24
april
2017

Full fart framåt utan Zlatan

Manchester United har sex matcher på sig att ta sig förbi Manchester City eller Liverpool. Lyckas laget ta sig upp från femte till fjärde plats i sluttabellen är spel i nästa säsongs Champions League säkrat.

Jag vill påstå att möjligheterna har ökat betydligt i och med den svåra knäskada som Zlatan Ibrahimovic råkat ut för. Ibrahimovic har visserligen gjort 17 ligamål men hans dominerande närvaro och ovilja att ta hänsyn till omgivningen har också låst lagets spel. Titta på tabellen. Manchester United har ett försvarsspel i toppklass men är samtidigt hopplöst efter i offensiv slagkraft. 50 gjorda mål bleknar i jämförelse med de fyra lag som är före (63–70 mål).

Zlatan Ibrahimovics misslyckades i det trimmade kollektivet Barcelona. Det svenska landslaget fungerade också bättre som lag utan honom. I Manchester har hans närvaro gått ut över spelare som Wayne Rooney (petad) och Marcus Rashford (bara 5 ligamål). Paul Pogba har, från sin tillbakadragna position, förgäves försökt få snurr på lagets anfallsspel. Allt har hängt på om Zlatan varit på spelhumör. Om han tjurat och stått stilla har även övriga röda spelare varit markerade. Nu blir hela laget delaktigt i spelet. Det gör att United nu kan lägga i den extra växel som krävs för att rädda säsongen.

18
april
2017

Jibba Dibba Doo!

Ingen boll. Inget spel. Ändå lyckades Hammarby hålla emot AIK och avgöra matchen i andra halvlek. Till Hammarbys pluskonto kan också räknas ett skott i ribban från Jiloan Hamad. Men mest firad blev naturligtvis han som gjorde 2–1-målet – Pa Amat Dibba, mannen som tog vägen från Farsta till Tele2 Arena via Sundsvall. Jibba Dibba Doo! säger Bister.

I Göteborg gjorde Blåvitts anhängare sitt bästa för att göra helgens motståndare AFC Eskilstuna till en svensk upplaga av det i Tyskland hjärtligt hatade RB Leipzig. Emil Forsbergs klubb har köpt sin existens i tysk fotboll på ett sätt som är utan motstycke (man tog över en liten klubb på dekis, döpte om den och satte igång). AFC tog för några år sedan över Väsby Uniteds plats. Väsby hade då i sin tur gått ihop med Café Opera, som i sin tur tidigare slagits samman med Djursholm Fotboll. Till i år har man flyttat från Solna till Eskilstuna.

Vad de plakatbärande blåvita fansen inte begriper är att detta är nyskapande. Om man nu ska hälsa gästande lag med otrevliga tillmälen, som skedde i Göteborg, bör man åtminstone vara säker på att det egna laget är kapabelt att vinna. Det blev 1–1 och det innebär att Blåvitts fans denna gång tog lika fel som klubbledningen brukar göra när man lägger årsbudgeten.

10
april
2017

MMA på Studenternas

IFK Göteborg gjorde vad man skulle och fick tre poäng med sig hem från Uppsala efter att ha besegrat nykomlingen Sirius med 2–0. Allsvenskans återkomst till Uppsala efter 43 år blev dock ett spelmässigt bottennapp på Studenternas naturgräsplan, som har någon månad kvar till spelbart skick.

Men underhållning blev det, även om publiken fick vänta till matchens absoluta slutskede. IFK:s mittfältare Sebastian Eriksson satte en av sina patenterade vårdslösa tacklingar mot hemmalagets Kingsley Sarfo, som reagerade med att måtta ett slag mot Eriksson. På det följde allmänt tumult.

Kim Bergstrand, tränare för Sirius, anmärkte syrligt att Sebastian Eriksson "är bäste MMA-spelaren i den här serien". Eriksson, vars karriär innehåller 7 allsvenska mål och 35 gula kort, kan nog (dessvärre) inte beskrivas bättre än så och det känns inte alldeles tryggt för motståndarna när denna taggiga jordfräs på vänsterkanten får sina infall.

Eriksson får hållas därför att han ute på kanten sällan möter någon som sätter hårt mot hårt. Möjligen är han för feg för att spela centralt. Helt säkert är dock att han är för dålig fotbollsspelare för det.

