06
februari
2017

Hur tänker man i IFK Norrköping?

AIK har sålt Alexander Isak och Ebenezer Ofori för sammanlagt över 100 miljoner och går på offensiven genom att värva Kristoffer Olsson från Midtjylland och låna in Simon Thern från Heerenveen.

Toppkonkurrenten IFK Norrköping är inte i närheten av att förstärka på samma sätt, trots att man under det senaste året sålt spelare för ca 65 miljoner. Det är märkligt, särskilt med tanke på att klubben ser ut att gå mot nytt rekord vad gäller säsongsbiljetter. Förra året sålde man 6 938. Målet i år är 8 000 (i skrivande stund 6 091, före slutrushen i mars).

Intresset är alltså på topp. Trots den mer än lovligt mesiga insatsen i förra årets Champions League-kval. Trots att spelstyrkan sjönk betydligt efter förra årets försäljningar (mästarförsvaret slutade med en tredjeplats). IFK-fansen blev med rätta sura över att klubben vek ner sig i kampen om att få hem Kristoffer Olsson från Danmark.

Om IFK-basen Peter Hunt brydde sig det minsta om sin klubbs bakgrund skulle han för länge sedan insett att publikintresset i Norrköping är allt annat än beständigt. Han skulle också ha förstått att man måste bjuda tillbaka. Annars har man ingen publik kvar. Det lag IFK har nu kommer inte att kunna försvara tredjeplatsen.

30
januari
2017

Giffarna har deg

GIF Sundsvall är en hissåkare av rang, med sex allsvenska sejourer de senaste 30 åren. 2017 blir tredje året i den pågående vändan. Aldrig tidigare har Giffarna sålt spelare i samma omfattning som under det senaste året:

* Joakim Nilsson (mittback) till Elfsborg förra vintern för 5 mkr.
* Rúnar Már Sigurjónsson (mittfältare) till Grasshoppers i somras för 3 mkr.
* Stefan Silva (center) till Palermo nu i januari för 8 mkr.

Nilsson kom från Älgarna som 16-åring, Sigurjónsson är en av flera islänningar som passerat igenom laget på senare år och Silva började i stockholmska Akropolis men upptäcktes i Sirius. Alla tre har gått vidare relativt snabbt efter sin A-lagsdebut i klubben och 16 miljoner på intäktskontot är finfina pengar för GIF Sundsvall. Lägg till detta Emil Forsbergs övergång från Malmö till Leipzig i januari 2015, där en klausul gav Giffarna knappt 7 mkr.

Transferpengarna ger en grundtrygghet för en klubb som i regel får anstränga sig för att undgå återkvalsplatsen. Det ökar framtidstron men det höjer också förväntningarna på scoutingavdelningen, som måste vaska fram nya guldklimpar. Å andra sidan lär nu både spelare och agenter förstå att en flytt till Sundsvall inte är detsamma som att hamna ute på tundran. Det går att ta sig till Europa även härifrån. Ytterligare ett argument för att välja GIF Sundsvall.

23
januari
2017

Alexander väljer klokt

Nykterheten och det goda omdömet vann – Alexander Isak valde Borussia Dortmund framför Real Madrid. Han valde därmed en fortsatt – och grundlig – fotbollsutbildning i Tyskland framför exponeringen som "Årets leksak" i Madrid.

Om det inte funkat i Madrid hade han kunnat skylla på i princip vad som helst – och blivit trodd. Om det inte funkar i Dortmund får han ta sig en allvarlig funderare. Pengar har han i vart fall så att framtiden är säkrad. Påskriftsbonus från Borussia plus tio procent av vad AIK får. Vad AIK får kommer dock fram först i klubbens kvartalsredovisning. Gissningsvis 90 miljoner kronor.

Sedan kan man dissekera Alexander Isak rent fysiskt. Han är inte färdigvuxen ännu. Kroppen kommer att bli tyngre och mera stabil. Hur ser han ut om två år? Hur är snabbheten? Hur är rörligheten? Övergången till Borussia Dortmund är bara början på en stor förändring.

Apropå förtalsmålet Ibrahimovic/Karlsson: Gent har köpt IFK Norrköpings spindeltunne mittfältare Tesfaldet Tekie, en spelare som fysiskt knappt ens räcker till i Allsvenskan. Vad ska det bli av honom? Belgian Blue? Hur många tallrikar belgisk gröt krävs det för att komma dit?

