10
maj
2016

Pöbeln styr Allsvenskan

"Arrangören, det vill säga fotbollen, har ett huvudansvar. Både för kulturen på läktaren och för hur arrangemanget ser ut." Så säger inrikesminister Anders Ygeman till TT, och fortsätter: "I stort är supporterkulturen en stor tillgång för svensk fotboll, men så finns det en ganska liten klick som har ett dåligt beteende och de måste helt enkelt ändra sig eller försvinna från arenorna."

Detta med anledning av de två senaste veckornas händelser:

27 april Malmö FF–IFK Göteborg avbruten sedan ett knallskott kastats från Göteborgsklacken mot en spelare och en av domarna. MFF tilldömdes segern med 3–0.

5 maj Cupfinalen Malmö FF–Häcken fördröjd på grund av bengalbränning. Fyra bränn- och rökskadade till sjukhus samt en förmodad hörselskada efter kastat knallskott (från Häckenklacken mot egen supporter).

8 maj Skånederbyt Helsingborg–Malmö tillfälligt stoppat av hemmafansens bengalbränning i ett läge när HIF gick in för att säkra segern. Tränaren Henrik Larsson var inte särskilt imponerad av det beteendet.

Ygeman är glasklar. Men SEF stryker ultras och firmor medhårs för att få dem att peka ut knallskottskastare. Bengalbränningen tycks man ha glömt bort. SEF är inte i närheten av någon trovärdighet. Man spelar fortsatt under täcket med ligisterna för att försäkra sig om biljettintäkter.

Författaren Björn Ranelid har, i likhet med Bister, tröttnat och skriver på Facebook: "Jag bejakar inte kriminella och sinnessjuka handlingar inför och under en fotbollsmatch. / ... / Avslöja dem, ange dem och utestäng dem från alla fotbollsmatcher under tio år. De skall därtill straffas med dryga böter och helst fängelsestraff, om det är så att en människa kommer till skada genom deras sjuka tilltag med bengaler och rökverk."

Ett befogat utbrott. Men sanningen är att SEF inte bryr sig så länge som publiksiffrorna hålls uppe. Inget ledarskap, ingen moral.

03
maj
2016

Leicester rakt upp och ner

Ibland får man ta det onda med det goda. Att Leicester City vinner ligan är ingen höjdare. Jag har sagt det förr och upprepar det gärna: Det är ett ruffigt, riskminimerande lag som spelar på kontring.

Skitfotboll. Men att det är avgjort i toppen betyder att Spurs inte behöver anstränga sig i slutmatchen borta mot Newcastle United. Därmed ökar möjligheterna för Bisters engelska favoritlag att klara sig kvar ytterligare ett år.

Ingen hade väl trott att Leicester skulle vinna. Förhandstipsen gick ju i själva verket åt rakt motsatt håll. Ägna gärna en tanke åt denna tidnings Premier League-expert, herr Spångberg. Han är, vad jag förstår, nära en existentiell kris. Han har så här i säsongens slutskede setts läsa ligatabellen stående på händer. Anledningen är ... hur ska jag uttrycka det ... känslig. Herr Spångberg hade nämligen – tvärsäkert – satt Leicester City som lag #20 i sitt förhandstips. En miss av den magnituden är antagligen lika svår att åstadkomma som 13 fel på en stryktipsrad.

Nu är det så här: Både jag och herr Spångberg är principfasta män, så bli inte alltför överraskade om tipset står fast när det är dags för ny säsong fram i augusti. Under tiden glädjer jag mig åt Andros Townsends frisparksmål för Newcastle mot Crystal Palace. Men jag misstänker å andra sidan att just det är det enda han egentligen behärskar i ämnet fotboll.

