska många lag från tabellens undre halva för att det ska väga jämnt.

Men jag dröjer gärna vid att MFF är det lag som är näst flitigast att dra på sig varningar. AFC Eskilstuna är värst med 69 för Malmös 62. Vänliga Norrköping har 38. Det tyder i mitt simpla sinne på att något inte står rätt till. Mästarna brukar av hävd vinna där för att man spelat bäst, inte för att man blivit avblåsta flest gånger (eller dragit flest motståndare i tröjan). Kanske är tränaren Magnus Pehrsson oförmögen att styra spelarna. En sak är säker: Att dominera Allsvenskan räcker inte långt.

Hammarby fortsätter toppa publikligan. Utöver det får man leta efter glädjeämnen kring Bajen. Det går sakta men säkert åt rätt håll (11–10–9 de senaste tre åren) men jag påpekar gärna att publiksiffrorna lika säkert går åt andra hållet (25 507/22 885/22 137).

Att IFK Göteborg och Elfsborg har gigantiska problem är däremot fullständigt klart för alla, t.o.m. de själva.

Man får aldrig vara nöjd. Man ska aldrig vara nöjd. Åtminstone inte när det handlar om fotboll.

30
oktober
2017

Fräs på ÖFK

Östersunds spel i Europa League har fått en oväntad effekt. Istället för att just nu gå på hörntänderna och skylla på ”för många matcher” har ÖFK skruvat upp sitt speltempo och förfaller för stunden vara fräschare än någonsin.

Anledningen är tränaren Graham Potters smarta matchning. Nyckelspelarna har regelbundet vilats från allsvenska matcher för att istället ladda i lugn och ro inför nästa Europa League-match. Det har resulterat i att truppens förstauppställning i höst har startat oftare i EL än i Allsvenskan. Man har långsamt vant sig vid ett betydligt högre tempo än det i Allsvenskan. Effekten var märkbar när laget i helgen tuggade i sig Elfsborg på en halvlek.

Minns gärna hur det såg ut för 12 år sedan, när Elfsborg flyttade in på nybyggda Borås Arena och samtidigt tog klivet över till konstgräs. De svartgula fick relativt snabbt till ett passningsspel av gammal sovjetisk karaktär (det kunde pågå nästan hur länge som helst utan att någon kom på idén att försöka göra mål). Elfsborg kom aldrig längre än så.

ÖFK håller bollen inom laget utan att förlora fokus på kärnverksamheten (=att göra mål). Drivet framåt är outtröttligt och försvarsspelet börjar direkt när bollen gått förlorad. Ibland kan fyra man jaga en stackars bollförare i offensivt straffområde. Hela paketet är riktigt bra men får mig samtidigt att undra varför ingen kommit på idén tidigare.

23
oktober
2017

Snask & Snusk

En av de sjavigaste ”affärerna” inom svensk fotboll är på väg att avslöjas. Det handlar om de bilder på könsorgan som Gunilla Axén, utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet mellan 2003 och 2010, för ca tio år sedan fick skickade till sin mobiltelefon.

Det tycks ha skett ungefär när de första kameramobilerna kom. Nya, dyra leksaker vars oändliga möjligheter måste utforskas. När detta skrivs (måndag eftermiddag) har ingen ännu namngivits. Det har däremot framkommit att det gäller spelare som inte längre var aktiva i landslaget när bilderna skickades.

Förre förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell hävdar dock mer eller mindre att Axén ljuger. Han hänvisar dessutom till hierarkiska formaliteter. Axén tog upp problemet med dåvarande säkerhetschefen Anders Sigurdson, som ”inte hade någon position där han var rapporterande till mig”. Lagrell trasslar också in sig i ett förnekande av att han skulle ha haft synpunkter på Axéns sätt att klä sig (kjol) samt en antydan om att Axén skulle vara bitter på grund av utebliven befordran.

Sigurdson, som sett en av bilderna, rådde Axén att inte gå vidare, därför att de/dem som låg bakom var alltför kända och hon därmed skulle stå ensam. Kruxet för Axén är att hon sagt ”A”. Vi väntar nu på ”B”.

(Källor: Sportbladet och Expressen)

16
oktober
2017

Tji badkar för Bodström

Advokaten Thomas Bodström, för 30 år sedan högerback i AIK, blir inte Stockholms landshövding. Regeringen utsåg honom den 25 augusti och upphävde beslutet i lördags, den 14 oktober. Under tiden tilltog protesterna mot utnämningen, bland annat i form av en lista med namnunderskrifter från anställda på Pensionsmyndigheten.