03
april
2017

Sasa som på ”Tölös” tid

Örgryte hade en gång i världen en ytter vid namn Karl-Erik "Tölö" Kristensson. Han kämpade i laget under hela 1950-talet och var med om vandringen från division 3 till Allsvenskan. Hans jobb var att serva avslutarna Agne Simonsson och Rune Börjesson i mitten. Men bollen tog inte alltid den väntade vägen. "Tölö" var dock inte svaret skyldig om någon klagade. "Inlägg!? Det var ju ett skott!" var hans standardparering.

AFC-spelaren Sasa Matics mål på Sundsvall fick mig att tänka på "Tölö". Inlägget passerade Sundsvalls målvakt och spräckte debuterande AFC Eskilstunas allsvenska målnolla. Dessvärre var det allt AFC orkade åstadkomma framåt i sin första toppseriematch (1–3).

Det finns dock ingen anledning för AFC:s anhängare att misströsta. Det kan däremot finnas orsak att göra en koll efter en tredjedel av serien. Antalet poäng där ger en fingervisning om hur det kommer att gå. Den traditionella nykomlingen brukar ta hälften av sina poäng under de första tio matcherna. Förra året lyckades både Östersund (15 av 42 poäng) och Jönköping (13 av 35) överträffa förväntningarna och båda klarade sig kvar. ÖFK höll in i kaklet men J:Södra mattades en aning på slutet. En slutsumma på 30 poäng brukar räcka för att undvika direktnedflyttning. Har AFC 15 efter tio matcher?

27
mars
2017

Fotboll mål för brottslighet

Polisen varnar elitklubbarna för kriminellas försök att nästla sig in och skaffa sig hållhakar på spelare. Det handlar om att vilja styra spelarmarknaden och tjäna pengar på övergångar men att naturligtvis också påverka utgången av matcherna. Både elitspelare och talanger, alltså blivande stjärnor, kan räkna med att utsättas för detta.

Hur skulle det då gå till? Därom berättas inte i nyhetsrapporteringen. Men spelskulder är en naturlig väg in i fel sorts umgänge. En annan är påverkan inom de parallella klansamhällen som existerar i vissa invandrargrupper och som inte sällan är knutna till organiserad brottslighet. Fotbollsspelare ses som presumtiva inkomstkällor. Hot och påtryckningar, ibland personliga och ibland gentemot familjemedlemmar, kan användas för att tillskansa sig kontroll över spelare inom den egna gruppen.

Det är en bister verklighet och svårhanterliga förhållanden för polisen. Normala lagar och bestämmelser smäller inte särskilt högt i de alltmer slutna invandrargrupper som inte är intresserade av att integreras i det svenska samhället. Frågor möts med tystnad eller förnekanden. Det är med säkerhet ett problem vi bara sett början på.

19
mars
2017

Rasmus slutar – jag också

Medan Östersund skaffat sig en mer än rimlig möjlighet att bli det första Norrlandslaget som vinner något händer märkliga saker på andra håll.

Att Oscar Wendt säger upp sig i landslaget är dock inte så egendomligt. Han har analyserat läget och insett att han i bästa fall är trea bakom Jonathan Augustinsson och Martin Olsson. Det enda som återstår är då att bli blixtinkallad när någon av de båda skadat sig. Att, med andra ord, få en planerad ledighet spolierad. Klokt beslut.

Betydligt konstigare är att även Rasmus Elm förklarar att det får vara slutspelat i landslaget. Janne Andersson höll färgen när han kommenterade detta lätt absurda uttalande. Bister kom osökt att tänka på Pippi Långstrump när hennes kamrater Tommy och Annika berättade att det var sommarlov på gång. Pippi, som aldrig hade en tanke på att gå i skolan, blev avundsjuk och ville också ha sommarlov. Det är nästan så att jag också funderar på att ringa Janne A och klargöra att det inte kan bli något i fortsättningen.

En källa som fortfarande ingenting fattat är fotbolltransfers.com, som i flera år ansett att Elm har ett marknadsvärde på 18 miljoner. Dock har man aldrig ens antytt att någon vill köpa.