• När deltagarna i Fotbollsmåndag ägnar flera minuter åt ett till synes allvarligt resonemang om Rasmus Elms EM-kandidatur inser jag att livet är alldeles för kort för att lyssna på sådan smörja. Det skulle kännas lite bättre om de här betal-tv-nissarna ägnade sig åt kritisk granskning istället för att med förställda gravallvarliga röster försöka bygga luftslott. Lundh är i vanlig ordning beredd att hålla med om precis vad som helst.

26
april
2016

Rekordjämn allsvenska

Allsvenskan 2016 liknar ingenting annat. Fem omgångar är spelade. Sundsvall och Jönköping toppar. Ska Giffarna eller den småländska nykomlingen göra en Leicester och bita sig kvar däruppe hela året?

Skulle inte tro det. Haken här är att "toppen" egentligen utgörs av tio lag inom två poängs marginal. Ett eller två poängtapp i rad och läget är förändrat. Mönstren kommer att vara tydligare om en månad, när alla har avverkat tolv matcher och serien tar paus för EM-slutspelet.

Inget etablerat lag har lyckats åstadkomma en flygande start på säsongen. Djurgården var på väg, men efter två förluster är laget nere på jorden. Norrköping har öppnat hyfsat men måste hitta en ny målvakt. Malmö började trögt men har snackat ihop sig internt och hittat sitt försvarsspel. MFF är därför det långsiktiga topptipset. Både Örebro och Hammarby kan vara nöjda så här långt. Göteborg har åtminstone hyfsad arbetsro inför fortsättningen. Så långt övre halvan.

AIK är än så länge ett oskrivet blad. Hypen kring 16-årige Alexander Isak skyler över problemen med mittfältet och anfallet. Vilken uppställning är den bästa? Östersund charmade alldeles i början men fick också ett pålitligt anfallskort skadat direkt. Helsingborg är notoriskt ojämnt och risken är väl att Henke Larsson än en gång lämnar en klubb innan misslyckandet är hugget i sten.

Gefle ligger där man ligger och gör det med viss vana och trygghet. Men ett "tjenare grabbar, kul att se er här nere" riktat till Kalmar, Elfsborg och Häcken kommer inte att tas väl upp. Här är nämligen tre klubbar som redan nu är illa ute. KFF:s tillit till Viktor och Rasmus Elm kommer att straffas. De båda har bara startat var sin match. Elfsborg saknar genomslagskraft och Häcken står och faller med skadade Paulinho.

Falkenberg, med skadade löftet Gustaf Nilsson ute ur bilden fram till sommarens planerade Danmarksflytt, ligger sist och lär stanna där.

Slutsats: Peter Gerhardsson slutar i Häcken för att bli assistent till nye förbundskaptenen Janne Andersson.

19
april
2016

Zlatan till Kina!

Idén med en ny förbundskapten i höst börjar sätta sig. Men då uppstår frågan: Hur återvinner man den gamle? Tror inte Zlatan är intresserad av vidare samarbete. Vad göra? Först och främst fira födelsedagen ordentligt, ty i höjd med 27 juni (då de tre sista åttondelarna spelas nere i Frankrike) lär han vara entledigad för gott.

Med huset i Mölnlycke som utgångspunkt vill Bister föreslå att Hamrén köper in sig i Dressmann på Femmanstorg i Göteborg. Där vore hans roll given. Nämligen att följa i fotspåren på klassiska boxningsvärldsmästare som Jack Dempsey och Joe Louis. Båda blev greeters, Louis utanför Ceasars Palace Casino i Las Vegas och Dempsey i sin egen restaurang på Broadway i New York. Det som gör Hamréns framtidsutsikter så intressanta är att hans tal redan nu är mer eller mindre obegripligt. Louis och Dempsey behövde några extra årtionden för att nå dit. Vem skulle inte vilja bli haffad av den babblande Jerka, indragen i butiken och tvingad köpa ett par boxershorts?

Det riktigt intressanta är naturligtvis vart Zlatan tar vägen. Ryktena om Premier League är skrönor, tro inte annat. Hans agent placerar den typen av rykten så här års. Bisters tips: Kina. I så fall får frågan om Zlatan väntade intrång i OS-truppen en automatisk lösning.