Det som skaver är den f.d. justitieministerns (2000–06) styrelseplats i finansföretaget Allra, som just nu är föremål för en omfattande brottsutredning sedan företaget av allt att döma svindlat svenska pensionssparare på minst 150 miljoner (Tingsrätten har beslutat om kvarstad på 242 mkr). Bodström har stått för speakerrösten på en reklamfilm som hyllar företaget och har med sin underskrift godkänt en extra utdelning på 20 miljoner till ägarna. I denna styrelse har även Ebba Lindsö (f.d. Svenskt Näringsliv) och Meg Tivéus (f.d. Svenska Spel) figurerat.

Bodström är också engagerad inom fotbollen. I maj 2017 utsågs han till ordförande i FIFA Appeal Committee, en nämnd för överklaganden som närmast kan liknas vid en hovrätt med Cas som högre instans. Hur ska FIFA och dess president Gianni Infantino tolka Bodströms närhet till mångmiljonsvindel?

Hyresvärden slipper ur som helst att beakta Bodströms önskemål om badkar i Tessinska palatset.

09
oktober
2017

Hjärnforskare mäter boll

Torbjörn Vestberg, hjärnforskare på Karolinska Institutet, är mannen som inom en snar framtid kommer att revolutionera synen på fotboll. Det är faktiskt så att han redan är i full gång med den saken. Vestberg har utarbetat en metod att mäta spelsinne, alltså den egenskap som ligger bakom vissa spelares genialt beundransvärda lösningar på de problem som uppstår i stunden under pågående spel.

Han har hittills fått spelare som Barçastjärnorna Xavi och Iniesta att underkasta sig proceduren, liksom USA:s hela damlandslag. När förbundskaptenen tog del av testerna ändrades laguppställningen så att den bättre anpassades till spelarnas egenskaper.

Det handlar t.ex. om spelarnas förmåga att uppfatta och lösa problem. Och här talar vi om en tidsaspekt på 200 millisekunder. Så lång tid tar det att ”bläddra igenom” lagret av tidigare erfarenheter och fatta ett beslut. Han mäter också förmågan att söka nya lösningar om det första försöket misslyckas. Försöker spelaren på samma sätt igen eller blir det en ny variant?

Nu behöver han ett anslag på 200 000 kronor och fem elitklubbars spelartrupper för att kunna göra en bred studie. Vestberg suckar angående detta och konstaterar att ”japanerna är på väg förbi i det här avseendet”. Låt inte det ske. Se till så han får sina pengar!

02
oktober
2017

Tack och hej, leverpastej

Det artar sig till en proteinrik säsong för tränarätaren Bister. Sex man har fått kicken i Allsvenskan. Årets verkligt smaskiga smörgåspålägg förkroppsligas av Magnus Haglund och Jörgen Lennartsson, som båda vunnit SM-guld med Elfsborg (2006 respektive 2012) men som på senare tid lyckats få klockorna att stanna i Elfsborg respektive IFK Göteborg.

Haglund gjorde felet att återvända till sin gamla klubb efter tre år med Lillestrøm. Detta till priset av att han i sin nygamla roll som ärkepedant gjort sig omöjlig i Elfsborg. Lennartsson lyckades få de gulsvarta att tröttna redan 2013, året efter guldet. Han fick tidigare i år lämna IFK Göteborg som en konsekvens av den klubbens kroniska vanskötsel. Men hans återkommande raseriutbrott gjorde honom säkerligen till en belastning. Nu kan han lägga tid på att testa de yttersta prestandagränserna för sin smörgåsgrill.

Troligen har båda, oförmögna till förnyelse, nått vägs ände i sina tränarkarriärer och jag vill eftertryckligen råda ledare i andra klubbar att tänka efter länge innan man skriver kontrakt med någon av dem. Försök istället hitta yngre namn, någon som inte nödvändigtvis blivit ett med sin egen ängslan för att låta sina spelare anfalla. Men kom ihåg att Potter är tagen.

25
september
2017

Vad såg Nouri?

Flygvärdinnans ord måste ha yttrats i absolut fel ögonblick. Hon ville se att en mobiltelefon satts i ”flygläge”, ett säkerhetskrav och en åtgärd som alla passagerare tillmötesgår utan knot. Normalt sett. Men den här killen ville inte bli störd.

Han ville inte alls veta av någon flygsäkerhet. Han reagerade tvärt, så tvärt att flygvärdinnan efter samråd med kaptenen bestämde att han skulle lämna planet.

Det gäller alltså Östersunds FK:s lagkapten Brwa Nouri och lagets färd till Kalmar. ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg reagerade också tvärt, men på ett mera berömvärt sätt. Han skrädde inte orden, kallade Nouris utbrott ”korkat”, och fick ganska snart denne att inse att han måste träda fram offentligt. Annars hade gissningarna om vem som ställt till scenen drabbat så gott som alla lagmedlemmar.

