04
mars
2019

Förbjud konstgräs!

Andreas Granqvist, Helsingborgs och landslagets lagkapten, uttalade sig skarpt mot konstgräs efter en tidig cupmatch härom veckan. Han vill ha ett förbud i elitsammanhang och hoppas att kommuner och Svensk Elitfotboll tillsammans kan agera i den riktningen.

Bister applåderar att Granen tagit bladet från munnen och blåst nytt liv i den debatt som initierades av Malmö FF redan 2016. Det ledde till en utredning – vad annars? Sedan dess har forskare kommit fram till att det finns cancerframkallande ämnen i de malda bildäck (granulat) som utgör fyllningen i dagens konstgräsplaner. Ett gott argument, förutom att själva spelet på konstgräs i längden kommer att handikappa svenska spelare. Ingen kroppskontakt och inga glidtacklingar är något som lyser igenom mot europeiskt motstånd. Det är också en av orsakerna till att allsvenska spelare sällan tas ut i landslaget.

Genomförandet blir kostsamt. Men det utesluter inte användande av s.k. hybridgräs. Dock förutsätter hybridgräset att mattan värms underifrån under en stor del av året. Här krävs listiga lösningar där spillvärme från annan verksamhet tillvaratas.

I Nederländerna har man insett vilken negativ inverkan konstgräset har och fr.o.m. 2020/21 är det naturgräs som gäller där.

Vi Tippa         Box 17004         104 62 Stockholm         tel: 08-444 74 30         Fax: 08-444 74 39