• En krönikör i Norrköping (NT-ÖD) föreslår att IFK ska lugna ner sig till efter säsongen med att söka Janne Anderssons efterträdare. Den briljanta idén är att Stefan Hellberg ska leda laget under hösten, assisterad av Mathias Florén. För det första tror jag inte Hellberg är lockad. För det andra borde krönikören vara lite bättre påläst om gamla katastrofer.

• Malmö FF fick ordning på sitt spel genom att snacka igenom arbetsfördelningen mellan bakre mittfältaren Lewicki och mittlåset Bengtsson/Arnason. Nye tränaren Allan Kuhn ville satsa offensivt, uppenbart omedveten om hur laget gick bort sig i Champions League i höstas.

12
april
2016

Substanslösa anklagelser

Snabb viktuppgång hos kända fotbollsspelare är ett känsligt kapitel. Friidrottstränaren Ulf Karlsson vädrade i förra veckan sina tankar i ämnet kring Zlatan Ibrahimovic och dennes period i Juventus (2004–06).

Ibrahimovic kom till Juve mitt under en pågående rättegång mot klubbens f.d. medicinskt ansvarige Agricola, som i november 2004 dömdes till 22 månaders fängelse för förseelser begångna under 1990-talet. I det här skedet arbetade i stället klubbens sportchef Moggi energiskt med att köpa domare. Trots det påstod Karlsson – i en paneldebatt med Värmlands Idrottshistoriska Sällskap – att Z måste ha varit dopad, då han enligt Karlsson "gått upp tio kilo på ett halvår". Några dagar senare hade Karlsson fått tugga i sig sina ord och gjort avbön. Men i Zlatans läger har man tagit illa vid sig. Karlsson stäms.

Ulf Karlsson öppnade antagligen med en antydan, omgiven av kaffedrickande värmländska pensionärer, men borde ha vetat bättre än att dra saken till sin spets. Det kan vara hur det vill med den eventuella viktuppgången och dess bakomliggande orsaker. Det avgörande är att Karlsson inte har bevis.

Liknande frågor har yppats tidigare. Det har då gällt namn som brasilianaren Zico (född 1953), västtysken Karl-Heinz Rummenigge (1955) och argentinaren Diego Maradona (1960). Samtliga "svällde" vid 20–22 års ålder och då i en tid när anabola steroider nyligen (1975) förbjudits i olympiska sammanhang. Uppgången iakttogs och noterades men ingen utomstående kunde med säkerhet förklara vad det berodde på.

• Samtidigt rapporteras det något oväntat att Angel Di María är den spelare i Zlatans klubb PSG som gör mest pengar på sin fotboll – 24 miljoner euro per säsong om alla sidointäkter inkluderas. Zlatan drar in 23 miljoner. Ännu en motgång. Men den får hans agent ta på sig.

05
april
2016

Raka rör lönar sig

Märkligt det här med spelidéer. AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys premiärinsatser visar hur svårt (eller enkelt) det kan vara.

AIK har bytt sina egensinniga och självgående spjutspetsar Henok Goitom och Mohamed Bangura mot Denni Avdic och Eero Markkanen, två spelare som kräver en helt annan support bakifrån. Nu är visserligen finländaren inte fulltränad och fick börja på bänken. Men det väsentliga är att det två förstnämnda är borta. Trots det väljer AIK-tränaren Andreas Alm att starta med två innermittfältare som ligger lågt (Ofori och Etuhu). Så blev det heller inget spela att tala om.

Hammarby tycks vara lika illa ute. Ramen kring konstverket lossnar när Kennedy sjukanmäler sig. Att det finns nya spelare i truppen kvittar. Nanne Bergstrand väljer ändå att starta med Philip Haglund och sänker speltempot ytterligare genom att byta in Johan Persson. Det blir en samling klumpiga fötter och stela ben som får oerhört svårt att möta Östersund, den nätt samspelande nykomlingen. ÖFK är sannolikt det första svenska elitlaget som från början är anpassat till konstgräsmiljö.