Nu undrar vi alla vad det var Nouri tittade på när hans marmeladklump låste sig. Ghoddos senaste mål? Livesändning från agenten? Nyheter från CNN? Äventyr i Mumindalen?

• Häcken har problem. Eller åtminstone han som tränar laget. Ingen verkar lyssna på honom längre. Sammanlagt 2–10 på två matcher mot medaljkonkurrenter gör att avgrunden öppnar sig. Sonny får nog damma av overallen.

17
september
2017

Tomten bor inte i Sundsvall

Jag vill låna pengar av banken, som kräver säkerhet. Någon sådan har jag inte. Men då kommer snilleblixten: Det är ju höst. Snart är vi inne i oktober och snart är det jul. Jag erbjuder mina julklappar som säkerhet. Den ansvarige banktjänstemannen skrattar så han skriker.

GIF Sundsvall, som de senaste åren tjänat mer pengar på spelarförsäljningar än någonsin tidigare, har inga pengar. GIF vill låna fem miljoner för att klara sig till nyår. Man har erbjudit kommunen säkerhet i form av det utbildningsbidrag (4,2% av transfersumman) som kommer den dag RB Leipzig säljer Emil Forsberg. Om RB Leipzig säljer Emil Forsberg. Det har man gjort utan att ens underrätta Forsberg om saken. Oförskämt är ett alldeles för milt ord för det.

Dock har RB Leipzig uppmärksammats på GIF:s kontoställning och därför erbjudit sig att flyga upp till Sundsvall och – gratis – spela en vänskapsmatch. Det är vänligt och kan vid fullsatt arena och ett biljettpris på 250 kr rakt över ge knappt 2 mkr.

GIF har slarvat bort intäkter på sponsorsidan, man har slarvat bort två värvade spanjorer (självförvållat papperstrassel), av någon anledning dragit på sig ökade lönekostnader och även budgeterat med spelarförsäljningar som inte blev av. Sistlidna sommar anlitade man två agenter för att försöka nasa bort spelare ur ett av seriens sämsta lag. Det gick ju inte. Skäms!

10
september
2017

Rosenberg sänker MFF

Daniel Andersson och Magnus Pehrsson, duon som styr Malmö FF:s sportsliga utveckling, ger sig själva underkänt genom att förlänga kontraktet med Markus Rosenberg, som så här dags nästa år fyller 35.

I juli missade han årets viktigaste match, hemmamötet med Vardar Skopje i kvalet till Champions League, på grund av en bristning. Där klarade MFF 1–1. Han var i spelbart skick till returen och gjorde där ledningsmålet. Men i andra halvlek kunde Vardar vända och går ifrån till 3–1 (4–2 sammanlagt). Efter det debaclet blev han utvisad mot Djurgården efter en armbåge. Han har på senare år också visats ut för ett knä (mot Norrköping i oktober 2015) och en armbåge (mot Häcken i maj 2016). Den senaste armbågen gav tre matchers avstängning, bl.a. bortamatchen mot jumbon AFC som MFF förlorade. Den 27 augusti missade Rosenberg ansvarslöst en straff mot IFK Göteborg men revanscherade sig genom att senare göra 2–1 (slutresultat 2–2). Dock blev han därpå utbytt och kostade då på sig konstaterandet ”Det var inte vad jag tänkt mig.”

MFF anser att en spelare i karriärens utförsbacke är viktigast i laget. Klubbens sportsliga ledning lägger sig platt för honom. I och med det frånsäger man sig möjligheten att utveckla laget på det sätt som är nödvändigt för att nå nya internationella framgångar. Det handlar om en obehaglig kombination av sentimentalitet och kapitalförstöring.

04
september
2017

VNL med träsmak en säkerhetsrisk

Alla fotbollsspelare är gladast när de spelar fotboll. Det ligger en trygghet i att vanemässigt förbereda sig för helgens match. Man kollar utrustningen (skorna), funderar på den direkte motståndaren i matchen och försöker samtidigt få klart för sig vilka lagkamrater som är aktuella för spel. När rutinerna bryts vet man aldrig hur det kan gå.

För den nu 23-årige Victor Nilsson Lindelöf (VNL) hade allting pekat uppåt. Han skolade in sig i Benfica via klubbens B-uppställning i andraligan. Efter 96 seriematcher där och 48 i A-laget ansågs han i somras mogen att flytta till Manchester United. Priset blev 35 miljoner euro, vilket är att hugga till för en försvarsspelare.

Att gå från Benfica till Man Utd är att klättra ett par pinnhål på karriärstegen. Men det personliga priset för flytten är högt. Den egna truppen är skarpare. Plus att hela Premier League är starkare och att serien dessutom är fyra omgångar längre än i Portugal.