16
januari
2017

Svår sits för Isak

Sagan Alexander Isak verkar ha häxan Pomperipossa i en biroll. "Jag vill ju spela fotboll", tänker lille Alexander. Men häxan väser "Ta pengarna!".

Den än så länge omyndige AIK:aren får utstå ett tryck som kommer från alla håll. AIK vill ha 95 miljoner för att få (tillfällig) rätsida på sin ekonomi. Agenten vill ha provisionen. Men hur går tongångarna inom familjen? Finns det alls någon frizon för en 17-åring som uppvaktas av världens mest uppblåsta fotbollsklubb?

Inga beslut bör tas utan konsultation av Martin Ødegaard, den året äldre norrmannen som i januari 2015 plockades av Real Madrid. Han har hållits i B-laget under två år (60 matcher/5 mål) men är sedan årsskiftet utlånad till Heerenveen. Just att han lånats ut till det som brukar vara en bra startplattform för svenskar är talande. Möjligen har det gått för fort. Möjligen har miljön i Madrid bidragit till att trubba av hans lust för fotboll. Det är bara som jag tror. Men Alexander Isak bör ta reda på hur det verkligen förhåller sig innan något kontrakt skrivs under.

Han tycks oavsett vilket bli kvar i AIK under våren. Om det blir som utlånad efter påskrift kommer vi att få se en ung spelare som vaktar sina ben inför avresan. Det är inte särskilt bra det heller. Det är åt h-e för mycket pengar inblandat.

09
januari
2017

Frågetecknen kvar kring Zlatan

Zlatan Ibrahimovic vann en delseger i förtalsmålet mot Ulf Karlsson. Den förre friidrottskaptenen fick 60 dagsböter á 400 kronor för vad han sade på podiet under en paneldebatt med Värmlands Idrottshistoriska Sällskap.

Karlsson friades däremot för sina (likvärdiga) uttalanden till en NWT-journalist. Dessa räknas inte som förtal utan är tidningens ansvar och faller istället under tryckfrihetsförordningen.

I konsekvensens namn bör Ibrahimovic därför stämma NWT. Faktum kvarstår dock. Det finns fortfarande ingen nöjaktig förklaring till Ibrahimovics dramatiska muskelbyggnad under ett halvår i Juventus (dunderhonung?). Lika lite som i fallen Diego Maradona (Argentina), Hans-Peter Briegel och Karl-Heinz Rummenigge (båda Västtyskland) samt Zico (Brasilien), för att nu nämna tre av 1980-talets storstjärnor som alla genomgick samma snabba förvandling.

• Victor Nilsson Lindelöf från Benfica till Manchester United? Tio procent av övergångssumman (42 miljoner) till Västerås SK? Jag tror det när han drar tröjan över huvudet och pengarna sitter på VSK:s konto, inte förr. Benfica hävdar nämligen att vidareförsäljningsklausulen inte gäller sedan VNL:s ursprungliga U-kontrakt uppgraderades till ett A-dito. Fortsättning följer.

01
januari
2017

AIK gör rätt som dumpar Carlgren

Efter månaders förhandlingar är AIK och Patrik Carlgren äntligen överens om att det inte blir någon fortsättning. Utifrån sett ter det sig mycket egendomligt att en allsvensk klubb medvetet kärvar till en kontraktsdiskussion med en medlem av landslagstruppen.

Men vid en närmare besiktning är det inte så konstigt. Rikard Norling vill inte ha en målvakt som inte klarar höjdspelet. Han vill heller inte ha en målvakt som rev upp himmel och jord över att reserven Oscar Linnér fick spela avslutningsmatchen. Den som inte förstår klubbens intresse av att veta om reserven håller eller ej har en hel del kvar att lära om sin egen plats i fotbollens universum. Och denna lärdom får Carlgren skaffa sig annorstädes.

Premier League har klarat av första halvan. Manchester United låg då på en föga imponerande sjätteplats, 13 poäng efter ledande Chelsea. Zlatan Ibrahimovic hade där deltagit i 18 av 19 matcher (avstängd mot Arsenal, 1–1). Av hans 12 ligamål har ett (!) kommit mot de fem lag som är före i tabellen (mot Man City, 1–2). Ett mål mot den bättre fjärdedelen. Där har ni hans världsbetvingande storhet i ett nötskal.