Djurgården har däremot förlorat spelare och målmedvetet sökt efter passande ersättare. De nya går så gott som allihopa rakt in i laget – därför att de behövs. Bakom det ligger Per Olssons förmåga att rakt svara "ja" på samma fråga som får Bergstrand att spruta ånga ur öronen och Alm att bara vända ryggen till. Frågan är egentligen hemlig. Men den har att göra med uppmuntran till egna initiativ.

Så har Markus Rosenberg (MFF) och Tobias Hysén (IFK Gbg) genom sina premiärdykningar bums nominerat sig själva till Årets Helena Bergström. Den som vill komma i åtanke ska fiska efter fördelar på ett sätt som är tillgjort, genomskinligt och förutsägbart.

29
mars
2016

En rökare i Barça

Bister besökte en gång Barcelona. Det var i mars 1989. Johan Cruyffs första tränarsäsong i FCB pekade mot ligaseger och intresset för klubben var än en gång på väg uppåt.

Cruyff predikade sina fotbollsgrunder där en av hörnstenarna var att varje laguppställning måste vara symmetrisk, i det här fallet 4–4–3. Anledningen var logisk: På så sätt bildas trianglar som ger varje spelare två passningsalternativ.
Han släpptes in i Ajax A-lag som tonåring. Då blev han en utförare av tränaren Rinus Michels tankar om ett osedvanligt högt och pressande försvarsspel. Det inleddes i samma sekund som laget blev av med bollen. Michels kallade detta "pressing voetbal". Det var hans efterträdare, rumänen Stefan Kovacs, som i brist på bättre sade "totalfotboll".

Cruyffs bidrag till utvecklingen blev att systematiskt lämna sin centerplats, först i 4–2–4 och senare i 4–3–3. På så sätt uppstod ett vakuum och så drogs hela laget in i en virvel av positionsbyten där Cruyff kunde avsluta anfallen som mittfältare i tredje vågen – självklart omarkerad.

I Barcelona hemsöktes han av holländska journalister, flåsiga män i för varma kläder som alla var utsända med samma uppdrag: "Ta reda på vad den dj-ln tjänar!". I det klimatet kunde han ägna en stund åt en glosögd svensk som visste vem som stått i Ajax mål när han debuterade. Vi var bekanta sedan tidigare och han berättade gärna om hur han ville se spelet utföras. Just den här dagen tog vi hissen ner från pressrummet till parkeringen. Han sträckte fram cigarillpaketet och jag tog en. "Men du röker ju inte", flinade han. Svaret blev ett mummel och röda kinder. Jag klev ur BMW:n vid Plaça Espanya, fånflinande med en stinkpinne i näven.

Johan Cruyff avled i lungcancer den 24 mars. Han blev 68 år gammal. Idag har merparten av Europas stora fotbollsklubbar tränare som under sina aktiva karriärer på något sätt kommit i kontakt med Cruyff. Målvakten hette Hoogerman.

22
mars
2016

Ingen rök utan eld

Svensk Elitfotbolls "dialog" med fansen går vidare. Det senaste greppet – att lägga avspark i cupkvartsfinalen AIK–Hammarby halv sju, så att man hinner vädra ut röken till klockan sju – måste ses som en framgång.

På så sätt får kortsidans narcissister sitt lystmäte tillgodosett. Lyckan fullkomligt strålar kring Mats Enquist samtidigt som supporterunionens ordförande tillfälligt lyfter på sin nödvändiga skidmask så att vi alla kan se att även hon är nöjd. Puss!