13
mars
2017

Djurgården satsar framåt

Gustav Engvalls sena ankomst till Djurgården ritar delvis om kartan inför den allsvenska starten. Det har varit lite si och så med anfallskrutet för Stockholmarna, som nu snabbsöker efter ytterligare en anfallare. Nigerianen Haruna Garba verkar vara näste man att skriva på för blåränderna. Med den saken avklarad kanske man borde se sig om efter en ledargestalt för backlinjen. Såvida man nu inte siktar på att vinna varje match med 5–4.

När Hammarbys nye tränare själv handplockar spelare till försvaret känner sig sportchefen Mats Jingblad överflödig och drar sig tillbaka. Hårdvinklat? Kanske, men med en gnutta av sanning.

AIK räknade med att få spela fotboll i cupkvartsfinalen borta mot Häcken. Men det blev märkvärdigt lite av den varan (och stryk med 3–0) sedan Häckens nye tränare Mikael Stahre mött sitt gamla lag med tre defensiva centrala mittfältare. Då blir det mycket hälseneskav och väldigt lite rull på ett tillslag.

Under tiden har Brommapojkarna krigat sig fram till semifinal i Svenska cupen. Kan det bli en Europabiljett för BP eller Östersund?

I en annan del av Europa får han med armbågarna ta igen sig i tre matcher. Det sägs att statyn ska omformas (slipas här och var) för att bättre visa vad han är bäst på.

06
mars
2017

Mindre svett i Hammarby

Hammarby har två år i rad hängt kvar i Allsvenskan genom att, med svärdet hängande över sig, ändra spelstil. Bort med tankeexperimenten, bort med krusidullerna och det fåfänga pyntet. Tillbaka till ett enkelt och disciplinerat 4–4–2. I och med den manövern bröts bedrövliga trender båda åren.

Enligt min mening var greppet möjligt därför att spelarna stod på en solid grund rent fysiskt. Den dåliga formkurvan berodde alltså inte på att spelarna konstant tog slut i andra halvlek, mera på att de fått taktiska instruktioner som övergick deras tekniska kompetens.

Efter vinterns tränarbyte, från Nanne Bergstrand till Jakob Michelsen, förstod fysansvarige Claes Hellgren att hans tjänster inte var efterfrågade i samma utsträckning som tidigare. Istället för att utveckla fysträningsinnehållet, som hittills haft ett utrymme på tre pass i veckan, bestämde Michelsen att det räckte med ett. Hellgren sade upp sig och är nu ersatt med Jimmy Lidberg, som är nöjd och glad med detta enda träningstillfälle per vecka.

Jag undrar vilket skick spelarna kommer att befinna sig i från mitten av september och fram till målsnöret. Kan bli så att mentale coachen Anders Friberg blir överarbetad och går in i väggen i höjd med Allhelgona.

26
februari
2017

Srivaddhanaprabha...

Srivaddhanaprabha är namnet på den man som i förra veckan sparkade Leicester Citys manager Claudio Ranieri, enligt uppgift sedan han dagarna före skrutit om att så skulle ske.

Han gjorde det därför att han kunde och därför att hyllningarna efter klubbens ligaguld förra våren nu förbytts i nyfikna och besvärande frågor om vad som är "fel" i klubben. Den mäktige ägaren, totalt renons på hur fotbollen fungerar, har antagligen tolkat denna säsongs resultat som en personlig förolämpning. Efter att ha blivit utsatt för något så oerhört måste man visa beslutsamhet. Man måste agera.

Vad mannen med det långa namnet inte kan förstå är att Leicester Citys ligaguld är något lika enastående och obegripligt som Coventry Citys FA-cuptriumf för 30 år sedan. En gång och aldrig mer. Kanske borde han istället ha försökt vårda minnet av framgången. För ligasegern var Ranieris förtjänst. Och Ranieri har inte blivit en sämre manager för att han inte klarar att ensam stå emot och parera all uppmärksamhet som kommit efter den oväntade framgången. Däremot kan man förmoda att Srivaddhanaprabha varit en usel ordförande mest hela tiden. Otacksamma dj-l.

20
februari
2017

Bajen blandar betong

Hammarby tar in stora pengar på sin trogna publik, som nu varit störst i landet under tre säsonger i följd. Faran är bara att man tar stödet för givet. Gör man det lär läktarna gapa tomma fortare än någon kan ana.