27
december
2016

Infantino ger sig inte

I förra veckan berättade jag om FIFA-basen Gianni Infantino och hans snillrika förslag om 48 lag i VM-slutspelet. Det fanns mera i hans tomtesäck. Ett annat förslag gäller FIFA:s VM för klubblag.

Det är en tävling som seglat snett sedan den gamla Världscupen (ursprungligen ett möte mellan vinnarna av Europacupen och Copa Libertadores i Sydamerika) förvandlades till en miniturnering med sju deltagare. Den spelas i Japan varje år. Den har nyligen avgjorts. Vem vann? Ja, där ser ni själva. Få bryr sig om den (svaret är Real Madrid).

Infantino vill ha 32 lag och spel mellan 10 och 30 juni. Läs den meningen igen och försök sedan få in ett EM-slutspel i samma kalender. Infantinos båda förslag har det gemensamt att de värvar röster i alla världsdelar utom Europa och Sydamerika och därför garanterar att han blir omvald i all evighet. Här, kära läsare, har vi en kille som med en fnysning kan avfärda både Havelange och Blatter som "amatörer". Förslagen läggs fram i Zürich 9–10 januari.

Något betydligt roligare: Sead Haksabanovic (Halmstad), Joel Asoro (Sunderland), Alexander Isak (AIK) och Mattias Svanberg (Malmö) – alla födda 1999 – är svensk fotbolls största löften just nu. Undrar just vilka klubbar de tillhör vid den här tiden nästa år.

19
december
2016

Elefantiasis à la Infantino

48 lag i fotbolls-VM från och med 2026. Nye FIFA-basen Gianni Infantinos initiativ lär göra honom älskad och avhållen av sina likar i en rad länder. Men för oss som gillar fotboll är det ett besked värt att ifrågasätta.

Sommarens EM-slutspel var det första med 24 lag och gick till historien som en utdragen plåga. Sex av de åtta lag som kommit dit via playoff (däribland Sverige) åkte ut direkt. Standarden på spelet var pinsamt låg, vilket jämnade vägen för otippade fantomer som Wales och Island.

24 lag i EM är för mycket. 48 lag i VM är ännu värre. Turneringen dras ut över 32 dagar. Man börjar med 16 trelagsgrupper varifrån två går vidare och fortsätter med sextondelsfinaler. Den som vill vinna måste då som nu spela sju matcher.

Problemet är att 48x23 spelare (=1104 man!) sysselsätts i all evighet när ganska många av dem skulle må bra av att vila. 16 trupper får alltså ladda i flera veckor för att endast spela två matcher och sedan åka hem. Spelarnas vilja blir sekundär när fotbollsförbunden bländas av en gigantisk tv-rättighetskaka att dela på.

Detta förslag och ytterligare två läggs fram den 9–10 januari. Förre FIFA-basen João Havelange dog i augusti vid 100 års ålder, men hans korrupta ande verkar leva och må bra.

12
december
2016

AIK vill ha nygammal bas

Dimman lättar kring AIK Fotboll. Inför torsdagens extra årsmöte har valberedningen presenterat fem nya namn som, åtminstone fram till ordinarie årsmöte nästa år, ska utgöra gemensam styrelse för AIK FF och AIK Fotboll AB.

Greppet är klokt, vilket alla kan intyga som vänt sig till den ena styrelsen för att få besked i en fråga som möjligen rör båda. Delat ledarskap (eller vad det nu ska kallas) är lika dödfött i en klubbledning som på en lagledarbänk.

Den namnlista riktad mot sittande styrelse som presenterades för en tid sedan har lett till att Johan Segui, mannen som ett tag ockuperade precis varenda AIK-taburett på både ishockey- och fotbollssidan, har självmant (och harmset) dragit sig tillbaka.

Frågan är nu vad den nygamle ordföranden Per Bystedt (tidigare 2004–09) kommer att hitta på. Han har redan sparkat Rikard Norling en gång. Han hade också vanan att lägga sig i dåvarande vd:s jobb när det passade. Kommer han bättre överens med den nuvarande? Anser han att Norling är rätt tränare? Och hur kommer den kommersiella sidan att utvecklas? Med Segui försvinner en obehagsstämpel, både internt och externt. Förhoppningsvis kan man nu också nyktra till vad gäller frågan om egen arena.