Otroligt bra tänkt. Men skit för all del i spelarna. Första halvlek i den matchen var rena såsen. Vad annars efter en halvtimmes fördröjning? Spelarna tycks inte varken vilja eller våga påverka fansens beteende. Man verkar generellt sett heller inte ha särdeles mycket att komma med vad gäller underlaget. Ingen är nöjd med vad som bjuds på förträffliga Tele2. "Betong" har det sagts. Nu får vi höra att det alldeles för dyrt att byta matta. Därmed drabbas två av seriens lag. Överraskande och märkligt. Konstgräs som är så bra, särskilt för oss (lättlurade idioter) i Norden. Publiken märker dock ingen skillnad och allt får därför bli vid det vanliga.

Zlatan Ibrahimovic bor i en stad (Paris) där säkerhetspolisen är på helspänn för att förhindra nya attentat. Nu avstår han torsdagens landskamp, som spelas i ett land (Turkiet) där det smäller mest hela tiden. "Det är ett sätt att försöka bevara hans superform till EM i sommar", säger förbundskapten Erik Hamrén. Instämmer. Möjligheterna till det ökar onekligen om han har huvudet och benen i behåll. Samtidigt är nog så att Rosa går på bal och lämnar finaste smycket hemma eftersom hon inte riktigt litar på busarna i det kvarter där festen hålls. Övriga spelare då? Säkerhetsavdelningen har gjort sin bedömning: "Sorry, boys – you are expendable." Vi får se hur vettigt beslutet är att alls åka till Antalya.

15
mars
2016

Leicester ett fattigdomsbevis

Det har gått en månad sedan jag blåste bort topplocket angående Leicester City. Den gången hade laget gått på en mina mot Arsenal. Men sedan dess stolpar lilla Leicester vidare mot den silverbuckla som skymtar vid horisonten. På de fyra senaste matcherna har man 3–1–0 och 5–2 i mål.

Det som bör oroa lagets sentimentala anhängare är att segermarginalerna är så knappa, trots att motståndet på sistone utgjorts av lag från tabellens nedre halva (Norwich City, West Bromwich Albion, Watford och Newcastle United). På lördag väntar ytterligare ett (Crystal Palace).

Det uppbyggliga för Bister – som anser att Premiershippokalen aldrig bör bli mer än en hägring för Leicester – är att spelet var så skralt mot Newcastle. Managern Claudio Ranieri var efteråt besviken på att man slarvat för mycket i första halvlek och då blivit sårbara i mitten.

På det sättet var Newcastle rena drömmotståndaren. Det är ett lag som idag är så trasigt att det är omöjligt att hitta två spelare bland de elva som i en given situation tänker samma tanke. Nye managern Rafa Benítez – som fick sin tio matcher långa svit av obesegrade debutmatcher spräckt – talade uppskattande om "work rate". Sedan gick han antagligen hem och grät.

Fotbollstekniskt kan Leicester City sorteras ner i samma skräplåda som Watford (ligatvåa 1983, FA-cupfinal 1984) och Wimbledon (FA-cupsegrare 1988, sexa i ligan två gånger). Den förstnämnda klubben gav oss Graham Taylor, som blev ett enkelt nummer som engelsk förbundskapten, den andra tråkade till sist ut sin omgivning så till den milda grad att man tvingades överge London.

Bisters hopp står till att Man Utd, Everton och Chelsea ska göra sitt jobb i slutomgångarna. Men hur är klassen på Premier League ett år när Leicesters för tillfället främsta utmanare förvandlats till en lekboll av Borussia Dortmund?

08
mars
2016

Kör så det ryker!

Svenska Cupens kvartsfinaler på lördag blir högintressanta, särskilt mötet AIK–Hammarby. Bisters ogarderade tips blir: Trekvart! Så mycket bör nämligen kortsideshoparna kunna fördröja denna match.

För: trekvart talar att det är två kvalificerade sabotörsgrupper vi talar om. Trots att det är tidigt på året kan man räkna med att båda är på hugget. Välfyllda lager av bengaler, spetssabotörer som är runda och goa efter vinterns mängdträning och en uppdämd experimentlusta är andra plusfaktorer. Det finns alltid nya och oprövade sätt att störa matcherna.