Förra året var en prövningens tid för anhängarna. Försvaret läckte svårt under perioder och vid en närmare titt på resultaten blir det uppenbart hur mycket som hängde på mittförsvaret. Kombinationen Richard Magyar/Lars Sætra startade 14 matcher (3–4–7 23–31). Paret Joseph Aidoo/David Boo Wiklander startade 9 matcher (6–3–0 11–2). Övriga kombinationer mellan dessa fyra spelare fick det här utfallet: 7 matcher 1–2–4 12–16.

Dessvärre har Wiklander återvänt hem till Göteborg. Aidoo har fått en ny partner i dansken Bjørn Paulsen från Esbjerg, en spelare som flitigt kommer att understödja offensivt. I sommar ansluter renodlat defensive Mads Fenger från Randers. Det senare pekar på att man kommer att sälja Aidoo.

Det är nödvändigt att paret Aidoo+Paulsen härdar till försvarsbetong, så att publiken känner att klubbledningen vet vad den gör. Tre år i förvirringens tecken med Nanne Bergstrand under devisen "att vilja men inte kunna" har satt sina spår. Publiken tål inte hur mycket som helst.

13
februari
2017

Ligaguld i fjol vad händer nu?

Leicester City blev i fjol ligamästare. Det var mer än oväntat – det var obegripligt! Men nu, ett drygt halvår senare, börjar man känna igen laget. Senaste förlusten, mot Swansea, var varken oväntad eller obegriplig. Förra säsongens obetvingliga 1–0-specialister parkerar för tillfället ovanpå nedflyttningsstrecket.

Anfallsparet Vardy (24 mål i fjol) och Mahrez (17) har hittills denna säsong gjort 5+3 mål. Förtrollningen sprack när Vardy visade upp sig i engelska landslaget före och under EM. Han fick chansen mot två lag (Portugal och Slovakien) vars backlinjer föll tillbaka direkt. Inget utrymme bakom. Där såg alla hur lite han hade att komma med under sådana förutsättningar. Ett lag har spelat med push-up mot Leicester denna säsong. Det var Manchester City och då gjorde Vardy tre av sina fem mål. Motståndarna har lärt sig läxan, formkurvan pekar mot nedflyttning och den enda lyckliga omständigheten är att tränaren Claudio Ranieri redan är vithårig.

Samma sak slår mot RB Leipzig, Emil Forsbergs nykomlingslag i Bundesliga. Succén före jul betyder att det blir svårare i spelprogrammets returmöten. Tyska lag går inte på samma nit två gånger. Kanske blir inte uppvaknandet lika brutalt för Emil & Co.

06
februari
2017

Hur tänker man i IFK Norrköping?

AIK har sålt Alexander Isak och Ebenezer Ofori för sammanlagt över 100 miljoner och går på offensiven genom att värva Kristoffer Olsson från Midtjylland och låna in Simon Thern från Heerenveen.

Toppkonkurrenten IFK Norrköping är inte i närheten av att förstärka på samma sätt, trots att man under det senaste året sålt spelare för ca 65 miljoner. Det är märkligt, särskilt med tanke på att klubben ser ut att gå mot nytt rekord vad gäller säsongsbiljetter. Förra året sålde man 6 938. Målet i år är 8 000 (i skrivande stund 6 091, före slutrushen i mars).

Intresset är alltså på topp. Trots den mer än lovligt mesiga insatsen i förra årets Champions League-kval. Trots att spelstyrkan sjönk betydligt efter förra årets försäljningar (mästarförsvaret slutade med en tredjeplats). IFK-fansen blev med rätta sura över att klubben vek ner sig i kampen om att få hem Kristoffer Olsson från Danmark.

Om IFK-basen Peter Hunt brydde sig det minsta om sin klubbs bakgrund skulle han för länge sedan insett att publikintresset i Norrköping är allt annat än beständigt. Han skulle också ha förstått att man måste bjuda tillbaka. Annars har man ingen publik kvar. Det lag IFK har nu kommer inte att kunna försvara tredjeplatsen.