05
december
2016

AIK rämnar i personstrid

AIK Fotboll är på väg mot totalt sönderfall. Det kommande medlemsmötet (torsdag 15 december) blir en uppgörelse mellan flera stridande falanger inom klubben. Det gemensamma är att man från alla håll vill ha en ny styrelse. Men hur den ska se och vad som sedan ska följa är högst osäkert.

Personstrider mellan för sporten ointressanta individer har lett till vanskötsel. I ena ringhörnan vice ordföranden Johan Segui. I den andra vd Mikael Ahlerup. Vice ordföranden har petat i vd:ns arbetsuppgifter och till och med tagit ifrån honom vissa mandat. Striden gäller bl.a. förhållandet till AIK:s kommersiella partner Lagardère, som ställt miljonkrav efter påstått avtalsbrott. Ahlerup avvisar kravet kategoriskt. Men Segui och Lagardères Fredrik Hellqvist håller ihop, för att komplicera saken ytterligare.

Det kan utmynna i att AIK än en gång byter vd. Det kan också bli tvärtom – att vd sitter kvar och att Segui & Co ryker. Hur det än går lär inte utgången av mötet tillfredsställa alla.

Dessutom: Tvisten med Lagardère handlar om stora belopp. Sist och slutligen kommer striden att handla om vart en stor del av den förväntat jättelika transferpengen för Alexander Isak ska ta vägen.

28
november
2016

Emil blir aldrig staty

Emil Forsberg regerar. Hans lag, det omstridda RB Leipzig, toppar Bundesliga som nykomling. Själv har han hittills hunnit med fem mål och sju framspelningar. Bättre ändå är hans uppträdande.

Han slutar ju aldrig springa och han tänker oftast ett par moment framåt i spelet. Inga onödiga bollförluster, inga försök att skjuta igenom utsträckta ben. En ambitiös spelare som förstått att egna utvikningar måste gynna laget.

Han fyllde 25 för en dryg månad sedan och är ett bra exempel på hur en karriär ska odlas, steg för steg. Han tog klivet upp i Allsvenskan med GIF Sundsvall. Efter en säsong i högsta serien med Giffarna blev det Malmö FF i två säsonger. När han bemästrade den nivån (14 mål 2014) såldes han till Leipzig. Efter en och en halv säsong med laget i andraligan handlar det sedan i somras om spel i en av Europas absolut bästa ligor. Jag påminner gärna om att det finns en annan typ av långsiktiga förberedelser i bakgrunden. Både farfar Lennart och pappa Leif var elitspelare.

Vad ska det då bli av detta? Utrikesdelen av karriären blir spännande att följa. Oavsett hur det går hoppas jag innerligt att han slipper bli staty. Den kitschiga äran kan tillfalla andra som redan i originalutförandet är bättre lämpade för uppgiften.

21
november
2016

Det hade HIF tjänat ihop till

Försök inte få mig att tolka Helsingborgs nedflyttning till en "tragedi" eller "katastrof", ord som ofta tas till i dylika sammanhang när glosorna tryter. "Välförtjänt" låter bättre i mina öron. Skälet är enkelt.

Klubben har de senaste 15 åren inte kunna sköta sin ekonomi. Kommunstyrelsen har på olika vägar framstått som livräddare och huvudsponsor. Men det avgörande felet begicks för några år sedan, när externa investerare stod för nyförvärven. Där pinkade HIF-styrelsen i sina egna byxor. Det kändes varmt och skönt i början, det gör det alltid. Men i vintras var samma spelare på väg bort. Några för att de fick bättre villkor annorstädes, andra för att klubben inte längre kunde betala deras löner. Det blev bara småpengar kvar när investerarna fått tillbaka sitt (plus ränta). Där förvandlades brallan till rena ispansaret. Så kan det gå.

Det roliga med det här är att Sirius, AFC och Halmstad har lika stora möjligheter att ställa begreppen på huvudet som Östersund och Jönköping gjort i år. Deras chans ligger i att Allsvenskans regelbundna medlemmar inte har en aning om vad som väntar. Ett möte mellan Elfsborg och Göteborg kan skissas upp på förhand. Att göra samma sak med AIK eller Djurgården mot AFC är betydligt svårare.