Mot: trekvart talar att polisen – enligt egen utsago – tänker ta sin uppgift på allvar i år. Kan man verkligen lita på det?
I Malmö ställs stenrika Malmö FF mot IFK Norrköping, laget som förra året gjorde vad MFF borde gjort (vann serien). MFF omsatte förra året 503,3 mkr och gjorde en vinst på 231,5 mkr. Bortsett från det var säsongen en komplett besvikelse, där både serieplaceringen (femma) och den iskalla säsongsavslutningen i Champions League (0–4, 0–5 och 0–8) bidrog till det pressade läge man just nu befinner sig i. MFF m-å-s-t-e vinna för att fortfarande ha chans att få kvala till Europa League.

Alla som är någorlunda vuxna minns hur AIK (1999) och Helsingborg (2000) kvalade in till Champions League och hur det hur båda klubbarnas ledningar fick dårfnatt och drog på sig skyhöga kostnader. För AIK ledde det så småningom till nedflyttning, för HIF till ekonomiska bekymmer som håller i sig än idag. Skillnaden mellan AIK/HIF och MFF är att det i det senare fallet var tränaren och spelarna som spårade ur. Det kan också räknas som en intressant erfarenhet.

01
mars
2016

Som att stjäla godis

Det kan bli pinsamt när (alltför) välavlönade fotbollsspelare alltför öppet visar upp symbolerna för sin framgång. I Neapel har det nära nog utvecklats till en sport att plocka klockor från blåögda idoler. Det senaste fallet är Napolis anfallare Lorenzo Insigne, som i söndags rånades under en bilfärd genom stan.

En motorcykel körde upp jämsides och den beväpnade mannen på bönpallen krävde att Insigne, hans fru och två vänner skulle överlämna sina värdesaker.

När rånaren lagt beslag på en Rolexklocka, €800 i kontanter och diverse smycken bad han Insigne tillägna honom ett mål i matchen mot Fiorentina på måndag. Sedan försvann han och hans chaufför. Men den glädjen ville Insigne inte bistå med. Napoli fick visserligen 1–1 i Florens, men det var Higuaín som gjorde målet.

Tidigare har åtminstone tre av Napolis spelare drabbats. 2013 utsattes slovaken Marek Hamsik för en liknande attack när två män på en skoter stoppade hans bil och norpade hans Rolexklocka. Valon Behrami, som spelade för klubben 2012–14, plockades på en Hublotklocka när han var ute på shoppingrunda. Edinson Cavanis hem utsattes för inbrott, vilket fick honom att först flytta till ett inhägnat bostadsområde och sedan lämna stan för gott med Paris som destination.

Fyra spelare på bara några år. Det är ingen vidare reklam.

Regeringen har under februari skickat (ytterligare) trupper till stan för att komma tillrätta med den accelererande brottsligheten. Kanske borde spelarna bära billiga kopior när man rör sig ute bland kreti och pleti?

Samtidigt, i ett annat hörn av världen, tar Hammarbys anhängare vändningen i cupen mot Ljungskile som intäkt för att deras favoriter kommer att bli oslagbara i år. 0–2 efter tre minuter blev 4–2. Tror inte de allsvenska motståndarna är lika intresserade av att släppa till.

23
februari
2016

Allt blev bara ljust och lent

Elfsborgs Sebastian Holmén har sålts till Dinamo Moskva. Sannolikt har boråsarna fått uppåt 10 mkr för sin mittback. Då händer det som borde hända oftare i liknande situationer. Elfsborg osäkrar plånboken och tar flyget till Sundsvall för att köpa loss Joakim Nilsson från Giffarna.

