13
november
2017

Damernas felskrik

Damlandslagets utspel om höjda ersättningar för landslagsspel måste vara något av det mest korkade och missriktade som förekommit i den vägen.

Grundförutsättningen för SvFF:s landslagsverksamhet är att herrlandslaget drar in pengarna genom biljettförsäljning till hemmamatcherna samt, i förekommande fall, genom mästerskapsdeltagande. Dessa intäkter fördelas på de övriga landslagen, som i princip enbart står för utgifter.

Herrlandslaget har missat de två senaste VM-slutspelen. Uteblivna FIFA-pengar för VM-spel har under den perioden sammanfallit med bygget och driften av Friends Arena. Det är ingen hemlighet att SvFF:s ekonomiska ställning har försvagats avsevärt.

Då, mellan herrarnas båda avgörande VM-kvalmatcher mot Italien, väljer damlandslaget att bränna av en salva med bojkott av Fotbollsgalan och hot om kommande spelstrejk. Detta blev ett dominerande samtalsämne på första presskonferensen nere i Milano. Ordförande Karl-Erik Nilsson, generalsekreterare Håkan Sjöstrand och landslagschefen Lars Richt var inte roade av störningen.

Damlandslagets spelare vill ha mera pengar men sågar samtidigt i den gren man sitter på, ty ett VM-avancemang för herrarna skulle onekligen öppna för en gynnsammare behandling av deras krav. Anledningen bakom ska vara att mycket lite har hänt under ett års samtal med SvFF. Men vad väntar man sig nu?

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39