12
april
2016

Substanslösa anklagelser

Snabb viktuppgång hos kända fotbollsspelare är ett känsligt kapitel. Friidrottstränaren Ulf Karlsson vädrade i förra veckan sina tankar i ämnet kring Zlatan Ibrahimovic och dennes period i Juventus (2004–06).

Ibrahimovic kom till Juve mitt under en pågående rättegång mot klubbens f.d. medicinskt ansvarige Agricola, som i november 2004 dömdes till 22 månaders fängelse för förseelser begångna under 1990-talet. I det här skedet arbetade i stället klubbens sportchef Moggi energiskt med att köpa domare. Trots det påstod Karlsson – i en paneldebatt med Värmlands Idrottshistoriska Sällskap – att Z måste ha varit dopad, då han enligt Karlsson "gått upp tio kilo på ett halvår". Några dagar senare hade Karlsson fått tugga i sig sina ord och gjort avbön. Men i Zlatans läger har man tagit illa vid sig. Karlsson stäms.

Ulf Karlsson öppnade antagligen med en antydan, omgiven av kaffedrickande värmländska pensionärer, men borde ha vetat bättre än att dra saken till sin spets. Det kan vara hur det vill med den eventuella viktuppgången och dess bakomliggande orsaker. Det avgörande är att Karlsson inte har bevis.

Liknande frågor har yppats tidigare. Det har då gällt namn som brasilianaren Zico (född 1953), västtysken Karl-Heinz Rummenigge (1955) och argentinaren Diego Maradona (1960). Samtliga "svällde" vid 20–22 års ålder och då i en tid när anabola steroider nyligen (1975) förbjudits i olympiska sammanhang. Uppgången iakttogs och noterades men ingen utomstående kunde med säkerhet förklara vad det berodde på.

• Samtidigt rapporteras det något oväntat att Angel Di María är den spelare i Zlatans klubb PSG som gör mest pengar på sin fotboll – 24 miljoner euro per säsong om alla sidointäkter inkluderas. Zlatan drar in 23 miljoner. Ännu en motgång. Men den får hans agent ta på sig.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39