Fem miljoner kronor till Medelpad och ett illa maskerat jubelvrål från GIF Sundsvalls klubbchef Urban Hagblom, som plötsligt känner hur huvudvärken släpper och allt bara blir ljust och lent. Så kan det bli när en rik klubb plundrar en fattig – men samtidigt gör rätt för sig.

Det här var kutym i äldre tider. IFK Göteborg sålde utomlands och köpte in ersättarna från allsvenska konkurrenter. På så sätt stannade pengarna inom svensk fotboll. Men den dimensionen försvann med Bosmandomen 1995. Och hade Dinamo Moskva fått tummen ur tidigare, och gett Elfsborg mera tid att leta efter en ersättare, så hade det antagligen blivit någon kontraktslös utlänning.

Så över till den finfina franska FIFA-dokumentär som SVT sände i söndags. Stanley Rous framstod som mera otidsenligt korkad än jag kunnat föreställa mig. Hans efterträdare João Havelange var å andra sidan utstuderat cynisk redan i sin valkampanj, där han knuffade helgonet Pelé framför sig på en väl planerad rundtur genom Afrika.

Horst Dassler (Adidas) var den som gav Havelange och Blatter det verktyg man letat efter när han grundade ISL, ett företag som i egenskap av fördelande mellanhand satte fart på korruptionen inom FIFA. Dokumentären gav också stöd till Bisters teori om att Blatter "brände" Platini med den famösa utbetalningen. Den gjordes med beräkning för att straffa Platini, som vänt sig mot Blatter.

Filmen bjöd på 90 minuter av utstuderat svineri. Men det var betydligt högre klass på underhållningen än när Leicester City spelar. Så fick jag säga det också.

16
februari
2016

Tack för i år, Leicester

Bister är tämligen övertygad om att höjdpunkten i staden Leicesters moderna historia nåddes när arkeologer härom året fann kung Richard III:s kvarlevor nedgrävda i utkanten av en parkeringsplats. Ty någon ligaseger för Leicester City lär det inte bli.

Den sena förlusten mot Arsenal på Emirates var troligtvis det som behövdes för att sätta stopp för den här elvan av töntar som, påhejade av sin tränare, läst instruktionsboken baklänges med vissa kapitel utelämnade.

Laget utstrålar ett självförakt som grundas på medvetenheten om att man egentligen inte kan spela fotboll och att topplaceringen i ligan inte är på riktigt. Fuska så länge det går – men före säsongens slut kommer allt att träffa er i nacken, som en bumerang spetsad med en komocka.

Förspelet till straffen som gav ledningsmålet var inte särskilt snyggt. Jamie Vardy lade bollen vinkelrätt ner mot kortlinjen. Men sedan bytte han löpriktning, och skar snett inåt mot mål, för att kunna snubbla över Nacho Monreals klumpigt utsträckta ben. Vardy gick alltså inte efter bollen! Domaren var lättlurad nog att blåsa. Men längre fram i matchen, när samma trick prövades mot samma Arsenalspelares än en gång utsträckta ben, då kom ingen signal. Tack för det.

Leicester ruffade, maskade och jävlades så länge det gick. Som när Mahrez byttes ut (58:e) och motvilligt men ändå flinande tog en halv evighet på sig för att hitta till linjen. Men orsaken till bytet var att Simpson åkt ut (54:e) och den utvisningen ledde till att Arsenal kunde ta över, få upp tempot i passningarna och bita sig fast på offensiv halva. Det fina är att det var just trögheten i Mahrez masande som bidrog till det långa tidstillägget och därmed bäddade för Danny Welbecks segernick i femte extraminuten.

Årets kamp om mästartiteln står nu mellan Arsenal. Tottenham Hotspur och Manchester City.