30
januari
2017

Giffarna har deg

GIF Sundsvall är en hissåkare av rang, med sex allsvenska sejourer de senaste 30 åren. 2017 blir tredje året i den pågående vändan. Aldrig tidigare har Giffarna sålt spelare i samma omfattning som under det senaste året:

* Joakim Nilsson (mittback) till Elfsborg förra vintern för 5 mkr.
* Rúnar Már Sigurjónsson (mittfältare) till Grasshoppers i somras för 3 mkr.
* Stefan Silva (center) till Palermo nu i januari för 8 mkr.

Nilsson kom från Älgarna som 16-åring, Sigurjónsson är en av flera islänningar som passerat igenom laget på senare år och Silva började i stockholmska Akropolis men upptäcktes i Sirius. Alla tre har gått vidare relativt snabbt efter sin A-lagsdebut i klubben och 16 miljoner på intäktskontot är finfina pengar för GIF Sundsvall. Lägg till detta Emil Forsbergs övergång från Malmö till Leipzig i januari 2015, där en klausul gav Giffarna knappt 7 mkr.

Transferpengarna ger en grundtrygghet för en klubb som i regel får anstränga sig för att undgå återkvalsplatsen. Det ökar framtidstron men det höjer också förväntningarna på scoutingavdelningen, som måste vaska fram nya guldklimpar. Å andra sidan lär nu både spelare och agenter förstå att en flytt till Sundsvall inte är detsamma som att hamna ute på tundran. Det går att ta sig till Europa även härifrån. Ytterligare ett argument för att välja GIF Sundsvall.

23
januari
2017

Alexander väljer klokt

Nykterheten och det goda omdömet vann – Alexander Isak valde Borussia Dortmund framför Real Madrid. Han valde därmed en fortsatt – och grundlig – fotbollsutbildning i Tyskland framför exponeringen som "Årets leksak" i Madrid.

Om det inte funkat i Madrid hade han kunnat skylla på i princip vad som helst – och blivit trodd. Om det inte funkar i Dortmund får han ta sig en allvarlig funderare. Pengar har han i vart fall så att framtiden är säkrad. Påskriftsbonus från Borussia plus tio procent av vad AIK får. Vad AIK får kommer dock fram först i klubbens kvartalsredovisning. Gissningsvis 90 miljoner kronor.

Sedan kan man dissekera Alexander Isak rent fysiskt. Han är inte färdigvuxen ännu. Kroppen kommer att bli tyngre och mera stabil. Hur ser han ut om två år? Hur är snabbheten? Hur är rörligheten? Övergången till Borussia Dortmund är bara början på en stor förändring.

Apropå förtalsmålet Ibrahimovic/Karlsson: Gent har köpt IFK Norrköpings spindeltunne mittfältare Tesfaldet Tekie, en spelare som fysiskt knappt ens räcker till i Allsvenskan. Vad ska det bli av honom? Belgian Blue? Hur många tallrikar belgisk gröt krävs det för att komma dit?

16
januari
2017

Svår sits för Isak

Sagan Alexander Isak verkar ha häxan Pomperipossa i en biroll. "Jag vill ju spela fotboll", tänker lille Alexander. Men häxan väser "Ta pengarna!".

Den än så länge omyndige AIK:aren får utstå ett tryck som kommer från alla håll. AIK vill ha 95 miljoner för att få (tillfällig) rätsida på sin ekonomi. Agenten vill ha provisionen. Men hur går tongångarna inom familjen? Finns det alls någon frizon för en 17-åring som uppvaktas av världens mest uppblåsta fotbollsklubb?

Inga beslut bör tas utan konsultation av Martin Ødegaard, den året äldre norrmannen som i januari 2015 plockades av Real Madrid. Han har hållits i B-laget under två år (60 matcher/5 mål) men är sedan årsskiftet utlånad till Heerenveen. Just att han lånats ut till det som brukar vara en bra startplattform för svenskar är talande. Möjligen har det gått för fort. Möjligen har miljön i Madrid bidragit till att trubba av hans lust för fotboll. Det är bara som jag tror. Men Alexander Isak bör ta reda på hur det verkligen förhåller sig innan något kontrakt skrivs under.

Han tycks oavsett vilket bli kvar i AIK under våren. Om det blir som utlånad efter påskrift kommer vi att få se en ung spelare som vaktar sina ben inför avresan. Det är inte särskilt bra det heller. Det är åt h-e för mycket pengar inblandat.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39