14
november
2016

Tröga fötter både här och där

Sveriges förlust mot Frankrike i Paris bokförs under den antikt klingande rubriken "Ett fall framåt". Man kan gräma sig över domarens bedömningsmiss när fransmännen gjorde sitt segermål. Men det är att bränna energi alldeles onödan. Bättre då att vända och vrida på sådant som faktiskt kan påverkas.

Jag trodde på förhand Emil Krafth utan vidare skulle fylla vakansen efter skadade Mikael Lustig (rätt), att bytet från Martin Olsson till Ludwig Augustinsson ute till vänster skulle vara en försvagning (fel) och att det längst fram skulle finnas täckning för avanmälde Marcus Berg (fel).

Augustinsson balanserar sina rusher bättre, riktar sina inlägg bättre och ger mera plats åt Emil Forsberg. Bergs ersättare Guidetti var däremot otymplig och jag håller det inte för otroligt att Berg stått bättre till eller hunnit få fram foten i något av de lägen som uppstod framför Hugo Lloris. Guidetti spelar inte hela matcher i Spanien och verkade bortkommen. Lika illa är det för inhopparen Isaac Kiese Thelin.

• Samma sak ser vi i Manchester, där Zlatan Ibrahimovic nu skyller sin usla form på klubbens tränare. Sanningen är väl snarare att han fyllt 35 och att han nu är uppe mot en motståndare som för eller senare alltid vinner – tiden.

07
november
2016

Ingen oro trots skador

Janne Andersson har fått tre återbud inför Frankrike. Men laget ska inte behöva rasa ihop för det. Martin Olsson kommer att saknas till vänster. Men Marcus Berg finns det täckning för.

Att Mikael Lustig trampades på foten i lördags mot Inverness är däremot någonting som ger Bister anledning att korka upp champagnen. Bolognas Emil Krafth såg så pass bra ut mot Bulgarien att det inte finns någon anledning till oro där heller. Krafth driver på framåt där Lustig tvekar och spelar ängsligt.

• Zlatan ångar på. Men i vilken riktning? Att klämma åt Fenerbahçes dansk Simon Kjær kring halsen i Europa League var kanske inte så begåvat. Att därefter göra två mål på bottengänget Swansea återupprättar givetvis hans världsmästarstatus, men bara hos svenska kvällsdrakar. Mästerliga mål (självklart) och kanske mindes han PSG:s matcher mot franska pajaslag. Plumpen var det gula kortet. Det innebär att han missar den kommande viktiga matchen mot Arsenal. Det var inte vad hans just nu tämligen skamfilade rykte behövde.

• Patrik Carlgren är sur för att han inte fick stå i AIK:s avslutningsmatch. Norling verkar ha fått nog och där är väl ett bra skäl att inte skriva nytt kontrakt med honom. Pratkvarn.

31
oktober
2016

Arvet efter Zlatan, del II

Zlatan Ibrahimovic trampar vatten i Manchester. Lagets oförmåga att ta poäng genom annat än utpräglad defensiv säger en hel del om de problem som tränaren José Mourinho försöker få rätsida på. 4–2–3–1 har inte funkat.

Istället drar man tillbaka folk, låter innermittfältarna dubbelparkera framför mittbackarna och låter "spelet" handla om att dynga långt på Zlatan. Detta sker till priset av att en rad spelare inte kommer till sin rätt.

Pogbas sätt att ta emot bollen, vända upp och plöja en fåra framåt är inte efterfrågat. Wayne Rooney är också marginaliserad. På väg ut? Säljas i vinter? Kanske. Men det som skär mest i själen på en som gillar smarta spelare är att Marcus Rashford hamnar på undantag. Istället för att matchas hårt som spets, och på sikt bli en man för det engelska landslaget, spelar han utputtad på en flank. Att gå på topp, i mitten tillsammans med Zlatan är det inte tal om.

I så fall måste Ibrahimovic och Rashford skapa ett samförstånd. Så kommer det aldrig att bli. Det borde varje människa förstå som följt Zlatan i blågult. Han är lika ointresserad av detta som han en gång var av att få till ett samarbete med Lionel Messi. "Me, myself and I" – större hänsyn än så tar inte Z.

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>  

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39