09
februari
2016

Vaktombyte i Blåvitt

Så var det dags. Igen. IFK Göteborg byter ordförande. Gunnar Larsson (1982–2000) serverades stora framgångar vid sitt tillträde och satt igenom klubbens hela internationella storhetstid. Sedan förändrades villkoren och IFK kunde inte som tidigare ta betalt för sina svenska stjärnspelare. Trots det har klubben fortsatt leva på stor fot. Larsson har på 16 år haft åtta olika efterföljare:

Kurt Eliasson (2001–02) lämnade in av "personliga skäl" sedan IFK bränt 90 mkr på några år (och kvalat sig kvar 2002).

Bengt Halse (2003–05), som var ovetande om de svarta pengar som sportchefen och kassören bollade mellan klubben och en agent. Det sista han gjorde var att pantsätta Kamratgården för att kunna betala skatteskulden.

Stig Lundström (2006–08) ICA-handlare som städade efter Halse, vann SM-guld 2007 (+cupen 2008) och sedan drabbades av prostatacancer.

Kent Olsson (2009–12) sjösatte svindyra "Real Göteborg" 2012 och åberopade tidsbrist vid sin avgång, som sammanföll med att klubbdirektören Seppo Vaihela fick sparken.

Bertil Rignäs (2013) satt inte ens ett år. Avgick i november i samband med att han figurerade i en kommunal skandal och sparkades som vd för Bostadsbolaget. Cupmästare 2013.

Conny Blessner (2013) vice ordförande som täckte upp mellan november 2013 och årsmötet i mars 2014.

Karl Jartun (2014–15) tog över med hög röst men insåg inte vikten av att säkra de kommersiella intäkterna. Resultat: Förluster på minst 20 mkr på två år (besked kommer på årsmötet 7 mars). Sålde därför spelare till underpriser. Tiggde pengar till den grad att han för en period skrämde bort storsponsorn Nils Wiberg. Jartuns period kännetecknades också av dålig stämning, särskilt i relationen mellan kocken och klubbdirektören (som båda sparkades!). Tvingades sälja Kamratgården. Avgår nu tillsammans med kassören Ulf Ivarsson.

02
februari
2016

Tack, Erik!

Måndagen var svår. Åtminstone inledningsvis. Bister hade inte den blekaste aning om innehållet i veckans spalt. Tvångsåtgärder övervägdes. Men då öppnade sig himlen. Först genom de magiska ord som yttrades i Solna ("Jag avgår") och något senare via nyheten om att svensk mycket begåvad spelare återvänder till Europa.

Erik Hamrén anser att det kan räcka med att vara förbundskapten när sommaren EM-slutspel i Frankrike är avklarat. Tänk, det tycker jag också. Äntligen har jag nått samstämmighet med den mannen. Och tack för att Du räddade veckans spalt. Motståndsrörelsens nästa grannlaga uppgift blir att hålla alla SvFF-broilers borta från den övergivna köttgrytan. Varken Jörgen Lennartsson eller Håkan Ericson är vuxen uppgiften. Inte ytterligare en hjälte vars största merit är att han lyckas sova sig igenom förbundets tränarkurser (och ser den meriten som det allena saliggörande). Kandidater måste sökas bland det fåtal tränare som har internationell erfarenhet.

Nu över till det riktigt positiva. Nabil Bahoui lämnar Saudiarabien. Han blev uppenbarligen ditlurad av en penningkåt agent. Men han upptäckte ganska snart att han hamnat i en sportslig återvändsgränd. Om han stannat där borta hade vägen till EM varit stängd. Med spel i Hamburg blir det en helt annan sak. HSV balanserar visserligen (i vanlig ordning) på avgrundens rand. Men med Albin Ekdal i samma klubb kanske de båda kan egga varandra. Albin kan ju om inte annat börja träna starter i sällskap med sin nye kompis. Vi får se om tränaren Bruno Labbadia, som tillträdde 15 april förra året, också får äran att lotsa laget fram till maj månads målsnöre.

Se där två tecken på att på alltmer galna värld ändå går åt rätt håll. Nu blir å andra sidan letandet efter ny förbundskapten en ny anledning att liga sömnlös.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39