07
juni
2016

Svaga val kan straffas

På måndag är det dags – Sveriges EM-premiär mot Irland i Paris – och sällan har jag varit så osäker på ett blågult lag. Förr har startelvan oftast varit given. Liksom uppfattningen om motståndarlagens kapacitet. Så icke denna gång.

Irland har gruppens bästa lagmoral och det kan ta dem långt. Italien lider av att landslaget kör en spelstil som man inte längre behärskar – den att bevaka en tidig ledning genom att dra sig tillbaka. Belgien har delar av försvaret utslaget, är starka på kanterna men vet ännu inte hur man ska få ut max av Kevin De Bruyne.

Sverige tycks ha "satt" laget och i valet av de sista pusselbitarna ser vi hur favoritism, Zlatans inflytande och förbundskaptenens avsaknad av en fotbollsskolad assistent leder till märkliga beslut. Flankerna är akilleshälar med de svaga korten Mikael Lustig och Martin Olsson. Den förstnämnde har ingen klar strategi i uppspelen. Han trasslar in sig och hamnar i panik när motståndarna pressar och blir antingen av med bollen eller lämnar inåt/bakåt till en lagkamrat i ett ännu vanskligare läge. Olsson bara springer. Hela tiden. Oavsett vad som är bäst i varje given situation.

Victor Nilsson-Lindelöf till höger och Jonathan Augustinsson till vänster vore ett mer balanserat val. Men den stora frågan är varför en av tyska ligans bästa backar inte är med. Erik Hamrén vill inte diskutera varför Oscar Wendt står utanför. Antingen beror det på Hamréns långsinthet eller så hänger det på att någon annan gett den avgörande knuffen i beslutsfattandet. Oavsett vilket så är det val som kan få digra konsekvenser.

Sedan är ju frågan vem som spelar bredvid Zlatan. Bisters röst går till Guidetti, som har det hjärta som den söndagsbetonade stiljoggaren Berg saknar. Men även här (och särskilt här) har Den Store utslagsröst.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39