Det är mycket på en gång. Och VNL fick sina rutiner spräckta när han i början av hösten placerades på läktaren. Bristen på regelbundet spel ger träsmak och viss rostighet i aktionerna när det väl är matchdags. Därav misstaget mot Bulgarien senast. Men han har minst tio års spel framför sig och kommer tillbaka, var så säkra.

28
augusti
2017

Alla tål inte framgången

Östersunds FK har gjorde det till synes omöjliga. Man klarade tre hinder och är klart för gruppspelet i Europa League. Det är sagolikt bra gjort och de poäng man eventuellt tar på sex matcher mot Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zorya Luhansk får räknas som bonus.

Klubbledningen har gjort sitt genom att gradvis bredda spelartruppen under sommaren. Lagledningen har gjort sitt genom att rotera spelarna med sikte på maxinsatser i EL-kvalmatcherna.

Allting borde vara så bra som det kan bli. Men det är inte det. Jag pratade med tränaren Graham Potter under den allsvenska upptaktsträffen. Där förklarade han att han aldrig tagit jobbet i ÖFK om han förstått vad som väntade. ”Så illa kan det väl inte vara?” tänkte jag.

Men i kölvattnet av den senaste framgången har förklaringen kommit i trådar på Facebook. En lokal surgubbe skrev: ”Ett lag med 75 procent utlänningar slår ett mittenlag från Grekland är väl ingen större bedrift. Se hur de klarar sig i allsvenskan med risk att ramla ur, nu med ännu flera matcher.”

Det var väl inte så många rätt där. Men det visar på en djup bitterhet över att det inte är IFK Östersund eller Ope IF som har dessa framgångar. Ren sekterism. Gubbjävlar…

20
augusti
2017

Pehrssons dagar i MFF är räknade

Förra veckans spalt ägnades Malmö FF och nu är det dags igen. Serieledarna åkte till Eskilstuna och förlorade mot AFC, ett lag som därmed tog sin andra seger för säsongen. AFC förtjänar all beundran. Men MFF ... ? Två försvarstavlor i inledningen och sedan var dagen förstörd för skåningarna. 3–1 till AFC.

En av de torgförda förklaringarna går ut på att Markus Rosenberg, snart 35, är så pass viktig att laget liksom inte klarar sig på egen hand när han är avstängd. Men det köper jag inte alls. Den luckan borde innebära ett drömläge för den som vill ha hans plats nästa år.

Förklaringen ligger nog närmare tränaren Magnus Pehrsson. Kan det vara så att spelarna redan tröttnat på honom? Han kunde inte skärpa laget inför Champions League-kvalet mot Vardar. Han kunde heller inte inpränta allvaret inför en bortamatch mot jumbon, en match som inte gärna kunde ge annat än tre poäng.

Efteråt fick Pehrsson ett återfall i sin gamla babbel-mani, bekant från sejourerna i Djurgården och som experttyckare utan avstängningsknapp i tv. Han tyckte inte det fanns någon anledning att be de himmelsblå fansen om ursäkt eftersom ingen av dem ändå fanns på plats i Eskilstuna. Jag vet inte om det ens förtjänar att kallas en tanke.

14
augusti
2017

MFF för svagt för att bli bra

Malmö FF missade totalt i Europa. Nu har fyra spelare lämnat truppen och fyra tillkommit samtidigt som två lånats ut. Intressantast är att ungdomarna Kingsley Sarfo och Carlos Strandberg förstärker offensiven.

Det här är tillräckligt för att ta ännu ett SM-guld – det fjärde på de senaste fem åren och det femte sedan 2010. Men mycket bättre än så blir det inte. De fyra gulden har nämligen tagits av fyra olika tränare (Roland Nilsson, Rikard Norling, Åge Hareide och Allan Kuhn) och Magnus Pehrsson blir i så fall den femte. Den minsta gemensamma nämnaren här är Daniel Andersson, aktiv i guldlagen 2010 och 2013 och sedan sportchef 2014 och 2016. Han är inne på fjärde året som sportsligt ansvarig. Magnus Pehrsson är hans tredje tränare.

Det finns ingen linje i tränartillsättningarna men truppen är bred (och dyr) och där har MFF ett försteg som gör att konkurrenterna hamnar allt längre bakom. Men det är i kraft av pengarna, inte i kraft av sportslig utveckling. MFF kan surfa igenom Allsvenskan men kommer att framstå som alltmer yrvaket varje gång det blir dags för Europa.

Om Andersson ska tillåtas fortsätta använda landets rikaste fotbollsklubb som övningsobjekt för sina blinda tränarval kommer det att fortsätta på det sättet. När tar Champions League-pengarna slut?

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39